Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Óceán - egy téma és hét variáció!

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. június 08. - csokiduda

    Nem tudom a legtöbb ember hogy van ezzel a kérdéssel, de én imádom a vizet. Valamiért nyugalommal és boldogsággal áraszt el engem, mondhatni megbabonáz. Ha hinnék a lélekvándorlásban, szinte bizton állíthatnám, hogy én egy nagyon boldog hal voltam előző életemben. Így hát nem csoda, hogy a utazásaim során, ha tehetem, a közelben mindig van egy folyó/tó/tenger/óceán - utóbbinak ma van a világnapja, így gondoltam ez kiváló alkalom, hogy írjak neki egy szerelmes verset. Bár szoktam verseket írni, végül arra jutottam, hogy egy kis filmes "ajándékcsomag" több ember lelkét tenné boldoggá, mint az én páros rímeim. Így hát a téma az óceánok, jöhetnek a variációk! Összegyűjtöttem Nektek filmeket mindenféle kategóriában, válogassatok bátran!

    ocean_1.jpg

    Rajzfilm, családi - Némó nyomában

    A Pixar egyik legsikeresebb animációs filmje, személy szerint nekem is nagy kedvencem. A történet röviden annak, aki még nem látta: Ausztrália mellett, a Nagy Zátony környékén Pizsi, a bohóchal egyedül neveli kisfiát, Némót, pont ezért nagyon aggódik érte és óvja mindentől - magától az élettől is. Némó az intelmek ellenére túlúszik a biztonságos határon és rabul ejti egy búvár. Apja megmentésére indul, míg Némó, aki egy fogorvosi rendelőbe kerül egy akváriumba, a nagy szökést tervezi. Ami miatt a listára került: zseniálisan animálták a vízben játszódó jeleneteket az alkotók - a fények, a halak, a színek. Nagy élmény kicsiknek és nagyoknak is!

    ocean_nemo_nyomaban_csokiduda.jpg

    Romantikus, dráma - Titanic

    Gondolom mindenki sejtette a bevezetőnél, hogy ez a film tuti rajta lesz a listán. Nem szeretek csalódást okozni, szóval voilá! Ebben a moziban aztán van minden: Jack és Rose szerelmi története, a különböző társadalmi osztályok egymásnak feszülése, az 1900-as évek egyik leghíresebb luxushajója, jéghegy, katasztrófa. Ráadásul részben igaz történeten alapul. Nem véletlen hát, hogy kultikussá vált a film 1997-es bemutatója óta, illetve az sem, hogy ennyi díjat zsebelt be. A film kötődése az óceánhoz azt hiszem több, mint egyértelmű. Amit érdekességként hoztam hozzá, hogy a filmben kulcsfontosságú szerepet játszik egy ékszer, az Óceán Szíve. Ez egy kék gyémánt nyaklánc, ami amúgy a híres Hope-gyémánt alapján készült, de sohasem utazott a Titanicon. Később Harry Winston úgy döntött, hogy valóban elkészíti az Óceán szívét. A 20 millió dollár értékű nyakláncot Gloria Stuart viselte az Oscar gálán.

    ocean_titanic_csokiduda.jpg

    Katasztrófa, globális felmelegedés - Holnapután

    Bár a katasztrófafilmek kategóriájában bőséges a választék, végül a Holnaputánra esett a választásom. A sztori: Jack Hall (Dennis Quaid) egy klimatológus, aki úgy gondolja közeleg egy egész Földet veszélyeztető jégkorszak. Amikor egy sziget nagyságú jégtömb leszakad a Déli-sarkról és ezáltal az óceánok vize több ponton lehűl, majd az áramlások is megváltoznak, mindenki kezdi komolyan venni a drámaian begyorsuló katasztrófák sorát.  Ez a film figyelmeztet minket az ökoszisztéma fontosságára, melynek egyik alappillére a Föld nagy részét borító óceánok kiegyensúlyozott működése. A jelenet, amikor a víz elönti New York utcáit, szerintem nagyon látványos. Kiváló péntek esti film.

    ocean_holnaputan_csokiduda.jpg

    Fantasy, kalandfilm - A Karib-tenger kalóza - A világ végén

    A világon nagy népszerűségnek örvendő Disney sorozat a magyar szívekbe is belopta magát. Nincs olyan kisgyerek a világon, aki ne játszott volna már kalózosat, így sokan magukénak tudták érezni ezeket a filmeket, miután megtalálták a bennük lakó gyermeket. Ez már a harmadik rész, és elég bonyolult lenne elmagyarázni a cselekményeket. A lényeg, hogy a kis csapatnak egészen a világ végéig kell hajóznia, hogy megoldódjon a probléma. A sorozat filmjei közül azért ezt választottam, mert a film egyik jelenetében szabadon engedik Kalüpszót, a tenger istennőjét (aki amúgy Davy Jones szerelme) és annak segítségét kérik a csatában, de ő inkább csak tovatűnik és egy hatalmas örvényt generál, ami színteret ad az egyik leglátványosabb  tengeri csatajelenetnek. Gyönyörű tájak, kalózok a tengerek, óceánok hívó szava! Méltó darab ehhez a világnaphoz.

    ocean_karib_tenger_kalozai_csokiduda.jpg

    Tengeri szörnyes, Aranycsokiduda-díjas - Mega Shark vs. Giant Octopus

    Tavasszal ez a blog meghirdette az Aranycsokiduda-díjat, ami szerintem egy zseniális ötlet volt. Aki lemaradt volna róla, ez egy ilyen szavazós, legrosszabb filmek allstars sztori volt, aminek egyértelmű nyertese a fent említett alkotás lett. Bővebb kritikát találtok a blogon erre a linkre kattintva - ennél gyönyörűbben én se tudnám összefoglalni. Amit mindenképpen tudnotok kell: ez a film már annyira rossz, hogy már jó. De tényleg. Óceán mélyén lakó őslények magukhoz térnek és megtámadják az emberiséget, majd egymást. Zseniális, ZS-kategóriás. Amit ezen a ponton megjegyeznék: idén nyáron érkezik a Meg címet viselő, hasonló témájú Hollywood-i csoda, alig várom, hogy kritikát írjak róla!

    ocean_megashark_vs_giant_octopus_csokiduda.jpg

    Háborús film - A Midway-i csata

    A II. világháború sok embert foglalkoztat, ennek megfelelően a témában rengeteg film is készült. Ennek egyik leghíresebb óceáni vonatkozású darabja A Midway-i csata. Nem véletlen tehát, hogy az itt korábban megjelent top tízes listára is felkerült (itt nézheted meg) a Henry Fonda és Charlton Heston által fémjelzett film. Bár az 1976-os film nem egy mai darab, mégis remekül mutatja be az egyik legnagyobb megvívott tengeri ütközetet a japánok és az amerikaiak között. Ha szereted a háborús filmeket és a modern kori tengeri csatákat, kötelező darab! 

    ocean_midway_csokiduda.jpg

    Dokumentumfilm, sorozat - A kék bolygó

    Ki ne ismerné David Attenborough nevét, aki szereti ezt a műfajt? Komplett generációk ismerhették meg Földünket, az ő filmjei nyomán. Az ő 16 évvel ezelőtt bemutatott alkotása, A kék bolygó minden idők egyik legsikeresebb természetfilm-sorozata, amelyet annak idején 12 millióan néztek végig világszerte. Lenyűgöző felvételek, információk. Szívem szerint minden gyereknek felírnám kötelező néznivalóként. 

    ocean_kek_bolygo_csokiduda.jpg

    Ha valamit hozzáadnál a listához, ne habozz! Tedd meg kommentben!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7614031376

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    nenézzééé 2018.06.10. 08:54:10

    Luc Besson Nagy kékség című filme szerintem nagyon hiányzik innen.

    2018.06.10. 08:54:13

    Katasztròfafilm helyett nem lenne jobb és aktuàlisabb a waterworld?

    csokiduda 2018.06.10. 08:57:26

    @nenézzééé: Teljes mértékben igazad van, a témához passzol és szuper a film is. Mentségemre szolgáljon, hogy nagyon régen láttam, de szerintem ma újra is nézem! :)

    csokiduda 2018.06.10. 09:01:55

    @HUN_Sector: Az 1995-ös Kevin Costner-féle Waterworld-re gondolsz? Az inkább sci-fi, thriller keverék, de akár az is rajta lehetne a listán, ebben igazad van.
  • süti beállítások módosítása