Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Trónok harca pótlék 2018-ra: Shannara krónikái

    2018. február 13. - csokiduda

    Gondolom sokan értesültetek már róla, hogy 2018-ban nem lesz Trónok harca évad. Biztos vagyok benne, hogy sok függő van köztetek is, mint ahogy én is eléggé ráálltam a témára. Igaz az utolsó évad sztorija kiszivárgott elég alaposan, de ettől még persze várjuk mindannyian. Nem könnyű hasonló volumenű és sztorijú alkotást találni a hiány pótlására, de nem oly rég belefutottam egy elég nézhető sorozatba, a Shannara krónikáiba (The Shannara chronicles). 

    shannara_1.jpg

    A sorozat Terry Brooks regényéből készült, ami 5 hónapon keresztül vezette a New York Times bestseller listáját. Az azért nem kutya, főleg úgy, hogy a világvégével fenyegető fantasy, akkor még nem volt a top olvasottságú témák között. Tehát a sztori nyerő, a kérdés csak az volt, hogy a több rendezőből álló stáb, majd mit hoz ki a sztoriból. Őszintén szólva az első 1-2 rész még olyan bugyutácskának tűnt, mondhatni ifjúsági regény kategóriát képviselt, de utána beindult a sorozat. Valahogy nézeti magát. Ekkor néztem utána a neten, hogy milyen kritikákat és osztályzatokat kapott... Hát azt kell mondjam, hogy az IMDB-t leszámítva, nagyjából mindenhol a porba alázták. Elég ambivalens, hogy a kritikusok 100-as skálán 45-55 között pontozták a filmet, az IMDB-n meg 7-8-et között kaptak az epizódok, a google felmérés szerint 96%-nak tetszett a sorozat. Iszonyatos szórás. Ekkor kezdtem tovább nézni és hasonló érzésem volt a 4-5. rész táján, mint a Trónok harcával. Egyszerűen nem lehet letenni, pedig sokszor lehet tudni a történések vagy legalábbis sejteni, de mégis meg-meg tud minket lepni komoly fordulatokkal. 

    shannara_2.jpg

    A film látványvilága abszolút illeszkedik a megszokott fantasy világba, nem hoz újat, de bőven megüti a szintet. Ami nekem külön tetszett, hogy a monumentális jelenetek nem úgy lettek megoldva, hogy 3 szereplőt vágólapra másoltak és 50-szer beillesztették egymás mellé, hanem vannak benne emberek. Ez sajnos a mai filmekben egy komoly eredmény, hogy tudjanak alkalmazni akár 100-200 statisztát is. A CGI-vel azért nem spóroltak itt sem, de inkább a tájat fabrikálták szépre vele és az épületek. Mondjuk ez is mint a Trónok harca vagy a Gyűrűk Ura java része Új-Zélandon került leforgatásra. Ott még egy csokiduda is arany színben pompázik, mert olyat emel rajta a mesés ország. 

    shannara_zeland.jpg

    Az akcióból nekem személy szerint volt egy kevés hiányérzetem, de csak lehet Trónok harca után volt furcsa, hogy 2 percenként nem hal meg valaki. Azért hullik itt is a férgese, csak nem kulcsszereplőkből kerül ki az áldozatok java, hanem néhány rész erejéig képbe kerülő mellékszereplőkből vagy jelentéktelen "civilekből". 

    shannara_5.jpg

    A sztoriról egy keveset, de nem szeretném lelőni a poént, szóval visszafogottan. Nagyjából arról szól, hogy X idővel ezelőtt kinyírták a főgonosz bácsit, akit bezártak egy Ellcrys nevű fa által védett börtönbe. Ő megpróbál kiszökni és csak kisebb galibák okoz kezdésként, de a későbbiekben nyilván eldurvul a szitu. Az Ellcrys az elfek fővárosában található, aminek látványvilága igen jól sikerült. Ehhez ad még egy kis csavart, a jelenkorból visszamaradott tárgyak, mert a gonosz előző akciója elég jól sikerült és nagyjából a fejlett világot egy középkori szintre küldte vissza. Kicsit először zagyvaságnak tűnik, de utána ad egy pluszt a sorozatnak, habár nem vagyunk feltétlen felkészülve rá, hogy a kardozós, varázslatos dolgok közbe az egyik részbe belekeveredő ember kolóniánál van pár tuti stukker. És még ez sem tudja elrontani az egészet, valahogy ettől lesz maga a sorozat egyedi. 

    shannara_4.jpg

    Egy komoly hibája van, amit sokan felróttak neki, az a kiszámíthatóság. Mivel Tolkien művei már előzőleg a filmvászonra kerültek, túl sok dolog volt kiszámítható. Nyilván a Gyűrűk urával nehéz versenybe szállnia egy ezrelékéből készülő sorozatnak, mint második beugró főleg, de meggyőződésem, hogyha a sorozat hamarabb jön ki mint a Gyűrűk ura a filmvászonra, teljesen más értékelések kapott volna. 

    Szumma: nem egy Trónok harca szint, de annak, aki nem bírja ki fantasy nélkül 2018-at, annak mindenképpen ajánlom. Nálam a kritikusok osztályzatát bőven megugorja, de a google 96%-os eredményétől viszont alaposan elmarad. 

    shannara_3.jpg

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

    Olvass róla a mafabon is: klikk!

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    És már twitteren is:

    https://twitter.com/csokiduda

     

    ratingpng.png

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1313665468

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása