Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Larry Flynt - a provokátor

    Zseni vagy nem zseni? Ez itt a kérdés!

    2018. április 06. - csokiduda

    A mai napig élő legenda (vagy inkább rémálom, döntse el ki-ki maga) - Larry Flynt - életrajzi filmjét fogom ma kritizálni. Könnyű dolgom nem lesz, mert mint a legtöbb néző, én is erősen ellentétes gondolatokkal futottam neki a filmnek. Közben és utána ezek a gondolatok csak még jobban felkorbácsolódtak. A "főhős" gyermekkorától kezdődik a film, amikor még testvérével illegálisan készítenek alkoholt és árulják azoknak az arcoknak, akiknek nagyjából mindegy, csak üssön. Többször elhangzik a filmben, hogy tiszta alkohollal bizniszeltek és később is, amikor már sztriptízbár tulajdonos lesz a két testvér, akkor is a "hazait" fogyasztják. Ez nagyban megmagyarázná persze azt, hogy miért lett egy őrült zseni vagy egy zseniális őrült a manuszból, de nincs összefüggés. 

    larry_flynt_1.jpg

    Larry (Woody Harrelson) életébe részletesebben akkor kapcsolódunk be, amikor a bárjába egy új táncoslány érkezik, Althea Leasure (Courtney Love), akit még aznap le is fektet. Ekkor fogalmazódik meg Larryben, hogy a csődközeli strip bárját valahogy reklámoznia kéne és ezért csinál a "lányairól" egy fotósorozatot, amit némi korrumpálás után ki is adat. A kiadványa sokkal kihívóbb, erotikusabb, mint a riválisok (Playboy, Penthouse stb), ezért a férfi közönség gyorsan elkapkodja a reklámanyagot. Ekkor ugrik be Larrynek az ötlet, hogy ebből bizniszt is tud csinálni. Ezzel párhuzamba a gondjai is elkezdenek nőni.

    larry_flynt_4.jpg

    1974-ben, amikor a Hustlert megalapította, Amerikában a női test ilyen jellegű ábrázolása még erősen tabunak számított. Viszont Flynt ars poeticája az, hogy "a vaginát is Isten teremtette", akkor miért ne lehetne mutogatni. Kezdetben leginkább ezzel kampányolt és az előbb említett két lapról azt állította, hogy álszentek a sok cikkel, amit az újságaikba megjelenítenek, mert úgy is mindenki csak az erotikus képekre kíváncsi. Első nagy dobása, ami után csak úgy zúdultak rá a perek, J. F. Kennedy özvegyéről (Jacqueline Onassis) készült teljes testet bemutató, kéz alól szerzett fotósorozata volt. Ekkor vált milliomossá Larry, de amikor az ellene irányuló perek nagy részét megnyerte vagy a büntetések lazán kifizette, rájött, hogy van olyan hatalma, amivel abszolút elkezdheti feszegetni, provokálni az akkor elfogadottnak vélt szemérmesség határait. És ennél többet nem szeretnék írni a cselekményről, inkább a színészek játékáról néhány gondolat és egy magánemberként megfogalmazott tanulságot közölnék. 

     larry_flynt_2.jpg

    Woody Harrelson játéka zseniális, csak gyanítani tudom, hogy az eredeti Larry Flynt is hasonló kaliber, de Harrelson, amit eljátszott... Nincsenek rá szavak. Nem tartozik az általam kedvelt színészek közé, de olyan szinten tud azonosulni a karakterrel, hogy az elképesztő. A gesztusok, a mimika, a megjátszott agresszió időnként... Minden a helyén van. A feleségét játszó Courtney Love is kitűnően hozza a szerepét és tudatosítja bennünk, hogy Larry esélyes a neje nélkül sehová nem jutott volna. Ő volt az a "béklyó", ami a földön tartotta Larryt és az olyan hibáktól megóvta, amiből még ő sem tudott volna kimászni. Woody Harrelson mellett Love is megérdemelt volna lazán egy Oscar jelölést, de ha nem lett volna 97-be annyi kiugró film, egész biztos, hogy mindketten befutottak volna a díjra is, nemcsak a jelölésre. Ettől függetlenül a film nyert Oscart. Milos Forman rendezését nem kell nagyon magyarázni ennél a filmnél. Kiugróan jó és nincs mit elvitatni a legjobb rendezésért kapott Golden Globe-ért. A forgatókönyvért is vitt egy Golden Globe-ot még a film, illetve a Berlini Filmfesztiválon bezsebelte az Arany Medvét is. Nem gondolnám, hogy ezen díjak után még túlságosan magasztalnom kellene a filmet. 

     larry_flynt_3.jpg

    Ami viszont elgondolkodtatott, az a tartalma. A 21. század egyik legnagyobb problémája, hogy a tinik és a 20-as éveik elején járók nem nagyon tudnak bekapcsolódni a szexualitás világába. Részben azért, mert a szexuális felvilágosítás a középiskolákban egy ökörség, a szülők java része pedig nem nagyon foglalkozik ezzel, vagy ha foglalkozik is, akkor minimálisan. Ugye a méhecske meg a virág esete. Ami viszont probléma, hogy a legfrissebb kutatások szerint a 40 év alatti európai nők jelentős részének például még nem volt orgazmusa. ("Saját kezűleg előállított" sem). Ergo úgy gondolom, hogy ez a nyomvonal, ami jelenleg elfogadott nem igazán jó. Az, hogy a fiatalok 10-15 évesen pornófilmekből próbálják megtanulni a szexet, az durva és nagyon káros, mert egy rossz irányvonalra tereli őket. Hozzáteszem fiatal koromban, amikor a 90-es években a családi PC-n, 15-20 percig töltöttem egy Erika Eleniak fél pucér fotót, az sem volt az optimális út. De az sem nyerő, hogy életkortól független bárki megtekinthet felnőtt tartalmak. Igaz ott a figyelmeztető felirat, hogy "vigyázz, szigorúan 18 év felettieknek" és hogy elmúltál-e 18, de szerintem senki se tudja, hogy mi van akkor, ha ott a nemre klikkel valaki. Se azok, akik védelme miatt ott a figyelmeztetés, se a felnőttek, szerintem még soha nem nyomtak rá arra, hogy "nem múltam el 18". Maximum véletlen. Nem egyszerű sajnos a helyzet és az a szexuális forradalom, amit Larry Flynt elindított szerintem szükséges volt, csak a hiba ott leledzik, hogy ezt sem a családok, sem az oktatás nem kezeli megfelelően. Az aszexuálisok aránya soha nem látott magasságokban leledzik. Ugye 16 éves korban oktatják az "emberi szaporodást" középiskolában. Az hogy hogyan, azt inkább hagyjuk. De könyörgöm, a legtöbben akkor már túlesnek a "tűzkeresztségen" és a legtöbben komoly csalódással. Nem is igazán értem az okot, hogy erre miért ilyen későn kerül sor, hisz már sokszor láthattunk akár a középkorban több gyermekes királynét 16 évesen, akár a jelenkorban, amikor átlag minden középsulis osztályban van abortusz vagy/és terhesség mire eljutnak az érettségiig. 

     

    Szumma: a film zseniális, jó forgatókönyv, kiugróan jó rendezés, kiváló színészek. Még a minimális szerepkörhöz jutó, szárnyait bontogató Edward Norton is kiválóan hozza a mellékszerepét. És amit egy jó drámától várunk, az elgondolkodtatás is sikerül gazdagon és tragikus eseményektől sem mentes.

     

    Olvass róla akár a mafabon is: klikk.

    csoki_5per5.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr4313813604

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása