Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Gyilkosság az Orient Expresszen

    2018. április 24. - csokiduda

    Azt hiszem az előző pár posztból világosan kiderült, hogy szeretem a krimiket. a Jó fajtát, sorozatban, könyvben, filmben. Így hát nem csoda, hogy Agatha Christie klasszikusa felkeltette a figyelmem - az összeválogatott sztár gárdáról már nem is beszélve, akik részt vettek ennek a filmnek a kivitelezésében. Tehát minden adott volt a sikersztorihoz - szerintem a varázslat mégis elmaradt. 

    orient1_fedlap.jpg

    Először röviden a szerintem majdnem mindenki által jól ismert történet: az Európát átszelő vonaton rejtélyes gyilkosság történik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton egy lavinának köszönhetően Mindenki gyanús. Szerencsére a híres detektív, Hercule Poirot is a vonaton van, ő az egyetlen férfi, aki megoldhatja a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Ha olvastad a könyvet vagy láttad már filmen, a történetben semmi váratlan nem lesz és talán ez az egyik olyan, amivel lehet hogy hű az eredeti sztorihoz, de megöli az egész filmet. Főleg azoknak, akik már olvasták vagy látták az elődöt. Amikor percről percre tudod, hogy mi fog történni, az úgy nem az igazi. Kellet volna bele egy 2-3 perces meglepetés, vagy örömjáték a színészeknek, vagy bármi olyan, ami egy "kis sót visz a levesbe" (ahogy a Quenn is megmondta: só mászt gó on, mindenhol csak a só), ami a sikersztorit kicsit más aspektusba helyezi vagy meglepit okoz azoknak, akik ismerik a sztorit. Amikor az ember például Trónok harcát nézi meg sorozatban, akkor is van benne valami, ami miatt az is megnézi, aki már olvasta. Vagy vannak a vérmesebb rajongók, mint például én, akik olvasás után megnézik angolul majd szinkronosan is a biztonság kedvéért. Nos ennél a filmnél semmi olyan nincs, ami azokat pluszba lekötné, ami a sztorin felül lenne. 

    murder-on-the-orient-express-extravaganza.jpg

    Ami szerintem újdonság a filmben, az a képi világa. Színes, szépen fényképezett. A tájakról lenyűgözőek a látvány és a vonat nagyon kötött helyszínéhez képest sokat játszanak a szögekkel és mindig igazodik a történésekhez. A zene, amit hozzá komponáltak szintén minőségi. Egy pillanatra sem hagyja a nézőt, hogy ne érezzen valamit. Feszültséget, örömet, izgalmat vagy ehhez hasonlót. Ez passzol a krimi hangulatvilágához. Az egész egy óramű pontosságával van megtervezve és összerakva. Talán ettől lesz az egész kicsit steril. Minden klappol, de aztán valahogy mégsem. És erről nem is a színészek tehetnek.

    orient_2_kover_laszlo.jpg

     

    Híres, neves és mindenek előtt igazán jó színészek adták nevüket a produkcióhoz: Kenneth Branagh, Johnny Depp, Judi Dench, Tom Bateman, Penelopé Cruz, Michelle Pfeiffer csak hogy a nagyobbakat említsem. Mindenki jól hozza a ráosztott szerepét. Az együttes jelenetek is viszonylag jól működnek. A műfaji sajátságokat is hozzák. Az egésznek az összehatása mégis baromira brit. Ami csak azért nem jó, mert Poirot belgább már nem is lehetne, amit ebben a filmben az akcentusán kívül kevés dolog jelöl. (Legalább enne belga csokit, de lehet a brit tudósok kitalálnának ennél jobbat is...) Nehéz elvonatkoztatni a karaktert a már jól ismert filmek sorától, ahol is Poirot kinézete és megformálása eléggé egybevágó volt. Kövezzetek meg, nevezzetek vaskalaposnak, de nekem ettől komoly hiányérzetem támadt a filmmel kapcsolatban.

    Szummázva: a film nem csak jó akart lenni, hanem tökéletes. És szerintem pont ez is lett a veszte. A hozzávalók jó minőségűek voltak, a recept is stimmelt. Valami mégis hiányzott, hogy elvarázsoljon, mint nézőt. Ha egy jól bevált krimi klasszikust keresel ami egy este erejéig szórakoztat, azért bátran ajánlom. Csalódni nem fogsz benne, de ha a kedvenc filmedről kérdeznek, kétlem, hogy a TOP 5-ben lenne, pedig a nagy előd a maga idejében biztos sokaknál volt nyerő helyen a filmes listákon. Nálam biztos nem. 5-ből 4 csokiduda.  

    Olvass róla a mafabon is: klikk!

    csoki_4per5.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr8813857908

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    DeMarco 2018.04.25. 08:52:22

    Kenneth Branagh korunk legnagyobb Shakespeare színésze és az egyik legkiválóbb rendező, aki valóban a tökéletesre törekszik. Ráadásul nagy előnye, hogy európai, ezért érti az európai mondavilágot és nem engedi, hogy az amcsik gagyi katyvasszá csinálják a filmjeit. Még így is messziről bűzlik, hogy hol nyúltak bele az amcsik (néger rendőrök, indiai fehér katona helyett fekete, svéd helyett latin, stb.) Érdekes módon ezek a ráerőszakolt változtatások jobban bosszantották a nézőket, mint az alapműhöz való ragaszkodás. Minden passzolt és tökéletes volt, csak egyvalami nem. Mi magunk, mert hiszen ismertük a sztorit és nem csak a könyvet, meg a korábbi filmeket, hanem a játékokat is, ahol Poirotként nyomoztuk végig az esetet, sőt a könyv eredeti ötletét is, ami megtörtént bűnügyet takar. Viszont annak, aki kihagyta az előzményeket, vagy túl fiatal ezekhez, szerintem jó filmet kapott, amiben minden benne volt.

    csokiduda 2018.04.25. 12:49:13

    @DeMarco: A legnagyobb problémám kiemelted a mondanivalód végén, hogy aki túl fiatal vagy nem látta az előzmények, annak kiváló. Olyan ez mint a James Bondoknál az utolsó 2, ha nem láttad az előzőket, akkor azok is jók, de ismerve az elődök már sokkal kevésbé fogyaszthatók (vagy épp ha az utolsót nézzük egyáltalán nem). Itt is ugyanez a történet, hogy ha elvonatkoztatunk attól, hogy volt elődje vagy hogy ismertük előre a sztorit, akkor kiváló, de ha már valami formában fogyasztottuk a történetet előzőleg, akkor már jóval kevésbé értékelhető.
  • süti beállítások módosítása