Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

 • Nixon és a Watergate: magas lóról lehet nagyot esni!

  2018. június 17. - csokiduda

  Nos magát a Watergate-sztorit dióhéjban valószínűleg  mindenki hallotta már, amely június 17-én robbant ki 1972-ben, de az elbukó Nixon megítélése a mai napig is kettős. Próbálom az esetet kellő részletességgel elétek tárni, aztán mindenki maga döntse el, hogy miként ítéli meg a Watergate-botrányt vagy akár Nixon elnökségét. 

  watergate_1.jpg

  Richard Milhous Nixon 1913. január 9-én látta meg a napvilágot Kaliforniában. Egy ötgyermekes kvéker (szigorú erkölcsi normák alapján élő vallási csoport) családból származott, ahol a szülők az állandó küzdelemre, a soha fel nem adásra nevelték. Tizenéves korában már belekóstolhatott ebbe a küzdelembe, mivel már ekkor munkába kellett állnia, de kellő kitartása és jó tanulmányi eredménye végett felvételt nyert a Duke Egyetemre, ahol jogi diplomát szerzett. 1937-től ügyvédként dolgozott egészen az 1942-es bevonulásáig. 1946-ig a haditengerészetnél szolgált és hazatérése után 1947-ben a politikai pályát választotta. Először mint kongresszusi képviselő, majd 1950-től 1953-ig szenátorként tevékenykedett. Karizmájára, meggyőződéses kommunistaellenességére gyorsan felfigyeltek a republikánusok és 1952-ben Dwight Eisenhower elnökjelölt (1953-től elnök) programjának a kidolgozásával bízták meg. Első komoly politikai megpróbáltatását ekkor élte meg. Azzal vádolták meg, hogy a titkos pártkasszát, amelyet ő kezelt, gazdag támogatók töltötték fel. Ez ugye előre vetítette azt a vádat, hogy még meg sem választották Ike-ot, de már előzetesen korrumpálódott, Nixonnal az élen. Ekkor egy érzelgős televíziós beszédben tisztára mosta magát, melyben főképp a származásából fakadó (kvéker) erkölcsökkel hatott a közvéleményre. A későbbi "Tricky Dicky" gúnynevére ekkor kezdett el rászolgálni, amit a kimagasló taktikussága miatt aggattak rá. 

  watergate_3.jpg

  1953 és 1961 között Eisenhower két elnöksége alatt ő volt Ike alelnöke és 1960-ban őt jelölték az 1961-es elnökválasztáson a republikánusok John F. Kennedy ellen. Kennedyvel szemben nem volt túl esélyes és 1962-ben még a kaliforniai kormányzóválasztáson is elbukott. Ekkor visszavonult a politikától huzamosabb időre és ügyvédkedett, illetve partnert státuszt szerzett egy ügyvédi irodában. Kennedy politikája (részletesebben itt: klikk) mély benyomást tett rá, főként a kommunizmus elleni küzdelem (Disznó-öböl, Kubai rakétaválság). Sokszor hangoztatta elnöksége alatt, hogy Kennedy nem megfelelően járt el Kuba és Fidel Castro ügyében, mivel szerinte a Castro-ellenes ellenállók nem kaptak megfelelő titkosszolgálati és katonai segítséget Kennedytől, amibe azért szorult némi igazság véleményem szerint is. 

  watergate_4_csokiduda.jpg

  1968-ban viszont újra az elnökválasztás szorítójába lépett és második nekifutásra győzni is tudott. 1969-ben kezdődő elnöksége alatt olyan cselekedeteket hajtott végre, ami a hidegháború kirobbanása óta példa nélküli volt. 1972-ben ő volt az első amerikai elnök, aki a Szovjetunióba látogatott és tető alá hozta a SALT-1 szerződést és még ebben az évben Kínába is elutazott és a koreai háború óta tartó rossz viszonyt helyreállította. Ennek a politikának köszönhetően újraválasztották és 1973-ban lezárta a vietnámi háborút is, az viszont már igen megosztó volt, ahogy mindezt kivitelezte. Vietnámi és kambodzsai szőnyegbombázásokkal próbált időt nyerni a dél-vietnámi csapatoknak, hogy rendezzék a soraik a harc folytatásához - ez már a nép körében nem hozott osztatlan sikert. A szavahihetősége már pengeélen táncolt és a módszerei miatt igencsak megosztott volt az amerikai társadalom. 1972. június 17-n kirobbanó Watergate-ügyet azonban már nem sikerült eltussolni. Ekkora már Nixonon kezdett úrrá lenni a paranoia és a hatalomtól is megrészegülni látszott. Az ellenfeleit úgy próbálta volna ellenőrizni, hogy a demokraták által bérelt helységekbe, a Watergate épületben (egy hotel egyik épülete) lehallgatókészülékeket telepít. Az ügyben először betörésként nyomozott a rendőrség, de később kiderült, hogy politikai célzatú az ügy és a szálak Nixonhoz vezettek. A következő 2 évben a Washington Post újabb és újabb cikkeket közölt le és a botrány csak hízott és hízott. A Fehér Ház persze próbálta bagatelizálni a problémát és sokad rangú betörésnek beállítani, de mivel Nixon szavahihetősége már eddigre erősen megkopott, ezt az ügyet nem tudták a szőnyeg alá seperni és szép lassan kiderült, hogy az egész cécót az elnök felbujtására csinálták. Az ügy külön érdekessége, hogy a Post téglája ("Mély Torok") kilétére durván 30 évig nem derült fény és így ő vált a történelem legvédettebb informátorává. Csak 2005-ben látott napvilágot az információ, miszerint az FBI harmadik embere szivárogtatott, név szerint W. Mark Felt. 

  watergate_2_csokiduda.jpg

   

  Természetesen egy ilyen botrányt még "Tricky Dicky" sem úszhatott meg, pedig a stábjának több tagját feláldozta és megpróbálta velük elvitetni a balhét. Ez a húzás nem jött be és 1974. augusztus 9-én lemondott. Az első és egyetlen amerikai elnök volt, aki élt ezzel a lehetőséggel. Gerald Ford, a következő elnök, kegyelembe részesítette, de azóta is igen kettős a megítélése. 1994-es temetésén Bill Clinton mondta a beszédet és több nívós személy is megjelent leróni tiszteletét.  Ezzel elismerték munkásságát még akkor is, hogyha a Watergate-ügybe belebukott. Tehát a mérleg egyik serpenyőjébe a Salt-1 szerződés és a hidegháború enyhítése, a kínai kapcsolat javítása és a vietnámi háború lezárása van. A másik serpenyőben a szőnyegbombázások, a hazudozás és a Watergate-ügy. Úgy gondolom, hogy emiatt nem lehet megítélni egyszerűen azt, hogy milyen is ember volt valójában és milyen tetteket vitt véghez a két elnöki ciklusában, még ha a másodikban kénytelen is volt lemondani. Mielőtt az ember pálcát törne felette, azért célszerű megnézni a róla készült Nixon című 192 perces életrajzi filmet, melyben Sir Anthony Hopkins kiválót alakít.

  watergate_5_nixon_hopkins_-csokiduda.jpg

  A rozsdásodó Schengen - határtalan Európa, de kinek hol a határ?

  A mai napon "krisztusi korba" lépett a Schengeni Egyezmény. 1985. június 14-én Schengenben, egy luxemburgi kisváros folyóján horgonyzó hajó fedélzetén írta alá a megállapodást az Európai Gazdasági Közösség 5 tagja. A Schengeni egyezmény apropóját a Római Egyezmény adta, miszerint az európai szabad mozgást biztosítani kell. 5 évvel később került elfogadásra a Schengeni Végrehajtási Egyezmény, amely tartalmazta a megvalósítás folyamatát. 1999-ben életben lévő Amszterdami szerződés adott keretet az Európai Unió tagállamainak a Schengeni Egyezmény tartalmának végrehajtásához. Ezen időpontig további 10 ország csatlakozott a résztvevő országokhoz. Jelenleg a schengeni övezetbe az alábbi országok tartoznak:

  schengen_1_csokiduda.png

  Kép forrása: https://epthinktank.eu/2016/02/19/differentiated-integration-in-the-european-union/differing-degrees-of-european-integration-fig-2/

   

  Mit jelent ez nekünk?

  A schengeni tagállamok közel 400 millió lakosa személyazonosító okmánnyal szabadon közlekedhet közel 4 millió négyzetkilométernyi területen, ezzel létrehozva a legnagyobb útlevélmentes zónát.

  Fizikailag eltűntek a határátkelőhelyek. Az Z generáció sokszor el sem tudja képzelni, hogy minden egyes ország határánál meg kellett állni, sokszor órákig várakozni az alapos átvizsgálásokra, útlevélre és egyes országokba vízumra volt szükség. Természetesen mélységi és belső határ menti összehangolt ellenőrzések vannak a schengeni térség országaiban továbbra is, mert a szabad mozgáshoz való joggal azonos szinten mozog a biztonsághoz való megkérdőjelezhetetlen jogunk is. Erre a témára részletesebben kicsit később kitérek.

  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csupán egy személyivel eljuthatunk bármelyik tagországba. Látogathatjuk Amszterdam De Wallen negyedét (piros lámpás negyed), ahol igénybe vehetjük a coffee shopok, peepshow-k, szexszínházak szolgáltatásait, mindezt legálisan. A romantikusabbak kézen fogva andaloghatnak a száztornyú Prága macskaköves utcáin vagy a szerelem városában, Párizsban megkereshetik a „Szeretlek” falat. Esetleg akinek szíve vágya meglátogathatja otthonában a finn Mikulást.

  Magyarország schengeni tagságának jubileumi 10. évfordulóját ünnepli az idén. Ezen egyezmény aláírásakor szigorú feltételeknek kellett megfelelnie az országunknak, hiszen csatlakozásunkkal mi lettünk három országgal kapcsolódó határunkon a külső határ, így elég magasak az elvárások velünk szemben. (Magyarország lett az egyik védőbástyája az Európai Unió tagállamainak.) A schengeni tagságra történő felkészülés alatt megszűnt a Határőrség, ami pedig szinte egyedülálló volt Európában, mert más országokban a határőrizetet a rendőrség vagy a csendőrség látta el. A csatlakozás felkészülési ideje alatt integrálódott a Rendőrség kötelékébe a Határőrség és ezzel párhuzamosan határőrizeti kirendeltségek alakultak meg. Bevezetésre kerültek a SIS rendszerek (Schengeni Információs Rendszer), valamint kialakultak a tagállamok közti szoros rendvédelmi és igazságügyi kapcsolatok.

  schengen_2_csokiduda.jpg

  Egy-egy újonnan csatlakozó állam lakosai örömmámorban úsztak a csatlakozásukkor, de ez az idilli állapot azért nem tartott sokáig. Mint tudjuk, mindennek ára van, így a szabadságnak is. A második világháború óta (a történelem fül alatt bővebben olvashatsz a témáról) Európát napjainkban a legsúlyosabb menekültügyi válság érte el. Ezzel párhuzamosan a schengeni övezetet a most még el nem képzelhető véggel bíró terrorista támadások és a populizmus térnyerése  is sújtják. A schengeni övezet nem volt felkészülve a menekültek tömeges vonulására, ennek megfelelő kezelésére és a lehetséges következmények felmérésére sem. Egyik legnagyobb probléma, hogy a tagállamok csúcsvezetői nem értenek egyet a migráció kérdésében és biztonságpolitikai alap kezelésével. Gondoljunk csak abba bele, hogy Angela Merkel sem folytat következetes politikát a kérdésben. Hacsak a déli határzárunk nézzük, az elmúlt egy évben három totálisan ellentmondásos nyilatkozatot tett ezzel kapcsolatban. De közvetlen szomszédunk Ausztria is hintapolitikát folytat az ügyben. Egy-egy erőszakos cselekmény után hirtelen felerősödnek azon hangok, hogy nem kell beengedni a migránsokat és jó az a déli határzár, utána megint előtörnek az ezt elítélő nyilatkozatok. Ezt tetőzi még az egyes országok belpolitikája és a helyi választásokat megelőző kampányok. 

  Az ellenőrzési kódex kimondja, hogy 30 napig az ellenőrzést vissza lehet állítani a határokon, ha erre megfelelő nemzetbiztonsági, közrendet vagy belső biztonságot fenyegető ok van. Régebben is volt erre példa, például Franciaországban a D-day (erről bővebben olvashatsz itt: klikk ) 60. jubileumi ceremóniája alatt, 2006-ban Németországban a FIFA Világbajnokság alkalmából vagy 2011-ben a Világgazdasági találkozó idejére Ausztriában.

   

  Az utóbbit követő pár évben egy emberáradat indult meg Európa felé, egy szabadabb és biztonságosabb élet reményében. Beindult a dominó-effektus. Főként az afrikai és az arab világban kirobbanó háborúk, üldöztetések gerjesztették ezt a folyamatot. Az emberek fejvesztve indultak neki az ismeretlennek európai országokat célállomásként kitűzve. A reménytelenség, a hitevesztettség és a félelem érzéseivel vágtak neki több millióan az akár több ezer kilométeres ismeretlen, veszélyekkel teli útnak. A tengereken összetákolt lélekvesztőkön vállalták az akár halállal is végződő menekülést is.

   schengen_3_csokiduda.jpg

  Kép forrása: https://888.hu/article-valodi-menekultek-akik-egy-kis-penzert-maguk-hagyjak-el-nemetorszagot

   

  Bennünk, európai emberekben kettőst érzést kelt a migrációba kényszerülő emberek sorsa. Egyrészt a humanitás, a segíteni akarás, másrészt védjük meg azt, ami a mienk (birtoklási vágy). Valljuk be őszintén ebben a történetben a kettő nem összeegyeztethető. Választás elé állít minket és további kérdéseket vet fel. Nézve a nemzetközi híradásokat, a különböző portálokon megjelenő fényképeket gyorsan rájövünk, hogy családokat, főként nőket és gyermekeket igen kevés számban látunk. Vajon miért? Őket nem üldözik? Ők nem menekülnek? Ők nem vágynak egy biztonságos életre? A fiatal életerős férfiakon márkás ruhák vannak, tiszták, okos telefonokkal a kezükben érkeznek és még sorolhatnánk. Újabb kérdések. Ők hová tartanak? Honnan és miért menekülnek? Miért nincsenek személyi okmányaik? Milyen céllal érkeztek? A válaszok még váratnak magukra. Egy biztos, hogy a közös történetünk elkezdődött.

  Biztonságpolitikai szakemberek feltették már sokszor a kérdést: Mi van, ha Schengen kudarcot vall?  Már megtörtént, ha jól végiggondoljuk. Az egyezmény alapos reformjára van szükség. Az alábbi képen is jól látható Schengen „elrozsdásodott”, és innovációért kiált.

   schengen_4_csokiduda.jpg

  Kép forrása: https://www.google.com/search?client=firefox- b&tbm=isch&q=schengen&chips=q:schengen,online_ chips:schengen+area,online_chips:schengen+agreement&sa=X&ved=0ahUKEwie4o7DwdDbAhVHKlAKHbTrAycQ4lYIJygA&biw=1024&bih=639&dpr=1#imgrc=zB784vVTotxmcM:

  Európát globálisan érintő kockázatok, azok kezelése, és újabb kihívások várják. Csak pár dolog, ami várható a közeljövőben. A migráció miatt bekövetkezett és felerősödött faji,- etnikai- és vallási ellentétek. Az európai polgárok nagy többsége keresztény, ezzel szemben a bevándorlók zöme muzulmán. Teljesen más értékrendekkel, hagyományokkal rendelkezünk – gondoljunk csak abba bele, hogy Európán belül is milyen kulturális különbségek vannak - és ezek újabb ellentéteket szülhetnek (akár egy új fajta radikalizmust, lásd hazánk). Demográfiai robbanás is várható, hiszen a családmodellek is igen különbözőek. Az európai trend az egynejűség és 1 vagy 2 gyermek, a muszlimoknál a többnejűség és a bőséges gyermekáldás a követendő példa. Az idő múlásával, mi mint jelenlegi többség lehetünk majd kisebbségben, a saját országunkban. A népességszám növekedésével egyenes arányban nő a természeti kincsek kiaknázása, a víz- és élelem fogyása és a környezetszennyezés. Ezek újabb problémára tesznek szert a még nagyobb társadalmi különbségek kialakulására. És végül, de nem utolsósorban a szervezett bűnözés, a maffia, a fegyverkereskedelem és a terrorizmus térnyerése - a legnagyobb problémát ezek jelentik. Az elmúlt 3 évre visszatekintve több száz európai ember lett áldozat a saját hazájában terrorista támadások során és nem ritka hír az sem - például Németországban -, hogy frissen bevándoroltakat tartóztatnak le kábítószercsempészés vagy árusítás miatt. 

  Itt kell megjegyeznem, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország jelenleg Európában (ebből a szempontból legalábbis biztosan). Ugyanakkor, ha akarjuk, ha nem részesei vagyunk az Európában zajló változásoknak. A kormánypropaganda ellenére már most is muszáj volt az országnak migránsokat elhelyezni és ezután is valószínű, hogy évről-évre ezt kell tegye a hazánk, hiába az üzenetek Brüsszelnek... Hogy mit tehetünk ez ellen? A kérdés kiváló, de amíg ezt az EU parlament nem dönti el és nincs rá valami megoldása, egy dolgot csinálhatunk szerintem. Akár ország szinten, akár mint egyszerű állampolgár: próbáljunk meg ne a közröhej tárgyává válni legfőképpen a viselkedésünkkel, próbáljunk a külföldi sajtóorgánumok alapján véleményt formálni és felhagyni végre azzal a cirkusszal, ami az idei választások előtt kezdődött és azóta is tart. Az, ha magyar a magyarnak esik egész biztos, hogy nem vezet eredményre. 

   

  Magyar feltalálók napja

  2009-ben tartották meg először a Magyar Feltalálók Napját június 13-án. A Magyar Feltalálók Egyesületét (MAFE) 1989. június 13-án alapították és ennek 20. évi jubileumának alkalmából kezdeményezte a MAFE először a Magyar Feltalálók Napját. Azóta ezen a napon ünnepeljük a nagy koponyáinkat. Próbáltunk összeállítani egy 12-es listát, amire az általunk vélt legfontosabb magyar kutatók kerültek fel a teljesség igénye nélkül. 

   

  Semmelweis Ignác Fülöp - Az anyák megmentőjesemmelweis_ignac_csokiduda.jpg

  1844-ben Semmelweis Ignác jött rá arra, hogy a gyermekágyi láz legfőbb okozója az, hogy az orvosok nem vagy nem megfelelően fertőtlenítik a kezüket, mielőtt a kismamákhoz vagy a csecsemőkhöz nyúlnak. Megoldásként klórmész oldatot javasolt. Ennek köszönhetően jelentősen csökkentek a halálozások az általa vezetett szülészeti osztályon a Bécsi I. számú klinikán.

   

  Neumann János - Neumann elvekneumann_janos.jpg

  A kvantummechanikai elméleti kutatásaival vált ismertté, de úttörővé a számítógépek logikai tervezésével. Ezek alaptéziseit a mai napig Neumann-elvekként emlegetjük. 1944-től 8 éven keresztül tanácsadóként szerepelt az első olyan számítógép (EDVAC) tervezésénél, amely a memóriájában tárolta a programot . 

   

   

   

  Irinyi János - Robbanásmentes, zajtalan gyufa irinyi_janos_csokiduda.jpg

  Az egyik professzora sikertelen kísérlete közben jött rá elméleti síkon a robbanásmentes gyufa ötletére. Hosszú kísérletezgetés után 1836-ra tökéletesítette és szabadalmaztatta találmányát. A vegyész javasolta először a magyar szikes talajok gipsszel történő javítását és 1839-ben ő alapította az első magyar gyufagyárat Pesten. 

   

   

   Bíró László József - Golyóstoll (Bíró-toll) golyostoll_biro_laszlo_csokiduda.jpg

  1938-ban adta be szabadalmaztatásra Bíró László az első golyóstoll modelljét. Később több módosítást is eszközölt még rajta, végül 1943-ban kapta meg rá a szabadalmi jogokat. A bel- és külpolitikai helyzet miatt emigrációba kényszerült, így ezt már csak Argentínában érhette meg. Részletesebben a golyóstoll feltalálásáról ebben a cikkben olvashatsz: klikk.

   

  Szilárd Leó - Nukleáris láncreakció, atombombaszilard_leo.jpg

  Magyar származású fizikus, aki elsőként ismerte fel azt, hogy a nukleáris láncreakció megvalósítható. Ezzel párhuzamosan meggyőzte Albert Einsteint, hogy kampányoljon Rooseveltnél, hogy ők építsék meg az első atombombát, mivel látatlanban is óriási pusztítóerőt prognosztizált az eszköznek, ami akár a második világháborúban, akár a hidegháborúban kulcsfontosságúnak bizonyult. Roosevelt 1942-ben adta áldását a Manhattan tervre, amibe Szilárd Leó is aktívan részt vett. 

   

  Rubik Ernő - Rubik-kocka, Bűvös-kockarubik_erno.jpg

  Rubik Ernő játéktervező 1975-ben találta fel leghíresebb találmányát, a Bűvös-kockát, ami külföldön Rubik-kocka néven fut. A sors iróniája, hogy a kocka nem is feltétlen játéknak készült, hanem a térbeli mozgások szemléltetésére szolgáló eszköznek. Rubik Ernő népszerű találmánya után még több játékkal is próbálkozott, mint például a "Bűvös dominó", a "Sudokube" vagy a "Kígyó", de ezek sikere már jóval kisebb volt, mint a világhírű kockáé. 

   

  Járay Pál - szélcsatorna, áramvonalas autó fogalma, VW Bogár karosszériajaray_pal.jpg

  Az első világháború alatt a zeppelinek áramlástani vizsgálatával foglalkozott, majd a világháború után megépítette az addigi legnagyobb szélcsatornát (feltalálói a Wright-fivérek: klikk). A léghajók háttérbe szorulása után az autók felé fordult és megalkotta az áramvonalas autó fogalmát (és hozzá párosuló elveit), amit utána a legtöbb autógyár használni is kezdett. Például a híres Volkswagen Bogár is a szabadalma alapján készült.

   

  Teller Ede - a "hidrogénbomba atyja"teller_ede.jpg

  Teller Ede nem csak a hidrogénbomba megalkotásával tett szert világhírnévre, hanem Herman Arthur Jahnnal megalkották a Jahn-Teller effektus elvét, ami nagyban hozzájárult a biztonságosabb atomerőművek építéséhez illetve az USA-ban a régi grafit-víz-urán típusú atomerőművek bezárásához, átépítéséhez. Az 1986-os csernobili katasztrófa is ennek az effektusnak volt nagyrészt köszönhető. Ami megdöbbentő, hogy Jahn és Teller ennek veszélyeit már 1947-ben felismerte. 40 év telt el a hidegháborúban úgy, hogy az oroszok nem jutottak el eddig vagy csak nem akarták átépíteni Csernobilt. Sajnos meg is lett az eredménye. 

   

  Puskás Tivadar - telefonhírmondó, irányított robbantáspuskas_tivarad_2_csokiduda.jpg

  Puskás Tivadar volt, aki meggyőzte Edisont, hogy lehetséges a távíróközponthoz hasonlóan a telefonközpont létrehozása is. 1878-ban az első bostoni telefonközpontok létrehozása után, mint Edison európai képviselőjeként  1879-ben Párizsban is létrehozott egyet.  Hazatérése után öccsével, Ferenccel kezdték el a Monarchia területén a telefonközpontok kialakítását. Legnagyobb találmányát 1982-ben szabadalmaztatta - a telefon hírmondót - ami a rádió elődjének is tekinthető. Emellett volt még egy híres szabadalma, az irányított robbantás 1890-ből, mely a mai milliszekundomos robbantások elődjének számít. 

   

  Gábor Dénes - holográfia gabor_denes_csokiduda.jpg

  1947-ben Gábor Dénes fizikus, gépész- és villamosmérnök találta ki a holográfiát (a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás), amelyért 1971-ben fizikai Nobel-díjat is kapott. Találmányának fontosságát igaz csak 1960 után ismerte el a világ, amikor megjelentek az első lézerek. A mai napig rengetegszer találkozhatunk a hologramokkal a készpénzen, a bankkártyákon vagy a CD-ken. 

   

   

  Schwarz Dávid - léghajó schwarz_david_csokiduda.jpg

  Schwarz Dávid találta fel a könnyűfémből készült, kormányozható léghajót 1896-ban. A találmánya azután vált világhírűvé, miután  - 1897-ben bekövetkezett halálát követően - az özvegye eladta a találmányát Ferdinand von Zeppelin grófnak, aki után 1898-ban le is védette azt. 1909-től polgári szállításra is alkalmassá tette a Zeppelin gyár léghajóit és jelentős szerepet kaptak Anglia bombázásában is az első világháborúban. 

   

   

  Charles Simonyi -  szándékorientált programozás, Multiplan szoftvercharles_simonyi_csokiduda.jpg

  Simonyi Károly nevét mostanság főképp űrutazásai kapcsán halljuk, de munkásságának köszönhető az a vagyon, amiből futja ilyen volumenű turizmusra. Az első alakhű szövegszerkesztő megalkotása fűződik a nevéhez (WYSIWYG), illetve a szándékorientált programozás területén végzett kutatási eredményeinek egy része a mai napig használatos. A Microsoftnál is tevékenykedett, mint vezető fejlesztő (az objektumorientált programozást ő vezette be a Microsoftnál) és a Word és az Excel programok elődjének számító Multiplan szoftver java része az ő nevéhez fűződik. 

   

  Forrásmegjelölés:

  wikipedia.hu

  rubicon.hu

  24.hu

  cultura.hu

  muvelodes.net

   

   

  Van egy tollad? A Bíró-féle golyóstoll sikertörténete

  Ha megkérdezném, hogy van egy tollad, nagy eséllyel rögtön rávágnád, hogy persze. Nagy erőkkel kutatnál utána a táskádban, az asztalon, meg ha nagyon előzékeny vagy, rögtön bekattintva a kezembe is nyomnád. Mindez azért lehetséges, mert ma már a szimpla golyóstoll életünk mindennapi apró kelléke, de jobb, ha tudod, hogy ez nem volt mindig így. Az 1884-ben szabadalmaztatott töltőtoll volt a fénylő csillag az írószerek egén, amit aztán üstökösként taszított le ez az új találmány, amit (micsoda meglepetés) egy magyar feltalálónak, Bíró Lászlónak köszönhetünk. Szabadalma ma ünnepli 75. születésnapját - arra gondoltunk hát, hogy elmélkedjünk kicsit ennek történetéről, érdekességeiről.

  golyostoll_image_csokiduda.jpg

  Kezdjük talán magával hazánk fiával, Bíró Lászlóval. A feltaláló 1899. szeptember 29-én született Budapesten. Fiatal korában számos foglalkozásban kipróbálta magát. Volt festőművész, hivatalnok, szobrász, és lapszerkesztő is, olyan neves lapoké az 1920-as években, mint a Pesti Napló vagy a Pesti Hírlap, de ugyanúgy rendelkezett mérnöki vénával is, több találmány is látott napvilágot ebben az időszakban: ilyen volt egy új rendszerű sebességváltó, a golyós dezodor, majd a világhírnevet meghozó golyóstoll is. No de ennek sorsáról majd kicsit később bővebben. Mivel zsidó származású volt, a fasizmus térnyerése és a magyar zsidótörvények miatt kénytelen volt emigrálni. Először Párizsba, aztán Spanyolországon keresztül Argentínába ment, ahol aztán családjával letelepedett. Élete során több, mint 30 találmányát jegyezték, tudományos munkássága kiemelkedő. A halál Buenos Airesben érte 1985. október 25-én. Bíró László emigráció utáni hazájában, Argentínában olyan tiszteletet és elismerést vívott ki magának, hogy születésének napja, szeptember 29-e az argentin feltalálók ünnepe lett. 

  golyostoll_vs_csokiduda.jpg

  Több városi legenda is kering arról, hogy hogyan is született a golyóstoll ötlete. Az egyik ilyen szerint egyszer az asztalán véletlenül kiborult egy tintásüveg és az ott tartott apró golyók végigszaladtak a tintán, maguk után nyomvonalat rajzolva - ezzel adva az ötletet.  Egy másik történet szerint golyózó gyerekeket látott az utcán (korabeli játék) és a pocsolyán átguruló golyó ragadta meg a képzeletét: felfigyelt rá, hogy az víznyomot hagy maga után. Szerintem a legvalószínűbb a harmadik variáció, miszerint a nyomdagépek rotációs festékhengerének egyenletes mozgása adta az ihletet. Azért is gondolom így, mert az viszont bizonyított, hogy Bíró nyomdatechnikában használt tintához hasonlót akart felhasználni, hogy a toll aztán majd ne kenje össze-vissza a papírt. A probléma forrása az volt, hogy ez a fajta tinta sokkal sűrűbb és ragadósabb volt, mint a töltőtollnál használatos, így szükség volt egy mérnöki megoldásra, egy golyós végű toll tervezésére.

  golyostoll_biro_laszlo_csokiduda.jpg

  Bíró először  egy nagyméretű golyót alkalmazva készített tollat, de ez még elég pontatlan volt és nagyon nagy vonalat hagyott maga után, ládák jelölésére használták. Ugyanezt a megoldást megcsinálta kisebb méretben is, majd írótollként mutatta azt be, de ezekben a golyók még gyakran elakadtak. A feltaláló végül arra a következtetésre jutott, hogy maguk az alkatrészek pontatlanok. A pontosan megmunkált és hibátlanul kialakított golyók előállításában és továbbfejlesztésében vegyész testvére, Bíró György, Goy Andor, valamint a Kovalszky testvérek cégei segédkeztek. 1938. április 25-én a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnál is bejelentette a találmányt, de az emigráció után a végső szabadalmat 1943. június 10-én Argentínában kapta meg. Ezután indult csak el a találmány igazi elterjedése. A toll első nagy megrendelője a brit királyi légierő volt, majd az Amerikai Egyesült Államok hadserege is nagyobb tételben rendelte, mert az írószerszám sem a légnyomásra, sem a repülési magasság változására nem volt érzékeny. Az i-re aztán a Parker cég 1954-es színre lépése tette fel a pontot, egy év alatt majd három és fél millió darab került eladásra az amúgy Moholy-Nagy László által tervezett és  mai napig kapható Jotter golyóstollból. Azóta a siker, mondhatni töretlen.

  golyostoll_szabadalom_csokiduda.jpg

  Még néhány érdekes tény, amire anyaggyűjtés során bukkantunk:

  • bár a Bíró-toll elnevezés a magyar nyelvből már eltűnt, spanyolul a golyóstoll mai napig is birome, a franciáknál biron, angol nyelvterületen pedig még mindig találkozhatunk biro-pen elnevezéssel;
  • Moldova György 2001-ben írt egy könyvet A végtelen vonal címmel, mely a golyóstoll és két magyar feltaláló, Bíró László és Goy Andor kalandos sorsáról szól;
  • az első golyóstollat 12 és fél dollárért 1945. október 29-én dobták piacra New Yorkban; 
  • a közhiedelemmel ellentétben a sűrűbb, zselés tintával töltött golyóstollak tökéletesen működnek az űrben a súlytalanság állapotában is;
  • bármilyen meglepő is, a kínaiak csak 2017-ben jöttek rá, hogy hogyan kell gyártani a golyóstollat. A Taiyuan Iron and Steel, az ország legnagyobb acélgyártója jelentette be, hogy hosszas kísérletezés után sikerült kifejleszteni a golyóstoll hegyét, így már nem szorulnak importra.

  Ha van még valami érdekesség, amiről tudsz a témában, írd meg kommentben!

  Források:

  http://szabadalom.blog.hu/2015/11/24/vilagmegvalto-magyar-feltalalok-biro-laszlo 
  http://www.irodaszer.hu/szeptember-29-a-biro-toll-unnepe/
  http://akibic.hu/2015/11/24/a-golyostoll-a-dezodor-a-linearis-motor-meg-a-tobbiek/
  https://index.hu/tech/2017/01/10/kina_megfejtette_a_golyostoll_titkat/
  https://index.hu/tudomany/til/2017/07/02/urtoll_spacepen_fisher_varosi_legenda_hoax_ruszkik_ceruza/

  Óceán - egy téma és hét variáció!

  Vendégírás a Kultúregyszarvútól

  Nem tudom a legtöbb ember hogy van ezzel a kérdéssel, de én imádom a vizet. Valamiért nyugalommal és boldogsággal áraszt el engem, mondhatni megbabonáz. Ha hinnék a lélekvándorlásban, szinte bizton állíthatnám, hogy én egy nagyon boldog hal voltam előző életemben. Így hát nem csoda, hogy a utazásaim során, ha tehetem, a közelben mindig van egy folyó/tó/tenger/óceán - utóbbinak ma van a világnapja, így gondoltam ez kiváló alkalom, hogy írjak neki egy szerelmes verset. Bár szoktam verseket írni, végül arra jutottam, hogy egy kis filmes "ajándékcsomag" több ember lelkét tenné boldoggá, mint az én páros rímeim. Így hát a téma az óceánok, jöhetnek a variációk! Összegyűjtöttem Nektek filmeket mindenféle kategóriában, válogassatok bátran!

  ocean_1.jpg

  Rajzfilm, családi - Némó nyomában

  A Pixar egyik legsikeresebb animációs filmje, személy szerint nekem is nagy kedvencem. A történet röviden annak, aki még nem látta: Ausztrália mellett, a Nagy Zátony környékén Pizsi, a bohóchal egyedül neveli kisfiát, Némót, pont ezért nagyon aggódik érte és óvja mindentől - magától az élettől is. Némó az intelmek ellenére túlúszik a biztonságos határon és rabul ejti egy búvár. Apja megmentésére indul, míg Némó, aki egy fogorvosi rendelőbe kerül egy akváriumba, a nagy szökést tervezi. Ami miatt a listára került: zseniálisan animálták a vízben játszódó jeleneteket az alkotók - a fények, a halak, a színek. Nagy élmény kicsiknek és nagyoknak is!

  ocean_nemo_nyomaban_csokiduda.jpg

  Romantikus, dráma - Titanic

  Gondolom mindenki sejtette a bevezetőnél, hogy ez a film tuti rajta lesz a listán. Nem szeretek csalódást okozni, szóval voilá! Ebben a moziban aztán van minden: Jack és Rose szerelmi története, a különböző társadalmi osztályok egymásnak feszülése, az 1900-as évek egyik leghíresebb luxushajója, jéghegy, katasztrófa. Ráadásul részben igaz történeten alapul. Nem véletlen hát, hogy kultikussá vált a film 1997-es bemutatója óta, illetve az sem, hogy ennyi díjat zsebelt be. A film kötődése az óceánhoz azt hiszem több, mint egyértelmű. Amit érdekességként hoztam hozzá, hogy a filmben kulcsfontosságú szerepet játszik egy ékszer, az Óceán Szíve. Ez egy kék gyémánt nyaklánc, ami amúgy a híres Hope-gyémánt alapján készült, de sohasem utazott a Titanicon. Később Harry Winston úgy döntött, hogy valóban elkészíti az Óceán szívét. A 20 millió dollár értékű nyakláncot Gloria Stuart viselte az Oscar gálán.

  ocean_titanic_csokiduda.jpg

  Katasztrófa, globális felmelegedés - Holnapután

  Bár a katasztrófafilmek kategóriájában bőséges a választék, végül a Holnaputánra esett a választásom. A sztori: Jack Hall (Dennis Quaid) egy klimatológus, aki úgy gondolja közeleg egy egész Földet veszélyeztető jégkorszak. Amikor egy sziget nagyságú jégtömb leszakad a Déli-sarkról és ezáltal az óceánok vize több ponton lehűl, majd az áramlások is megváltoznak, mindenki kezdi komolyan venni a drámaian begyorsuló katasztrófák sorát.  Ez a film figyelmeztet minket az ökoszisztéma fontosságára, melynek egyik alappillére a Föld nagy részét borító óceánok kiegyensúlyozott működése. A jelenet, amikor a víz elönti New York utcáit, szerintem nagyon látványos. Kiváló péntek esti film.

  ocean_holnaputan_csokiduda.jpg

  Fantasy, kalandfilm - A Karib-tenger kalóza - A világ végén

  A világon nagy népszerűségnek örvendő Disney sorozat a magyar szívekbe is belopta magát. Nincs olyan kisgyerek a világon, aki ne játszott volna már kalózosat, így sokan magukénak tudták érezni ezeket a filmeket, miután megtalálták a bennük lakó gyermeket. Ez már a harmadik rész, és elég bonyolult lenne elmagyarázni a cselekményeket. A lényeg, hogy a kis csapatnak egészen a világ végéig kell hajóznia, hogy megoldódjon a probléma. A sorozat filmjei közül azért ezt választottam, mert a film egyik jelenetében szabadon engedik Kalüpszót, a tenger istennőjét (aki amúgy Davy Jones szerelme) és annak segítségét kérik a csatában, de ő inkább csak tovatűnik és egy hatalmas örvényt generál, ami színteret ad az egyik leglátványosabb  tengeri csatajelenetnek. Gyönyörű tájak, kalózok a tengerek, óceánok hívó szava! Méltó darab ehhez a világnaphoz.

  ocean_karib_tenger_kalozai_csokiduda.jpg

  Tengeri szörnyes, Aranycsokiduda-díjas - Mega Shark vs. Giant Octopus

  Tavasszal ez a blog meghirdette az Aranycsokiduda-díjat, ami szerintem egy zseniális ötlet volt. Aki lemaradt volna róla, ez egy ilyen szavazós, legrosszabb filmek allstars sztori volt, aminek egyértelmű nyertese a fent említett alkotás lett. Bővebb kritikát találtok a blogon erre a linkre kattintva - ennél gyönyörűbben én se tudnám összefoglalni. Amit mindenképpen tudnotok kell: ez a film már annyira rossz, hogy már jó. De tényleg. Óceán mélyén lakó őslények magukhoz térnek és megtámadják az emberiséget, majd egymást. Zseniális, ZS-kategóriás. Amit ezen a ponton megjegyeznék: idén nyáron érkezik a Meg címet viselő, hasonló témájú Hollywood-i csoda, alig várom, hogy kritikát írjak róla!

  ocean_megashark_vs_giant_octopus_csokiduda.jpg

  Háborús film - A Midway-i csata

  A II. világháború sok embert foglalkoztat, ennek megfelelően a témában rengeteg film is készült. Ennek egyik leghíresebb óceáni vonatkozású darabja A Midway-i csata. Nem véletlen tehát, hogy az itt korábban megjelent top tízes listára is felkerült (itt nézheted meg) a Henry Fonda és Charlton Heston által fémjelzett film. Bár az 1976-os film nem egy mai darab, mégis remekül mutatja be az egyik legnagyobb megvívott tengeri ütközetet a japánok és az amerikaiak között. Ha szereted a háborús filmeket és a modern kori tengeri csatákat, kötelező darab! 

  ocean_midway_csokiduda.jpg

  Dokumentumfilm, sorozat - A kék bolygó

  Ki ne ismerné David Attenborough nevét, aki szereti ezt a műfajt? Komplett generációk ismerhették meg Földünket, az ő filmjei nyomán. Az ő 16 évvel ezelőtt bemutatott alkotása, A kék bolygó minden idők egyik legsikeresebb természetfilm-sorozata, amelyet annak idején 12 millióan néztek végig világszerte. Lenyűgöző felvételek, információk. Szívem szerint minden gyereknek felírnám kötelező néznivalóként. 

  ocean_kek_bolygo_csokiduda.jpg

  Ha valamit hozzáadnál a listához, ne habozz! Tedd meg kommentben!