Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Sárszentágota, a titkos borlabor

    2018. január 11. - csokiduda

    Mivel tényleg híres Ágotákkal nem vagyunk megáldva, ezért a mai napra szokatlanul egy települést választottam, Sárszentágotát. A Sárvíz (Duna mellékfolyó) mellett fekvő durván 1200 fős település, méltán hírhedt a borkészítéséről. No persze nem szőlőből, mert abból tud mindenki, ők a flakonosra esküsznek. Nevét Sacta Agatháról kapta (a falu templomát is így hívják), aki a műanyagflakon védőszentje. A települést az 1300-as években említik először az oklevelek, amikor nádori küldötti szállásként funkcionált. A török hódoltság alatt elnéptelenedett, de kicsivel később a szintén török elől menekülő szerbek költöztek a faluba. Feléjük a törökök kicsit tovább "vendégeskedtek", nyilván ezért ez a mikro népvándorlás. Matuska Szilveszter a Szerbiába maradt rokonaikkal bizniszelt még a 20. században is, először csak tisztítószerekkel és egyéb kemikáliákkal, majd amikor rászokott ő is a kannásra, azt is nagy tételbe importálta tőlük. Miután Matuska Bécsbe tette át székhelyét, túl távol esett neki már Szerbia és akkor kapta meg a szerbek rokonainak magyar címét, Sárszentágotán. Egyesek szerint a templomban lévő feszületet is le akarták cserélni a helyiek egy flakonra, de a Pápa nem adta hozzá beleegyezését. 

    cimer2_vizjel.jpg

    Kicsit a helyi "borkultúráról". Szóval a legfőbb specialitásuk emelném ki, a noha-bor mellé kevernek egy kis rézgálicot és feljavítják a helyi készítésű titkos eredetű tablettával. A borszakértők szerint, ez utóbbi adja meg később a "kiváló" ízét, amit a helyiek egy 700 éves recept alapján készítenek. A falu jelentős része rendszerint ezzel van elfoglalva, nem könnyű beszerezni az engedélyköteles szereket, melyeket Székesfehérváron vásárolnak rendszeresen, mert az a "magyar Szilícium-völgy". (Legalábbis a Népszava szerint). A falu másik fele a noha bort szerzi be, melyet a Bicskei-dombságból vásárolnak rendszeresen zugtermelőktől. Amikor mindezzel megvannak, jöhet a kémia. Megfelelő arányban elkeverik az összetevőket és hordó helyett műanyagflakonokba öntik. 48 óra érés után azonnal fogyasztható. Ugyanis a "bor" ennyi idő alatt kezdi meg kissé a műanyagot, ami az ital lágy utóízét adja. Némi átmeneti vakságot igaz okoz, de komolyabb ismert mellékhatásai nincsenek. 

    szentes_tamas_vizjel.jpg

    A falu lakosai között egy igazán híres embert említhetünk, Szabó Ervint, aki idős korában ide vonult vissza az alkotó nyugalom érdekében. Nem csoda, hogy ilyen remekművek születtek tollából, hisz biztosan ő is fogyasztója lehetett a helyi nedűnek. 

    zacher_gabor_2_vizjel.jpg

    Amit még kiemelhetünk a falu történetéből az az, hogy a második világháború alatt mind a német mind az orosz titkosszolgálat rendszeresen tartott gyűlést a faluba. Így nem tudott kikerülni a köreikből a sok titkos információ, mert amit beszéltek a gyűléseken délelőtt, azt a helyi bor hatására délutánra egész biztos elfelejtették. Később a KGB is próbálta megszerezni tőlük a receptet, hogy Oroszországban is elkezdjék gyártani és politikai foglyokkal itatni, de a helyi lakosság a kínzások hatására sem adta ki a titkát. 

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Boldog névnapot az Ágotáknak!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1113565601

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása