Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Brian élete - a Húsvét napos oldala

    Húshagyó kedd helyett rendhagyó szombat

    2018. március 31. - csokiduda

    Április elsején a Húsvétot ünnepeljük. Ünnepelhetnénk akár Írország 1916-os függetlenségi törekvéseinek évfordulóját is - a történelem nagy tudói csak ír húsvéti felkelésnek emlegetik - a Brexit után meg pláne miért ne tehetnénk? Igen...tudom... kicsit ellentmondásos lenne ezt április 1-én éltetni, hisz a Húsvét mozgóünnep, de hát az ókeresztények az isteni kinyilatkoztatás után sem tudták, hogy egy év az esetek döntő többségében 365 nap.  Így hát marad a keresztény kultúrkörben ismert feltámadás ünnepe. Amiről ezúttal sem szokványos módon szeretnék megemlékezni, hanem csokidudásan. Egy nem közvetlenül, de kapcsolódó filmmel: a Brian életével. És hogy ez hogy jön ide? Olvasd tovább és mindjárt megtudod! Vigyázat, csak erős lelkületűeknek!

    brian_elete_1_felirat_vizjel.jpg

    A Brian élete egy Monthy Python klasszikus, amelynek fő motívuma a keresztre feszítés és a Messiás-lét - Jézus után szabadon. A film nyitójelenetében a három király megérkezik Jeruzsálembe, ahol a jászolsoron (igen valószínű, hogy a sok elfogyasztott kumisz hatására) véletlenül rossz kisdedhez tér be. Megörvendeztetik arannyal, tömjénnel és mirhával (vigyázat, nem összekeverendő valami mérges állattal!), majd a büszke anyuka kirugdossa őket. Ekkor jön a nagy felismerés, a királyok visszatérnek és az ajándékokat visszaszerezve a szent családhoz sietnek. Snitt. Ugrunk 33 évet és látjuk, ahogy Jézus prédikál. Brianék meg az utolsó sorban találgatják, hogy vajon mit mond. Természetesen a közelében sem járnak az igazságnak. A filmben a következő görbe tükröt a kereszténységnek ugyanebben a jelenetben még az mutatja, amikor Brian-t az anyja győzködi, hogy inkább menjenek el kövezni, mert minden második bokorban van egy messiás, de a kövezés sokkal izgalmasabb. Véletlen pont egy olyan személy megkövezésére érkeznek meg, aki hazug tanokat állított az istenekről. Itt egy újabb remek rész a filmből, amikor a vallási ítéletet meghozó bírót kövezik meg a tettes helyett, mert az ítélethirdetésnél kiejti ugyanazt a bűnt, amiért ugye az elítéltet büntetnék épp és mivel ő is kimondta, ezért a tömeg őt kezdte el megkövezni. A film telis-tele van ilyen abszurd jelenetekkel, amik mind zseniálisak egyenként is és nem lőném le őket előre - hátha valaki kedvet kap hozzá.

    brian_elete_2_felirat_vizjel.jpg

    Érdekes karakterekből nincs hiány: Brian anyja, a Júdea Népe Front tagjai, Poncius Pilátus, Fikusz Kukisz, a Júdeai Nemzeti Front és még sorolhatnám. Őket a Monthy Python társulat tagjai formázzák meg. A filmben a legtöbb színész több alakot is megformál, ami a szatírának csak még több nyomatékot ad. Maguk Pythonék a maguk részéről istenkáromló helyett inkább eretneknek tartották filmjüket, mert nem az Istenben való hitet, hanem az egyetemes egyház gyakorlatait gúnyolták benne. A film megjelenésekor nagy visszhangot keltett, több ország és amerikai állam évekre betiltotta azt. Bár a bemutató 1979-ben volt, Jerseyben például csak 2001-ben vetítették le először.

    brian_elete_3_felirat_vizjel.jpg

    Személy szerint úgy gondolom zseniális, ahogy az irónia nyelvén mutatja be az emberi hiszékenységet és képmutatást. Alapvetően inkább teszi ezt a keresztény egyház intézményét támadva, mint magukét a hívők a meggyőződéseik miatt. Ettől lesz a film fogyasztható még a kevésbé buzgó vallásosoknak is. És ne felejtsük el azt sem, hogy ez egy paródia, nem a történelem szeletének egy dokumentációja. Mindenkit csak biztatni tudok a film megtekintésére és ha túlságosan a hitükbe gázol, állítsák meg és tekintsék meg a Szárnyas Fejvadász 2049-et inkább. Nehéz jó filmet választani ehhez a többnapos ünnephez, hiszen ilyenkor, mint Karácsonykor nincs fix film, amit minden család megnézne, az az Bunyó Karácsonyig című Bud Spencer és Terence Hill klasszikus így ha a Brian élete és a Szárnyas fejvadász túl mélyenszántó, akkor javasolnám az idei Aranycsokiduda jelöltjeit célozzuk. 

    brian_elete_4_felirat_vizjel.jpg

    Amúgy meg boldog Nyuszit! Vagy amit akartok! :)

    És egy bónusz track mindenkinek:

     

    Olvass róla érdekességek a mafab.hu-n is.

     

    Az értékelés természetesen 5 csokiduda. csoki_5per5.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr2813796758

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.02. 22:59:11

    A film alapkoncepciója, hogy a főszereplő Briant folyton összetévesztik a várt megváltóval. Bár ezekben a helyzetekben Brian az átlagosnál sokkal értelmesebben viselkedik, mégis Jézushoz képest nevetséges teljesítményt nyújt. Voltaképpen, így nézve a film Jézus viselkedésének, tanításainak bölcsességét mutatja be, görbe tükröt mutatva az intellektuális megközelítésnek és a vakbuzgó híveknek egyaránt.
  • süti beállítások módosítása