Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Gomorra - Trónok harca maffia köntösben (3. évad)

    Avagy mi lesz ha a Főnökök főnökére reszelsz egy kis Sopranost?

    2018. április 26. - csokiduda

    Nemrég startolt kis hazánkban újra a Gomorra a 3. évaddal. Az első kettő évad is nagyban túlszárnyalta az általam eddig legjobbnak vélt olasz maffiás sorozatot, a Főnökök főnökét (nem keverendő az ugyanilyen címmel ellátott filmmel), ami Toto Riina életét dolgozta fel. Az inkább volt életrajzi film igaz, de gazdagon betekintést nyerhettünk a maffia mindennapjaiba. A Gomorra egy regényre épít és félő volt, hogy a harmadik évad már nem fogja tudni hozni azt a kalibert, amit az első, de főleg a második évad hozott. A rajongóknak kiváló hír, hogy ez még az előzők is túlszárnyalja. Igaz a szinkron még bekavarhat kicsit, mert magyarul még csak az első 2 részt adták le és angolul néztem végig az évadot. Az viszont már ebből is kiderült, hogy a cselekmény és a drámai szálak ennyire jól még egyik évadban sem voltak átgondolva és összerakva. Nem csoda, hogy felkerült a krimi Top 10-re is, amit nemrég publikáltunk. Hogy miért is? Mert olyan jó, (hogy besz......) hogy beszélni kell róla.

    gomorra_fedlap.jpg

    Az elmúlt 20-30 évben azért el voltunk kényeztetve valamelyest az alvilágot bemutató filmekkel, sorozatokkal. A Sopranos babérjait persze nem lehet elvitatni, de úgy gondolom, hogy a Gomorra közel karcolja azt a szintet. Nyilván ezt majd az idő fogja eldönteni, hogy hány évadot fog megérni a sorozat, de ha eljut 6-7-ig, akkor nem kizárt, hogy egy-egy rajongó a Maffiózók elé fogja helyezni. Amiben egy kicsit jobb is talán a Gomorra - főleg a második és a harmadik évadot elnézve - az az, hogy nem egy-egy epizódban gondolkodtak, hanem az egész évad komplexen egy eseményláncot dolgoz fel. Nem mondom, hogy ez úttörő, de maffiás sorozatokban ilyen szintűt még csak a Főnökök főnökénél láttam. De ott ugye adott volt az eseménylánc ilyen jellegű alakulása, hisz életrajzi film volt és ott egy évadban volt összefoglalva a "főhős" élete. Ezt a jól kitalált sztorit még fokozza az is, hogy amikor a sorozat végén megy a stáblista, fel-fel villantanak nekünk 1-1 másodperces pillanatképek a következő rész tartalmából, amitől elég nehéz megállni, hogy az ember ne nézze tovább, ha van rá módja. Még ezt is kitűnően odarakták, pedig milyen apróság, de mégsem!

     gomorra_isten.jpg

    Amiben még eltér a sorozat az elődöktől, hogy nem szeretne egyik szereplőből sem kedvelhető karaktert csinálni. A nyers valóságra épít, ahogy a regény majd a film is. A Camorrát úgy szeretné elénk tárni, ahogy az valójában működik. A regény írója olyan valósághű infókkal dolgozott, hogy azóta is rendőri védelem alatt áll. Ez azért sokat elmond. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a sorozatot, akkor furcsa is lenne, ha meg tudnánk kedvelni a feleségét és a fél alvilágot likvidáló Ciro-t vagy a Savastano-k, akik foggal körömmel-próbálnak visszakapaszkodni a tejhatalomba. Amit még kiemelnék, a színészi játék. Nem egy Don Matteo! Minden tiszteletem Terrence Hill-é, mert tényleg jó színésznek tartom, főleg a Bud Spencerrel közös filmjei miatt, de azóta sokat fejlődött a filmipar és jó látni, hogy az olasz is. Mi magyarok sajnos csak az Álom.net (kritika itt) és hasonló ökörségekre vagyunk képesek, de az olaszok fejlődnek a Hollywood generálta versennyel. Abszolút jók a színészi alakítások, amiből még kiemelném Ciro di Marzio-t játszó Marco D'Amore-t. Abszolút nem lepne meg, ha néhány évvel később láthatnánk komolyabb szerepekben is vagy egyéb HBO által promózott nem olasz gyártású sorozatokban.

    gomorra_ciro_csira_2.jpg

    Ami pluszban az I-re felteszi a pontot, az a zene. Nem rajongok a hip-hop-ért, sőt(!), de kiváló pulzálást ad a sorozatnak és ráadásul a megfelelő helyen használják is. Kevés az olyan rendezés, ahol ha minden stimmel még a zene választása is ennyire ül, de itt még ezt is sikerült az olaszoknak megoldani. Hallgassatok bele, ha még nem láttátok a sorozatot. Az elején a chill out-os téma is jó és utána a rap-es rész is. Zseniálisan vannak válogatva a zenék és adagolva az adott részekhez. 

    Szummázva: ha szereted a bűnügyi sorozatok, ezt látnod kell. De nagyjából az összes részt, mert mindegyik egyesével is egy gyöngyszem, egészbe meg aztán végképp. Nem kérdés az osztályzat ezek után, az 5/5 dukál neki. Forza Ciro! Froza Juve! Utóbbit nézzétek el nekem...

    Olvass róla a mafabon is: klikk!

    csoki_5per5_1.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr113869036

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása