Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Csokiduda kisöccsei, a bölöncök és rájuk épülő sportág

    2017. december 18. - csokiduda

    Az ókori kori bölöncpöcköléstől, a hagyomány 2018-as feltámasztásáig!

    Sajnálattal értesítek utólag mindenkit, hogy internetelérés hiánya miatt az elmúlt 2 nap nem volt bejegyzés, de ma tripla számmal jelentkezek. Kevés öröm az ürömben.

    A bölöncpöckölés (bölönc=betyárkörte=szárasszemölcs stb, az alferszőrön összecsomósodó fekália), ősrégi makedón hagyomány, melyet II. Philipposz vezetett be katonáinak koncentrációképességének javítására. Pechére ez okozta a vesztét is, mert egy ünnepélyen a saját testőre pöckölt egy mérgezett bölöncöt a szájába. Ez után került a hatalom Nagy Sándor kezébe, aki először eltörölte ezt a már hagyománnyá váló ókori sportot a katonaság sorai között (apja halálára hivatkozva), de az általános népfelháborodás és a katonáinak figyelmének lankadása miatt, kénytelen volt újra bevezetni még a perzsa hadjárat előtt. Sőt! A nép kegyei visszanyerése végett az olimpiai játékok közé is felvette. Nagy Sándor halála után írásos emlékek nem állnak rendelkezésre a görög és makedón bölöncpöckölő játékokról, de az ókor másik nagyhatalma, Róma, terjeszkedése közben figyelmes lett erre, és mivel szerettek volna minden tudást importálni Rómába, köztük a makedónokét (és görögökét is) így ők is elkezdték űzni ezt a sportot, mert gyorsan ráébredtek a varázsára. Addig harapódzott el eme nemes sport űzése, hogy Augustus császár beengedte a gladiátorjátékok közé is (roppant praktikus volt, mert amikor egymást döfködték halálra a gladiátorok, mindig tele lett egy két gatyesz és volt bőven elég bölönc), majd Julia Augusztát (becses nejét) nevezte ki a sport fővédnökévé, aki Cassius Dio görög történetíró és római politikus szerint magával Jézussal is pöckölt bölöncöt egy birodalomnéző körút alkalmával. Ezen források két válfaját is megemlítik a pölöncpöckölésnek, az egyik távolsági míg a másik pontossági verseny volt.

    A római források nem említik a későbbiekben eme nemes sportot, mivel a birodalom folyamatos harcban állt és nem volt kapacitásuk megtartani minden évben a Birodalmi Bölöncpöckölő Játékok. ("Háborúban hallgatnak a Múzsák") Egyes források még megemlítik az "Itt a bölönc, hol a bölönc" játékot esetleg, ami az itt a piros, hol a pirosra hasonlít leginkább, mint a római birodalom bukásának egyik okát, mert a császárok rajongtak a játékért és nagyon sokat buktak rajta az államkincstárból. Innen az azóta közhellyé vált és némileg módosult mondás: "Egy bölönc százat csinál." Egy biztos, hogy a néhány régész szerint, a Colosseumba volt bölöncpöckölő Hall of Fame, csak az erózió eltüntette a nyomait.

    Az ókor után a sötét középkor következett, ahol szintén komoly forráshiány miatt nincs értesülésünk további játékokról, de egy előző írásomba már említett Liüntika bolgár hadjáratáról szóló Anyonymus gesta már megemlíti. Mindenki abban a komoly tévhitben él, hogy Liüntika (Levente) apja bolgárok ellen kötött szövetsége végett vezetett hadat, de ez nem igaz. Amikor a bolgár királlyal tárgyalt Árpád vezér, akkor az udvarban vendégeskedett egy bolgár nemesi származású művész hölgy is, Paletta Aletta, aki intim viszonyba keveredett Leventével, de Aletta apja irdatlan haragja miatt eltiltották őket egymástól. Tehát amikor Levente a bolgár területeken harcolt, igazából Aletta iránti szerelme hajtotta. Szerette a szakállas bolgár nőket, nem volt rá büszke, de mindenkinek van valami fétise. Viszont Levente nem volt olyan nagy vezér, mint azt apja gondolta és a bolgár hadjárat erősen döntetlenre állt, amikor Levente fejében fény villant. A felesleges vérontást elkerülve, kihívta egy bölöncpöckölésre a bolgár vezért, a területekért és Paletta Aletta kezéért. Levente messzi földön híres bölöncpöckölő volt (2 évvel előtte győzte le Töhötöm vezért a méltán híres Hódmezőlázárhelyi Bölöncpöckölő Kupa döntőjében),de pechére a bolgár vezér erről nem értesült időben, így Levente elnyerte Aletta kezét és a bolgár területek jelentős részét is.

     

     

    A következő forrás, ami megemlíti a bölöncpöckölést, a maja naptár. 2012-ben mindenki a világvégét várta (kisbolygó becsapódás), pedig a maják úgy gondolták, hogy akkor fogják majd rehabilitálni a bölöncpöckölő játékok, hogy megmeneküljön a világ egy kisbolygó becsapódásától. Mert a maják tapasztalatból tudták, hogy aki bölöncpöcköl, arra nem esik kisbolygó. Területük egy részét el is nevezték Bolochénnek (a mai Mexicó területén), mely egyértelműen a bölöncpöckölésről kapta a nevét. Sajnos a geográfiai elszigeteltség miatt arról nem értesültek, hogy spanyol felfedezők is hatalmas bölöncpöckölők. El is játszották egész Dél- és Közép-Amerikát, melyet a téves fordítások erőszakos területhódításnak bélyegeznek és némi népirtásnak. Totálisan téves!!! Szimplán elbukták a területeik bölöncpöckölésen és pár bianko azték és inka területet is.

     

    A 20. századi magyar történelembe sajnos nem tudott visszaférkőzni ez az őseink által űzött úri sport. Véres Etelka, akit előző bejegyzéseim között említettem igaz tett rá próbát, hogy a játékok alatt még több alkoholt tudjon értékesíteni, de a két világháború között a szigor nem engedte meg ezt, hisz egy országot kellett újjáépíteni. Viszont a második világháború után, a Kisgazdapárt úgy próbált nyerni a választásokon, hogy belefoglalta a bölöncpöckölés rehabilitálását a programjába. De az ádáz szovjetbarát kormány elvetette a dolgot, ami miatt 1956-ban komoly lázongások törtek ki Magyarországon és később 1968-ben Prágában is hasonló okok miatt tört ki felkelés. Vagy Kevdes Olvasóim ezt eddig nem így tudták? A kivágott címer helye nem kísértetiesen hasonlít egy bölöncre? Heuréka!

    A jogos kérdés felmerül, hogy a rendszerváltás óta miért nem jött vissza még mindig eme méltán híres sport a magyar szokások közé? Nem könnyű erre választ találni, de a magyar NB1-es mérkőzések félidejében nyugodtan lehetne tartani bölöncpöckölő mikrobajnokságok, mert mindkettő nagyban összefügg a szarral. Egy biztos, a nézőszámot nagyban növelné, ez nem lehet vitás.

    Az viszont biztos, hogy ezúton szeretnék értesíteni mindenkit, hogy én tennék egy próbát eme sport újra népszerűvé tételére. A mai napon meghirdetem a Karácsony első napjáig tartó Első Bölöncszépségversenyt. A pályázati anyagok fotóval mellékelve a csokiduda@gmail.com-ra várja szerkesztőségünk. A győztes egy ritka értékes belépőt kap a 2018-as Első Legújabb Kori Bölöncpöckölő Játékokra, mely tartalmazza az esetleges nevezés költségét is és egy négy fős sátorhelyet, bármelyik európai város és egyéb létesítmény területén kívül. 

    Ezúton szeretnék sok boldogságot kívánni minden Augusztának, Töhötömnek, Etelkának, Olimpiának, Alettának és Lázárnak!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3113509023

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása