Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Valentin nap kicsit máshogy...

    2018. február 14. - csokiduda

    A Valentin nap egy roppant érdekes téma, amiből Csokiduda sem maradhat ki. Lesz itt egy kis történelem, egy kis kritika, irónia gazdagon és még vicces is próbálok lenni. Meglátjuk sikerül vagy sem, mindenki eldönti maga. 

    Először is ugye azt kell tisztáznunk, hogy Bálint napról van szó magyarul, ami angolul ugye a Valentin. Először gondolkodtam rajta, hogy elindulok a Scooter - Let me be your Valentine vonalán, de az egy cseppet erős lett volna, szóval egy kis történelemmel nyitok. A római korban február 14 körül két ünnep is volt a Faunus és a roppant kreatív nevű Februa (ki nem találjátok miről kapta a nevét). A két ünnep lényege nagyjából annyi volt, hogy ki kellett engesztelni a Lupercalia nevű, rosszindulatú istenük. A papok egy szintén nagyon találékony nevű Februa nevű szíjjal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy megtisztuljanak a bűneiktől és termékenyek legyenek. A szürke 50 árnyalata ókori formája. Emlékszem rá, gyerekkoromba is volt sok ilyen hősszerelmes férfi, aki bőrszíjjal fenyítette otthon az asszonyt, csak senki nem gondolta volna akkortájt, hogy ez a szerelem jele. Azért harmincegynéhány évet le kellett éljek az életemből, hogy rájöttem, hogy igazából hogy is kell kifejezni a szerelmet. Erre hogy nem gondoltam? Megkérek mindenkit, hogy azért ezt a példát ne kövesse, a pedánsak nyugodtan osszák meg facebookon a mai üdvözlőkártyám

     valentin_maszk.jpg

    A kereszténység terjedésével az ünnep új értelmet nyert, hála Szent Bálint püspöknek. Ő mint az ókor társkereső szájtja, II. Claudius rendelete ellenérte katonákat házasított és keresztény szokások szerint párokat adott össze. Nászajándék gyanánt a saját kertjében szedett virágokkal kedveskedett az ifjú pároknak. Ennek köszönhette börtönbüntetését és halálos ítéletét. Viszont kivégzése napja előtti este még a börtönőre vak lányának visszaadta a látását a hite erejével és küldött neki egy üdvözlőkártyát, hogy a "Te Bálintod". Nyilván érezte az egyház, hogy ez a sztori így nagyon lapos és meg kellett valami csodával kínálni, hogy átérezzék a hívők. Na most a későbbiekben ez illetve a virágajándékozás honosodott meg a keresztény kultúrákba, mint Bálint napi (Valentin napi) szokás. 

    valentin_figurak.jpg

    Sokan persze nem tudják, hogy Szent Bálint nem csak a szerelmesek védőszentje, hanem a lelki betegeké, a hasfájósoké és az epilepsziával élők védőszentje is. Nem szeretnék senki betegségével viccelődni, de a hasfájás gyakorta a gyomorrontás vagy gyomorfertőzés jele, ami ugye hasmenéssel jár. Ha nem volt szép formás csokidudájuk nem csoda, hogy lelki betegek lettek. Az epilepsziások védőszentje sztori pedig magyar eredetű. A betelepült német lakosság körében igen gyakoriak voltak az epilepsziás rohamok, amik ellen bálintkeresztekkel vagy más néven frászkeresztekkel próbáltak védekezni. Nyilván, hogy Szent Bálint hátha megvédi őket a nyavalyatöréstől (az epilepszia korai elnevezése). És az előző gondolatot továbbfűzve, ha valaki epilepsziás volt, valószínű lelki beteg is és ezáltal nem volt szép formás csokidudája. Csak körbeértünk ezzel a gondolattal is gyorsan. 

    valentin_valentin.jpg

     

    Sajnos a 21. században az ünnep erősen értelmét kezdi veszteni, mert az emberek a szerelmük mértékének kihangsúlyozását úgy próbálják megoldani, hogy minél drágább ajándékokat vesznek, szakítva az alap szokással, ahol csak egy üdvözlőkártyát és maximum mellé egy csokor virágot adtak ajándékba a szerelmesek. Mint a kapitalizmus is, ebből is egy verseny kerekedett, hogy ki, mit és mennyit tud adni a párjának, mert biztos annál jobban szereti. Aztán mehet ki a fészre meg az instára. A belső értékeket teljesen elhomályosítja ez az egész sztori, a hagyományt meg aztán végképp. Részben sajnos ugyanez a helyzet a Karácsonnyal is, ezért is szabotálja egyre több ember mindkettőt. Először csak a nem-hívők körében terjedt el ezen két ünnep elhagyása, de egyre gyakrabban a hívők körében is a mellőzése. Az USA 45%-a (itt a maradék lakosság 20 millárd dollárocskát elkölt ajándékokra), a német lakosság 27%-a szabotálja az ünnepet, még az osztrákoknál 19%-a. Más országokról nem tudok statisztikával szolgálni, de azt hiszem ez a két adat is elég elgondolkodtató, hogy egyáltalán részt akarunk venni ebbe a néphülyítési mozgalomba vagy sem, illetve ha részt veszünk benne akkor milyen módon. Értem ezalatt, hogy maradunk a hagyományoknál vagy virítjuk a lóvét. Kinek a papné, kinek a pap lánya. Szigorúan csak ha nagykorú!

    valentin_belso_ertekek.jpg

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!


    Ezúton kívánnék boldog névnapot a Bálintoknak és a Valentinoknak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    És már twitteren is:

    https://twitter.com/csokiduda

     

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3713667388

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása