Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Bosszúvágy, avagy ilyen lassan se telt este Bruce Willis-szel...

    2018. április 10. - csokiduda

    Azt hiszem, ha ma azt mondom Bruce Willis, mindenki tud legalább 4-5 kultfilmet említeni, aminek ő az egyik főszereplője. Die Hard, Ötödik elem, Red és még sorolhatnám - így hát nagy rajongóként nem csoda, hogy felcsillant a szemem a mozi plakátját látva. A filmet egyből előre is vettem a listámon, de némileg fanyarú szájízzel jöttem ki a moziból, viszont amikor a többi megfogalmazott kritikát és kommentet olvastam a filmről, nagyjából az jutott eszembe, hogy "Tyű, ezek ugyanarról a filmről írnak, amit én láttam?".

     deathwish.png

    A "zs kategóriától" a félbetört Willis karriertől kezdve mindent zúdítottak a nézők és a kritikusok a filmre. Az Államokban is adtak neki hideget-meleget. Főként amiatt húzták le ennyire, mert a film az önbíráskodás és a fegyvertartás kérdését feszegeti és a bemutatóját emiatt először el is kellett halasztani. De előbb-utóbb nyilván be kellett mutatni és mivel minden hónapban van egy mészárlás az USA-ban, ezért nyilván komoly mínusszal indult a film, mivel egyből mindenféle politikai áthallást tulajdonítottak neki és a fegyverlobbi támogatását varrták a nyakába. A másik probléma, hogy a film egy remake, egy 1974-es ugyanilyen nevű filmet próbál új expozícióba helyezni, amibe Charles Bronson játszik. Azért egy ilyen elődöt túlszárnyalni az öregedő Bruce-nak nem volt egyszerű és mivel a rendezés sem volt teljesen a helyén, néhol tényleg indokolt az a cunami, amit Willisre és a készítőkre zúdítanak. Tovább rontotta az esélyek, hogy a film egy Brian Garfield regényből készült, amit maga a szerző is utólag muszáj volt korrigáljon egy újabb művel, mert a mondanivalója erősen félresiklott. A garantált 3.0-s IMDB osztályzat receptje ez, de mégse úgy alakult. 

     deathwish_bronson_felirat_vizjel.jpg

    A film mondanivalója az, hogy Paul Kersey doki (Bruce Willis) éli idillikus életét, amikor egy félresiklott rablás közbe lemészárolják a feleségét és a lánya is épphogy túléli, kómában fekszik. A rendőrség húzza, halogatja az ügyet, mivel a közbiztonság rossz és bőven van mi után nyomozzanak. Amikor erre Kersey rádöbben, maga kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Sok egyéb bosszú filmmel ellentétben azért itt van indok, főleg ha mondjuk a John Wicket vesszük ellenpéldának, ahol Wick a kutyája meggyilkolása miatt indít egyszemélyes háborút. A film első morális kérdésével itt találkozunk, hogy vajon korrekt-e az, hogy valaki önbíráskodásba kezd, ha a rendőrség töketlen. Miután Bruce felfegyverzi magát, először csak véletlenszerűen kezd el levadászni rossz fiúk, majd a film második felében véletlen rátalál egy nyomra, amit követve kiélheti a bosszúvágyát ténylegesen. Ennél többet nem szeretnék spoilerezni, rábízom mindenkire az ítéletet arról, hogy korrekt-e az eljárás vagy sem. Nyilván, hogy a törvények mit mondanak, az egy dolog, de hogy ezt átlagemberként, hogy tudjuk a fejünkbe rendezni, az megint egy másik történet. 

     deathwish_pszicho_felirat_vizjel.jpg

    Bruce Willis játéka megkopott ugyan, de nem olyan vészes azért, mint ahogy azt sok más kritikus írta. Persze nem egy Die Hard színvonal - sem a film, se Bruce játéka, de azért cafatokra sem kell szerintem cincálni. Öregszik, ha tetszik ez nekünk, ha nem. No meg egy jobb, hálásabb szerepben biztos nyerőbbet tudott volna ő is nyújtani, ezt azért ne felejtsük el. A Homok titkaiban (dél-amerikai szappan) sem valószínű, hogy el tudta volna játszani a Holdkóros Tonho-t. Joe Carnahan forgatókönyve mondhatni rémes, Eli Roth rendezéséről sem tudunk sok jót elmondani, de még az akciójelenetek sem túl kreatívak, annyira gyenge. Viszont ennyi negatívum után ha 6,4-et kapott a film IMDB-n, akkor valamit csak kell tudnia, mert nem egy Sharknado magasságú osztályzatot kapott, ami alapvetően élvezhető, de úgy rossz, ahogy van. És hogy mi lehet ez? Hogy mitől lehet a filmet mégiscsak megnézni (egyszer legalább) jó szájízzel? A választ én mégiscsak abban lelem, hogy a mondanivalója állandóan aktuális és Bruce még sem annyira besavanyodott, mint ahogy azt sok kritikus felvázolta, prognosztizálja. Egész biztos, hogy egy kisebb kaliber színészt ha beleraknak, még az 5-ös osztályzatot sem karcolja meg. 

     deathwish_csvarkulcs_felirat_vizjel.jpg

    Szumma: tipikusan az a kategória, ami nem éri meg a mozijegyet, de otthon egy esti filmezéshez teljesen jó. Igaz Bruce Willis már nem hasít olyan jól, mint régen, de azért még van benne potenciál. 

     

    Olvass utána a mafabon is: Bosszúvágy

    csoki_3per5.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7613817670

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása