Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Az Apollo-programra emlékezünk

    2018. május 25. - csokiduda

    57 évvel ezelőtt, május 25-én jelentette be J. F. Kennedy az amerikai Apollo programot, ami a cikkünk ihlette. Nem feltétlen csak tudományos alapú lesz az írás, hanem szeretnék majd kitérni az Apollo 13 filmre is, amelyben szembesülhetünk azzal, hogy ezek az űrcowboyok, akik vezetik ezeket az űrhajókat, milyen próbatételeket állnak ki egy-egy küldetés alatt. 

    Ami az Apollo programhoz vezetett az az, hogy a hidegháború első felében úgy tűnt, hogy a technológiai versenyt a szovjetek uralják, de a világűrért folytatott harcot mindenképp. Az akkori politikai és katonai vezetők rémálma az volt, hogy az ellenségek a világűrből mérhetnek csapást rájuk ezért mindenképp szerették volna, ha az ő országuk tenné meg ezt legelőször. A kezdeményezést az oroszok ragadták magukhoz, amikor 1957-ben fellőtték a Szputnyik 1-et, amely 3 hónapos repülése során többször is elhaladt az Amerikai Egyesült Államok felett, amivel a propaganda azt üzente, hogy bármikor tudnak amerikai földre csapást mérni. Néhány évvel később a Szovjetunió tovább növelte előnyét. 1961. április 12-én az oroszok Bajkonurból Jurij Alekszejevics Gagarinnal a fedélzeten fellőtték a Vosztok-1-et, ami sikeresen kijutott az űrbe és ami még nagyobb fegyvertény volt: Gagarin vissza is tudott térni. Az esemény fontosságát kiválóan tükrözi, hogy Gagarint földet érése után Nyikita Hruscsov is üdvözölte. Óriási csapás volt az az amerikaiakra nézve, ezért Kennedy úgy döntött, hogy 1961. május 25-én új űrprogramot hív életre, melyet Apollo-programra kereszteltek. 

    gagarin_csokiduda.jpg

    A program két fő célt fogalmazott meg. Az egyik, hogy mihamarabb embert küldjenek a Holdra, a másodlagos célként pedig az űrverseny vezető pozícióját átvenni a szovjetektől. Erre egy 9 éves határidőt szabott Kennedy, ami azért igen erős kihívás elé állította a kor tudósait, no persze orosz részről is pont ugyanezek voltak az elvárások. Nyilván emelni kellett a lécet, mert azzal már nem lehet komoly propaganda eredményt elérni, hogyha az USA is embert küld az űrbe. Viszont a program közel sem indult zökkenőmentesen. A NASA hibás számításainak köszönhetően az Apollo-1 legénysége az indítási kísérlet közben meghalt, mivel kabinjukban tűz ütött ki. Az Apollo-4 viszont már mondhatni sikert ért el, mert közel 18.000 kilométeres távolságba sikerült eltávolodnia a Földtől és külön érdekessége az volt, hogy a visszaúton direkt bekapcsolták a rakétákat, hogy minél nagyobb sebességgel érkezzen meg a Föld légkörébe, ezzel tesztelve a hőpajzsot. A program folytatása az Apollo-6 után vált erősen kérdésessé, mivel az amerikai közvéleményt a vietnami háború jobban foglalkoztatta, illetve a demokraták, akik a programot leginkább támogatták, politikai mélypontra kerültek. Nyilván abszolút érthető az amerikai közvélemény, mely szerint amikor a háború is iszonyatos pénzeket emészt fel, nem biztos, hogy még a holdra szállásra kellene komoly összegeket költeni. 

    apollo_4.jpg

     

    De a program szerencsére megmaradt és az Apollo-7 még 1968-ban feljutott a világűrbe. Az űrhajó egy 11 napos repülést hajtott végre az Apollo-1-nek szánt repülési programmal. Természetesen emellett tesztelt több dolgot is, mint például az új hajtóművek kipróbálása és a manőverezőképesség mértéke. Ekkor érezhető volt már, hogy az amerikaiak közel járnak a diadalhoz. A következő próbálkozás (Apollo-8) már a Holdat is elérte. Nem ez volt az eredeti célja, hanem a holdkomp tesztelése, de a szovjetekkel vívott harc miatt muszáj volt valamit letenni az asztalra. Az Apollo-9 és 10 egyaránt hasonló utat járt be és további holdkomp teszteket végeztek. A végső áttörést 1969. július 16-án fellőtt Apollo-11 jelentette (habár az eseménnyel kapcsolatban nagyon sok kérdés merült fel azóta is a szkeptikusok között), amely 3 napos útja után elérte a Holdat. Július 20-án a NASA engedélyt adott a holdra szállásra és Edwin Aldrin és Neil Armstrong leszállt a Holdra az Eagle nevű holdkomppal. Elsőnek Armstrong lépett a Hold talajára, majd Aldrin is követte. Ekkor hangzott el Armstrong szájából az azóta is sokat idézett mondat (habár igen gyakorta fordítják félre és idézik rosszul): "Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek". Tehát az űrverseny ezen etapját már az amerikaik nyerték meg, az Apollo program a tervezett 9 éven belül elérte célját. 

    neil_amstrong_csokiduda.jpg

    Ezek után még több sikeres holdra szállást hajtottak végre, viszont ahogy a bevezetésben említettem szeretnék még foglalkozni az Apollo-13 történetével dióhéjban, illetve egy hozzá kapcsolódó filmkritikát is írtam, melyet ezen a linken olvashattok: klikk. Gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy a modern technika milyen bonyolulttá vált és milyen sok dolog elromolhat. Főleg igaz ez extrém körülmények között, mint például egy világűrbe való kijutás vagy maga a világűr hőmérséklete és még sorolhatnám. Az Apollo-13 esetében költői túlzással el is romlott minden, ami csak szóba jöhetett. Nyilván ez a kijelentés azért távol áll a valóságtól, de az Apollo program alatt ez volt a legrosszabbul sikerült és legveszélyesebb kísérlet (leszámítva az Apollo-1 tragédiáját). Ezt kiválóan visszaadja nekünk ez a film, aminek a külön érdeme az, hogy a súlytalanságban játszódó jeleneteket, tényleg ott vették fel, igaz parabolarepülésekkel generálták ezt és nem a világűrben. Ami egy kicsit fájó pont, hogy az eredeti felvételekből nem került egy sem a filmbe, de ettől még a kálváriájukat, ami már a légkör elhagyása közben kezdődött, kiválóan bemutatja a film és azt is, hogy milyen viszontagságos is lehet egy ilyen űrutazás. A filmhez ráadásul kiváló "űrhajósok" sikerült szerződtetni Kevin Bacon, Bill Paxton és Tom Hanks személyében és még repülési igazgatónak is Ed Harrist sikerült a filmbe csábítani. Hozzá kell tenni, hogy a színészek meghálálták a bizalmat és kiválóan elénk tárják, hogy milyen problémák léphetnek fel az űrben és hogy egy rossz alkatrész vagy döntés milyen drámához vezethet. 

     apollo_13_1_csokiduda.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7613998348

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    HARP3R 2018.05.26. 12:04:10

    Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969 július 20-án végrehajtott Holdra-szállása, melyet egyébként még további 5 követett az ezt követő három és fél évben (Apollo 12-14-15-16-17) elég korán hatalmas előnyhöz juttatták az USA -t a szovjetekkel szemben.

    csokiduda 2018.05.26. 15:00:39

    @HARP3R: Így van. De ennyire már nem akartam nyújtani a cikk terjedelmét, hogy ezeket is részletezzem. Relatíve arra hegyeztem ki, hogy miért jött létre a program és mikor érte el a célját. A további holdra szállások már inkább geológiai jelentősségűek voltak, mint komoly eredmények az űrprogramba. Az Apollo-13-at már direkt úgy indították útjára, hogy komoly geológiai képzést kaptak az űrhajósok, nehogy olyan holdkőzettel térjenek vissza, amit már az előttük járók hoztak. Ők ugyan nem tudtak leszállni a pechszériájuk miatt, de az őket követők már legalább annyira voltak geológusok, mint asztronauták.

    balázs73 2018.05.27. 21:47:26

    Negyvenhét éve J. F. Kennedy nem jelentett be semmit, mert egy évtizeddel korábban Dallasban megölték. Az első Holdraszállást pedig lassan negyvenkilenc éve abszolválta USA.

    balázs73 2018.05.27. 21:48:53

    Látom a blog írója javította, így a hozzászólásom semmis.

    butyko 2018.06.09. 09:15:30

    Volt még egy kiemelkedő személyiség az Apollo-13 c. filmben. Maga Jim Lovell játszott el egy szerepet. Amikor az űrhajósok visszatérnek,a repülőgép-hordozón ünneplő tömeg várja őket és a hajó parancsnoka üdvözli őket.Nos,ez a parancsnok volt a valódi Jim Lovell űrhajós!
  • süti beállítások módosítása