Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • A rozsdásodó Schengen - határtalan Európa, de kinek hol a határ?

    2018. június 14. - csokiduda

    A mai napon "krisztusi korba" lépett a Schengeni Egyezmény. 1985. június 14-én Schengenben, egy luxemburgi kisváros folyóján horgonyzó hajó fedélzetén írta alá a megállapodást az Európai Gazdasági Közösség 5 tagja. A Schengeni egyezmény apropóját a Római Egyezmény adta, miszerint az európai szabad mozgást biztosítani kell. 5 évvel később került elfogadásra a Schengeni Végrehajtási Egyezmény, amely tartalmazta a megvalósítás folyamatát. 1999-ben életben lévő Amszterdami szerződés adott keretet az Európai Unió tagállamainak a Schengeni Egyezmény tartalmának végrehajtásához. Ezen időpontig további 10 ország csatlakozott a résztvevő országokhoz. Jelenleg a schengeni övezetbe az alábbi országok tartoznak:

    schengen_1_csokiduda.png

    Kép forrása: https://epthinktank.eu/2016/02/19/differentiated-integration-in-the-european-union/differing-degrees-of-european-integration-fig-2/

     

    Mit jelent ez nekünk?

    A schengeni tagállamok közel 400 millió lakosa személyazonosító okmánnyal szabadon közlekedhet közel 4 millió négyzetkilométernyi területen, ezzel létrehozva a legnagyobb útlevélmentes zónát.

    Fizikailag eltűntek a határátkelőhelyek. Az Z generáció sokszor el sem tudja képzelni, hogy minden egyes ország határánál meg kellett állni, sokszor órákig várakozni az alapos átvizsgálásokra, útlevélre és egyes országokba vízumra volt szükség. Természetesen mélységi és belső határ menti összehangolt ellenőrzések vannak a schengeni térség országaiban továbbra is, mert a szabad mozgáshoz való joggal azonos szinten mozog a biztonsághoz való megkérdőjelezhetetlen jogunk is. Erre a témára részletesebben kicsit később kitérek.

    Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csupán egy személyivel eljuthatunk bármelyik tagországba. Látogathatjuk Amszterdam De Wallen negyedét (piros lámpás negyed), ahol igénybe vehetjük a coffee shopok, peepshow-k, szexszínházak szolgáltatásait, mindezt legálisan. A romantikusabbak kézen fogva andaloghatnak a száztornyú Prága macskaköves utcáin vagy a szerelem városában, Párizsban megkereshetik a „Szeretlek” falat. Esetleg akinek szíve vágya meglátogathatja otthonában a finn Mikulást.

    Magyarország schengeni tagságának jubileumi 10. évfordulóját ünnepli az idén. Ezen egyezmény aláírásakor szigorú feltételeknek kellett megfelelnie az országunknak, hiszen csatlakozásunkkal mi lettünk három országgal kapcsolódó határunkon a külső határ, így elég magasak az elvárások velünk szemben. (Magyarország lett az egyik védőbástyája az Európai Unió tagállamainak.) A schengeni tagságra történő felkészülés alatt megszűnt a Határőrség, ami pedig szinte egyedülálló volt Európában, mert más országokban a határőrizetet a rendőrség vagy a csendőrség látta el. A csatlakozás felkészülési ideje alatt integrálódott a Rendőrség kötelékébe a Határőrség és ezzel párhuzamosan határőrizeti kirendeltségek alakultak meg. Bevezetésre kerültek a SIS rendszerek (Schengeni Információs Rendszer), valamint kialakultak a tagállamok közti szoros rendvédelmi és igazságügyi kapcsolatok.

    schengen_2_csokiduda.jpg

    Egy-egy újonnan csatlakozó állam lakosai örömmámorban úsztak a csatlakozásukkor, de ez az idilli állapot azért nem tartott sokáig. Mint tudjuk, mindennek ára van, így a szabadságnak is. A második világháború óta (a történelem fül alatt bővebben olvashatsz a témáról) Európát napjainkban a legsúlyosabb menekültügyi válság érte el. Ezzel párhuzamosan a schengeni övezetet a most még el nem képzelhető véggel bíró terrorista támadások és a populizmus térnyerése  is sújtják. A schengeni övezet nem volt felkészülve a menekültek tömeges vonulására, ennek megfelelő kezelésére és a lehetséges következmények felmérésére sem. Egyik legnagyobb probléma, hogy a tagállamok csúcsvezetői nem értenek egyet a migráció kérdésében és biztonságpolitikai alap kezelésével. Gondoljunk csak abba bele, hogy Angela Merkel sem folytat következetes politikát a kérdésben. Hacsak a déli határzárunk nézzük, az elmúlt egy évben három totálisan ellentmondásos nyilatkozatot tett ezzel kapcsolatban. De közvetlen szomszédunk Ausztria is hintapolitikát folytat az ügyben. Egy-egy erőszakos cselekmény után hirtelen felerősödnek azon hangok, hogy nem kell beengedni a migránsokat és jó az a déli határzár, utána megint előtörnek az ezt elítélő nyilatkozatok. Ezt tetőzi még az egyes országok belpolitikája és a helyi választásokat megelőző kampányok. 

    Az ellenőrzési kódex kimondja, hogy 30 napig az ellenőrzést vissza lehet állítani a határokon, ha erre megfelelő nemzetbiztonsági, közrendet vagy belső biztonságot fenyegető ok van. Régebben is volt erre példa, például Franciaországban a D-day (erről bővebben olvashatsz itt: klikk ) 60. jubileumi ceremóniája alatt, 2006-ban Németországban a FIFA Világbajnokság alkalmából vagy 2011-ben a Világgazdasági találkozó idejére Ausztriában.

     

    Az utóbbit követő pár évben egy emberáradat indult meg Európa felé, egy szabadabb és biztonságosabb élet reményében. Beindult a dominó-effektus. Főként az afrikai és az arab világban kirobbanó háborúk, üldöztetések gerjesztették ezt a folyamatot. Az emberek fejvesztve indultak neki az ismeretlennek európai országokat célállomásként kitűzve. A reménytelenség, a hitevesztettség és a félelem érzéseivel vágtak neki több millióan az akár több ezer kilométeres ismeretlen, veszélyekkel teli útnak. A tengereken összetákolt lélekvesztőkön vállalták az akár halállal is végződő menekülést is.

     schengen_3_csokiduda.jpg

    Kép forrása: https://888.hu/article-valodi-menekultek-akik-egy-kis-penzert-maguk-hagyjak-el-nemetorszagot

     

    Bennünk, európai emberekben kettőst érzést kelt a migrációba kényszerülő emberek sorsa. Egyrészt a humanitás, a segíteni akarás, másrészt védjük meg azt, ami a mienk (birtoklási vágy). Valljuk be őszintén ebben a történetben a kettő nem összeegyeztethető. Választás elé állít minket és további kérdéseket vet fel. Nézve a nemzetközi híradásokat, a különböző portálokon megjelenő fényképeket gyorsan rájövünk, hogy családokat, főként nőket és gyermekeket igen kevés számban látunk. Vajon miért? Őket nem üldözik? Ők nem menekülnek? Ők nem vágynak egy biztonságos életre? A fiatal életerős férfiakon márkás ruhák vannak, tiszták, okos telefonokkal a kezükben érkeznek és még sorolhatnánk. Újabb kérdések. Ők hová tartanak? Honnan és miért menekülnek? Miért nincsenek személyi okmányaik? Milyen céllal érkeztek? A válaszok még váratnak magukra. Egy biztos, hogy a közös történetünk elkezdődött.

    Biztonságpolitikai szakemberek feltették már sokszor a kérdést: Mi van, ha Schengen kudarcot vall?  Már megtörtént, ha jól végiggondoljuk. Az egyezmény alapos reformjára van szükség. Az alábbi képen is jól látható Schengen „elrozsdásodott”, és innovációért kiált.

     schengen_4_csokiduda.jpg

    Kép forrása: https://www.google.com/search?client=firefox- b&tbm=isch&q=schengen&chips=q:schengen,online_ chips:schengen+area,online_chips:schengen+agreement&sa=X&ved=0ahUKEwie4o7DwdDbAhVHKlAKHbTrAycQ4lYIJygA&biw=1024&bih=639&dpr=1#imgrc=zB784vVTotxmcM:

    Európát globálisan érintő kockázatok, azok kezelése, és újabb kihívások várják. Csak pár dolog, ami várható a közeljövőben. A migráció miatt bekövetkezett és felerősödött faji,- etnikai- és vallási ellentétek. Az európai polgárok nagy többsége keresztény, ezzel szemben a bevándorlók zöme muzulmán. Teljesen más értékrendekkel, hagyományokkal rendelkezünk – gondoljunk csak abba bele, hogy Európán belül is milyen kulturális különbségek vannak - és ezek újabb ellentéteket szülhetnek (akár egy új fajta radikalizmust, lásd hazánk). Demográfiai robbanás is várható, hiszen a családmodellek is igen különbözőek. Az európai trend az egynejűség és 1 vagy 2 gyermek, a muszlimoknál a többnejűség és a bőséges gyermekáldás a követendő példa. Az idő múlásával, mi mint jelenlegi többség lehetünk majd kisebbségben, a saját országunkban. A népességszám növekedésével egyenes arányban nő a természeti kincsek kiaknázása, a víz- és élelem fogyása és a környezetszennyezés. Ezek újabb problémára tesznek szert a még nagyobb társadalmi különbségek kialakulására. És végül, de nem utolsósorban a szervezett bűnözés, a maffia, a fegyverkereskedelem és a terrorizmus térnyerése - a legnagyobb problémát ezek jelentik. Az elmúlt 3 évre visszatekintve több száz európai ember lett áldozat a saját hazájában terrorista támadások során és nem ritka hír az sem - például Németországban -, hogy frissen bevándoroltakat tartóztatnak le kábítószercsempészés vagy árusítás miatt. 

    Itt kell megjegyeznem, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország jelenleg Európában (ebből a szempontból legalábbis biztosan). Ugyanakkor, ha akarjuk, ha nem részesei vagyunk az Európában zajló változásoknak. A kormánypropaganda ellenére már most is muszáj volt az országnak migránsokat elhelyezni és ezután is valószínű, hogy évről-évre ezt kell tegye a hazánk, hiába az üzenetek Brüsszelnek... Hogy mit tehetünk ez ellen? A kérdés kiváló, de amíg ezt az EU parlament nem dönti el és nincs rá valami megoldása, egy dolgot csinálhatunk szerintem. Akár ország szinten, akár mint egyszerű állampolgár: próbáljunk meg ne a közröhej tárgyává válni legfőképpen a viselkedésünkkel, próbáljunk a külföldi sajtóorgánumok alapján véleményt formálni és felhagyni végre azzal a cirkusszal, ami az idei választások előtt kezdődött és azóta is tart. Az, ha magyar a magyarnak esik egész biztos, hogy nem vezet eredményre. 

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr214047326

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása