Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Folytatódik Bűnös Chicago: 4. évad

    Vajon mit tenne most Vic Mackey?

    2018. április 11. - csokiduda

    Nem véletlen a közhellyé vált idézet a Kemény zsaruk (The Shield) főhősével... A két sorozat nagyban hasonlít, csak a Bűnös Chicago egy kissé enyhébb eresztés. Hank Voight-ot sem kell félteni, de azért egy picit visszafogottabb eresztés, mint Vic Mackey. Ha valaki szerette a Kemény zsaruk, ez a sorozat talán pótolja az űrt, amit maga után hagyott. Furcsa dolog az, hogy az ember egy romlott zsaruval tudjon szimpatizálni, de ezt kiválóan elérte az "előd" és a Chicago PD is. Még Mackey élete rendőrként kezdődik és utána esik szét, ahogy mindenféle stiklibe keveredik, Voight rablóból lesz pandúr. A múltja azért gyakorta visszaköszön és gyakran a módszerei sem épp a rendőrséghez méltóak, de a néző az eredményessége és embersége (még ha ez elég ellentmondásos is) miatt tud vele azonosulni, szimpatizálni. Már ez a kis prológus remélem ösztönzött mindenkit, hogyha eddig nem tette, kezdje el nézni a sorozatot. Az első 3 évad kijött már szinkronosan, a negyedik épp most tért vissza egy kisebb szünet után a képernyőkre, ennek apropójából ragadtam én is klaviatúrát. Viszont megkérek mindenkit, hogy ne a 4. évadban kapcsolódjon be a történetbe, mert fontos a teljes megértéshez az első 3 évad is. 

    chicago_pd_borito.jpg

    Saját részről annyit mondanék a sorozatról, hogyha valaki nem szereti azon típusú puhány krimisorozatok mint a CSI: Miami helyszínelők, CSI: A helyszínelők és társaik, akkor ez lesz a neki való. Nem feltétlen értem, hogy miért mentek el 10-12 éve a krimik ebbe az irányba (és maga a krimi szó is elég erős a CSI-ra, amikor vannak tényleges krimik is, mint például a Chicago PD vagy az imént említett Kemény Zsaruk vagy akár az európai porondról A híd), de örülök neki, hogy maradt még néhány zászlóshajója a tényleges kriminek. Nem mellesleg ezen sorozat kiválóan mutatja be a rendőri munka teljes palettáját egy teljesen más szemszögből, mint ahogy a helyszínelős sorozatok tették.

    chicago_1_fankos.jpg

    A bűntények változatosságát is kiválóan variálják és próbálnak minden részbe egy kis erkölcsi mondanivalót is csempészni. A rasszizmustól, a bandaháborúkon és a nemi erőszakon keresztül a sorozat foglalkozik még családi tragédiákkal, hatalommal való visszaéléssel és még sorolhatnám. Ami egy külön pikantériája, hogy önmagában is fogyasztható, de a Chicago-franchise többi elemével is összefüggésben van, amit szeretnének majd a jövőben úgy kombinálni, hogy a különböző sorozatok epizódjai is gyakran visszaköszönjenek a másikban sorozatban, sőt (!) tervben van egy olyan verzió is, hogy a PD-ben az egyik nap megnézhetjük a rendőri szálat, aztán a Fire-be a lezárást és mindezt úgy, hogy a szereplők átjárkálnak a sorozatok között. Ez így mindenképp fokozhatja akár a sorozatok külön-külön, akár a franchise iránti érdeklődést. 

    chicago_pd_2.jpg

    A negyedik évaddal igazából egy komolyabb problémám akadt. Azzal, hogy Burghess-t is felemelték a nyomozói csapatba, eltűnt a járőrös nyomvonal jóformán teljesen a sorozatból. Eddig a legtöbb epizódban a járőrök értek ki 1-1 bűntény helyszínére először és utána jött Voight nyomozó csapata, hogy utána járjon a dolgoknak. Ez egy teljesen jól megkomponált dolog volt az első 3 évadban, de így ezt a nyomvonalat a 4. évadból már kivették, amit nem értek miért, mert akit magával ragad a sorozat, azt nem csak a nyomozások kezdik el érdekelni, hanem az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök dolgai, problémái is. Ezt a szálat alapvetően Burghess vitte, akinek a karakterét személy szerint nem kedveltem, viszont a sorozatnak adott egy pluszt, hogy az ő szemszögén keresztül megízlelhettük a járőri munkát is. Kicsit hasonlított a sorozat ezen része a néhány éve futó Southland (terepen) sorozathoz. Erősen bízok benne, hogy ezt a jövőben majd visszakapjuk, de sajnos az még nem ez és nem is az 5. évad lesz. 

    vic_es_voight.jpg

     

    Őszintén érdekelne a véleményetek, aki teheti legyen szíves foglaljon állást a kérdésben. A kommentek is jöhetnek. Mondhatni szívügyem a téma. 

    Szumma: ha tényleg krimit keresel, kiváló választás. Ha szeretted a Kemény zsaruk vagy a Southland-et, kötelező. Összességében csak jót tudok róla mondani, ami azért egy sorozatról nyilatkozva remélem mindenkit meggyőz legalább pár rész megtekintéséig, utána meg kövezzetek meg kommentben, ha esetleg máshogy gondoljátok. Nálam ez pont ugyanúgy maximális osztályzatot érő sorozat, mint A híd.

    Olvass róla a mafabon is: klikk
    csoki_5per5_1.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr4613826088

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása