Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Top 10 II. világháborús film

    Amit nem szabad kihagynod!

    2018. május 11. - csokiduda

    Szerkesztőtársaim feldobták a labdát azzal, hogy szedjük össze minden idők legjobb háborús filmjeit, de mivel a top10-ünkbe alig került be olyan film, ami nem a második világháború egy bizonyos részét dolgozza fel, ezért inkább emellett az osztályozás mellett döntöttünk. Amit számításba vettünk az osztályozásnál az a történelmi hűség és a harcjelenetek leginkább és hogy mennyire vetül rá a propaganda. Fontos hogy háborús filmekről van szó, a civil oldalt feldolgozók vagy a lágerekben történteket bemutatók ezen a listán nem vesznek részt. Figyelem: a lista végén található még két ajánlás a témával kapcsolatban.

    10. Sztálingrád

    A téma iránt érdeklődök egyből feltehetik a kérdést, hogy "na jó, de melyik?". Elég sok ezen témát feldolgozó, ilyen nevű film van, de mi az 1993-asra gondoltunk, amit a németek gyártottak. Sajnos a legtöbb olyan filmre, amit nem a vesztes készített rávetül a propaganda, de úgy gondolom, hogy itt erről nincs szó. A film 3 részből áll, tehát kissé handicap-pel került be, de nem véletlen. Ezt a Sztálingrádot dokumentumfilmesek csinálták és ez nagyban látszik is rajta. Nincs olyan film nézetem szerint, ami a háború borzalmait ennél a filmnél jobban visszaadja. A film megtalálható Steven Jay Schreider 101 War Movies You Must See Before You Die listáján is, ami azért sokat elmond. 

    stalingrad-082.jpg

     

    9. Ellenség a kapuknál

    Nem meglepő, hogy ez a film is a sztálingrádi csatáról szól. Nincs másik ilyen ikonikus helyszíne az európai hadszíntérnek, szóval készült belőle bőven film. Jelen történetben Vaszilij Zajcev szemszögéből láthatjuk az események, aki egy létező orosz mesterlövész volt, "igen jó" eredményekkel. Nem meglepő, hogy a morál javítására az oroszok felhasználták propagandacélokra is. Viszont Jean-Jacques Annaud rendező alkotásában van egy óriási pozitívum, ami miatt feliratkozhatott a listánkra. Nagyon minimális a propaganda a filmben, a rivális német mesterlövész sincs beállítva mint rossz fiú, de nyilván negatív hős lesz belőle. 1942 telén még az orosz "szövetséges" sem volt a nyugatnak olyan ellenfél, mint évekkel később és Annaud ebből a szálból sem csinált szovjetellenes propagandát. Egyszóval egy élvezethő film, kiábrándító jelenetek nélkül.

    ellenseg_a_kapuknal.jpg

     

    8. A híd túl messze van

    Nyugati hadszíntér - Market Garden hadművelet. A haditerv szerint amerikai-brit-lengyel ejtőernyősöket dobnak le és 3 hidat kell elfoglalniuk, aminek felrobbantásával a németek még elhúzhatnák a háború menetét. A film történelmileg hű alkotás, aminek fényét növeli még az is, hogy olyan sztárok játszanak benne mint Sir Sean Connery, Robert Redford, Sir Anthony Hopkins, Gene Hackman vagy épp Michel Cain. Tehát akár a színészgárda, akár a hitelesség is adott egy tökéletes filmhez. Két dolog viszont erősen érződik rajta: a nyugati és a háborúellenes propaganda. Ezek miatt nem került csak előkelőbb helyre. Roy Urquhart (Sean Connery), aki vezette az akciót, személye a mai napig erősen vitatott, amit a film is megfelelően vissza tudott adni. Már az akció előtt sem tűnt jó választásnak a légibeteg 43 éves skót óriás, de valamiért a szövetségesek mellette döntöttek. 

     a_hid_tul_messze_van.jpg

     

    7. Midway

    A Henry Fonda és Charlton Heston által fémjelzett film sem egy mai darab, viszont a Csendes-óceáni hadszíntér fordulópontját eddig jobb film még nem tudta bemutatni. (Nyilván a dokumentumfilmeken kívül.) Nagyon pozitív az, hogy nem kezdik el démonizálni vagy degradálni benne a japánok, sőt (!), óriási pozitívuma a filmnek, hogy a két oldal bemutatását a japánokéval kezdi. Ami viszont még kiváló, hogy Pearl Harbour után kapcsolódunk be a filmbe és szembesülhetünk azzal is némileg, hogy az amerikaiak az őket ért támadás után, minden japánt terroristának, kémnek titulált, aki az Államokban élt már ki tudja mi óta. 

     midway.jpg

     

    6. A tengeralattjáró

    A második világháború európai hadszínterét nagyban befolyásoló harc az Atlanti-óceánon folyt. Ugyanis a németek a tengeralattjáróikkal akarták megakadályozni a britekhez érkező amerikai szállítmányok vagy a Brit birodalom távolabbi csücskeiből érkező árucikkek. Szó szerint ki akarták éheztetni Angliát. A náci propagandába egyre erősebben került be ez a fegyvernem és nagyon sok naiv fiatal jelentkezett tengeralattjáró szolgálatra. Amikor aztán az újoncok szembesültek azzal, hogy egy víz alatti acélkoporsóban küzdenek a láthatatlan ellenséggel és a természettel egy időben, gyorsan megváltozik a véleményük az egészről. A filmet 6 Oscarra jelölték, de egyet sem sikerült végül bezsebelnie. Valószínű ennek az oka nem az, hogy a film nem érdemelte volna meg, szimplán a 80-as években kissé visszaesett a háborús filmekre való igény. Egy hibája van a filmnek, hogy NSZK költségvetéssel készült, tehát a témából ennél jóval többet ki lehetett volna hozni, ha jobban megkínálják a képvilágot és nem látszik sok helyen, hogy műteremben készült makettekkel. 

     tengeralattjaro.jpg

     

    5. A leghosszabb nap

    A D-nap, John Wayne, 2 Oscar-díj, 3 jelölés. Tömören és röviden ennyi, de nyilván részletezem, csak azért kezdtem így, mert ez már önmagában elég kell legyen, hogy valaki vessen rá egy pillantást. Emellett a filmről tudni kell, hogy katonai tanácsadók hada adta a tippeket és több olyan szereplője is van a filmnek, aki egy adott jelenetnél nem csak színész volt, hanem tényleg részt vett aznap a harcokban az adott színhelyen. Ilyet igen kevés film tud elmondani magáról. Érződik rajta azért az amerikai propaganda, de attól eltekintve a mai napig megállja a helyét még így közel 60 év távlatából is. (Még úgy is, hogy fekete-fehér.)

     leghosszabb_nap.jpg

     

    4. A halál 50 órája

    Egyetlen egy okból nem rangsoroltam a filmet a TOP 3-ba. Azok pedig a történelmi csúsztatások benne. Az hogy a Spanyolországban gyártották még megbocsátható lenne, de hogy átfestett amerikai tankok "alakítják" a királytigrisek, az már azért meredek. Még Eisenhower (szövetséges főparancsnok és ex-elnök) is egy sajtótájékoztatót volt kénytelen összehívni, hogy helyre tegye a film tévedéseit, hibáit. Akkor hogy kerülhetett a negyedik helyre? A válasz igen egyszerű. A filmnek nem a harci jelenetek az erősségei (habár azóta sem láthattunk annyi tankot egy filmben, mint ebben, ami azért egy igen jó plusz pont), hanem a karakterek, akiket ráadásul kiváló színészek alakítanak: Telly Savalas, Charles Bronson, Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan. Ráadásul a film kiválóan bemutatja a német tankok fölényét, azt a káoszt, ami a szövetséges vonalakon lett úrrá a német támadás kezdetén és azt is, hogy a németek legnagyobb ellensége a csatában a benzin volt, nem feltétlen a szövetséges hadsereg. 

    a_halal_50_oraja.jpg

     

    3. Ryan közlegény megmentése

    Magasan a legjobb lehetne, de mégsem az, mert nagyon amerikai. Az, hogy egy elárvult közlegényért feláldoznak 8 másik katonát, köztük egy tisztet, az azért egy csöppet erős és az is, ahogy a németek vannak ábrázolva a filmben. Minden német szemét gyilkos, tipikus Hollywood. Spielberg származásából adódóan talán ezzel próbált bosszút állni a németek második világháborús bűneiért. És ez az, ami leginkább elrontja a filmet. Persze éreztetni lehet, hogy kik a jók és kik a rosszak. Viszont akár amerikai, akár német, akár angol emberről van szó (vagy sorolhatnám még a többi résztvevő nációt), leginkább csak parancsot teljesítő katona. Ezt leszámítva a film simán lehetne top 1 a listánkon. Tom Hanks, Vin Diesel, Matt Damon neve garancia volt természetesen a sikerre. 5 Oscarra és 2 Golden Glob díjat zsebelt be a film. Ha valaki kihagyta volna, attól független, hogy szereti a háborús filmeket vagy sem, mindenképp nézze meg, de ez elmondható a listán szereplő bármelyik filmről. 

    ryan.jpg

     

    2. Vaskereszt

    A film címét adó kitüntetést nem osztogatták minden bokorban. Még a 19. századra visszanyúló gyökerei vannak. A film legfőbb kontrasztja az, hogy ellentétbe állítja a sorkatonákat, akik ki tudja hány éve be vannak sorozva a hadseregbe és élnek napi borzalmakat és egyetlen céljuk az, hogy megérjenek még egy napot a vérfürdőbe azzal a réteggel, aki csak a plecsnire hajt még a legveszedelmesebb időkben is. Steiner őrmester képviseli a hagyományos sorkatonát és Stranszky százados a plecsnivadász arisztokratát, aki úgy gondolja, hogy származása miatt nem térhet vissza a háborúból vaskereszt nélkül. Legtöbbek Spielbergtől a Ryan közlegény megmentését sorolja annak az éllovasának, hogy a háborús filmekben közeli képeket kapunk és leszakadt végtagokat, de Pekcinpah rendező úr már 20 évvel korábban is megcsinálta ezt a huszárvágást. És ami a legviccesebb, hogy német pénzen készült a film Jugoszláviában, de csak megközelítőleg 6 millió dollár költségvetésből, ami már akkor is a nevetséges kategóriát képviselte. Ettől függetlenül Spielberg filmjét jóval megelőzi és jobb mozit generált, jóval kisebb költségvetésből. Ráadásul mindezt a német oldalról bemutatva. Nagyon sokáig a kedvenc háborús filmem volt. 

    vaskereszt.jpg

     

    1. A tábornok

    A film legnagyobb hibája, hogy nem promózták, promózzák eleget. A legtöbb ember, akikkel ilyen filmekről kommunikálok még nem is hallottak róla, pedig meg tudnám nézni a Bunyó Karácsonyig után minden december 25-én (igaz én érdekes viszonyban állok ezzel az ünneppel, úgyhogy nézzétek el nekem). No nem azért, mert bármi karácsonyi szál lenne a filmben, hanem azért, mert mert megunhatatlan, mint a Spencer-Hill klasszikusok. A film George S. Patton háborúban betöltött szerepét mutatja be, az afrikai partraszállástól a háború végéig. A karakter maga szerethető vagy utálható. Nincs középút. Emberileg elég elítélendő figura, de mint katona első osztályú. A mai napig (főképp Amerikában) rengeteget emlegetett és idézett tábornokról van szó. Született katona volt, hadtörténész, stratéga és emellett költő. (!) Ez már önmagában is egy olyan felsorolás, ahol erősen ambivalensnek érezhetjük a költőt a listában. Ha mindezt megkínáljuk még azzal, hogy hitt a reinkarnációban is, amit a film egyik jelenete is kiválóan visszaad, akkor kijelenthetjük, valami egészen nem stimmelt a fazon fejében. Franklin J. Schaffner rendező végig leköti a néző figyelmét még azon jelenetekben is, amelyikben véletlen nem szerepel a Patton-t megformáló George C. Scott. Ami azért valljuk be egy 172 perces filmben nem egy egyszerű feladat. Nem meglepő az, hogy tíz Oscar jelölést kapott a film, amiből hetet meg is nyert. Egyetlen egyet sajnálok csak belőle, hogy a halálát övező misztikumból nem került egy pár perces rész a film végére. 

     patton.jpg

     

    Ha kedveled a hasonló listázást, csoportosítást, néhány hete írtunk Anyák napja alkalmából is egy cikket a filmtörténet leghíresebb és leghírhedtebb anyáiról: klikk! Május 20-adikán pedig publikálásra fog kerülni egy Top 10 a történelmi filmek kategóriában is. Illetve ha szereted a krimik, nemrégiben volt egy Top 10-ünk ebben a tárgykörben is, ami elég nagy sikernek örvendett: klikk!

    1. Ajánlás - Piszkos tizenkettő

    Ha a műfajban keresgélsz még kiváló film a Piszkos tizenkettő. Ami igaz nem egy klasszikus háborús film, mert valóság alapja nem sok van, azon kívül, hogy a háborúban játszódik. A film a hadsereg "gyöngyszemeiből" verbuválódott 12 fős osztag támadását mutatja be egy franciaországi kastély ellen, ahol sok magas rangú náci vezető piheni ki fáradalmait éppen. Neves színészek: Telly Savalas, Charles Bronson, Lee Marvin, Donald Sutherland. Kihagyhatatlan szintén!

    piszkos_12.jpg

     

    2. Ajánlás - Kelly hősei

    Hivatalosan háborús film besorolása van, de inkább tekinthetjük vígjátéknak szerintem. Donald Sutherland, Telly Savalas, Clint Eastwood neve garancia a jó minőségre, de a háborúhoz csak annyi köze van, hogy a közeg ahol játszódik a 2. világháború. Pár félőrült Kelly (Eastwood) vezetésével úgy dönt, hogy beszivárog a német vonalak közé és kirámol egy bankot, ahol nagy értékű náci aranyat pihentetnek. Mindezt persze egy megmerevedett fronton, ahol hemzsegnek az aknák és úgy megvalósítva, hogy a feletteseik ne értesüljenek róla. Kiváló szórakozás!

    kelly_hosei.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr2513903580

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    icipici lencsilány 2018.05.14. 14:12:11

    A felsorolás nem rossz, de néha fáj olvasni, ahogy írsz. Plusz a második ajánlásba odaírhattad volna, melyik filmről beszélsz.
    Amúgy az én kedvenc 2. világháborús filmem az A hajnalok itt csendesek című, Borisz Vasziljev regényéből készült darab.

    csokiduda 2018.05.15. 11:48:46

    @icipici lencsilány: Köszönjük a hibára vonatkozó észrevételt és javításra került. A stílusom érdekes, ezt tudom és még kiforróban van. Fél éve csináljuk ezt a blogot, de már komoly oldalakon is publikálunk, tehát vészesen nem lehet rossz a stílus. Ettől függetlenül mindig van hová fejlődnie az embernek, ez egyértelmű teljesen. Kevésbé ismert alkotás a Te kedvenced is, pedig nem elhanyagolható mű. Ha Top 20-at írtunk volna biztos felkerült volna a listára, ahogy a facebook-on mások által jelölt 1-2 alkotás is. Az igazság az, hogy amikor ezt a Top 10-et próbáltuk összehozni, eredetileg Top 5-nek lett tervezve, majd Top 7-nek és végül lett belőle Top 10, mert nehéz kihagyni 1-1 filmet a listáról, de valahol határt kell szabni, mert a végén azon veszi magát észre az ember, hogy Top 5-nek indult és már Top 50-nél jár. Mindenképpen köszönjük a hozzászólást!
  • süti beállítások módosítása