Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Eleai Zénón, paradoxon boloncos

    2017. december 22. - csokiduda

    Közérdekű közlemény: még három napig tart a bölöncszépségverseny! Addig próbálom népszerűsíteni még eme ókori sportot. 

     

    Szóval, eleai Zénón, ókori filozófus volt az első igazi bölöncpöckölő. Bizonytalan, hogy mennyi művet hagyott ránk, de egyet egész biztos. A filozófiája leginkább paradoxonokra épült, ami a bölöncpöckölésre is kihatott. Mivel sosem hagyta el szülővárosát, Elea-t és nem is volt egy metropolisz, kellett neki egy hobbi, amit a helyi forrásokból ki lehetett hozni. Kézenfekvő volt a bölöncpöckölés, kevés költséghatékonyabb sport van és túlzott források sem igényel. 

     "Ha sok dolog van, akkor éppen annyinak kell lennie, ahány van, sem többnek, sem kevesebbnek. De ha annyi van, ahány van, akkor végesen sokan volnának." Zénón

    Remélem mindenkinek egyértelmű, hogy ez az idézet a bölöncökről szól. Mi másból lenne végesen sok? Az ókori éhínségek végett még a bölönc is fogyócikk volt és hát nem is terem meg minden fán. Egyes források szerint, az eleai lakosság néha birka és kecske bölöncökre is ráfanyalodott. Elég sok versenyzőt ki is tiltottak állati bölönccel való visszaélések miatt a helyi bajnokságból. 

     no-sheep.png

    És hogy a Flóriánok előtt is tisztelegjünk egy frappáns eszmefuttatással. Talán a leghíresebb közülük Geyer Florian, aki a 16. században állt ruthenburgi pórok élére. Mint említettem már előző írásaimba, a középkorban és az újkorban betiltott sportot nagyon sokan űzték "fű alatt". Amikor a helyi rendfenntartók rábukkantak a helyi bölöncpöckölőkre, lázadás robbant ki és mint a sport elkötelezettje, Geyer Florian a felkelés élére állt. Amikor a helyzet rosszra fordult, Svábföldre menekült, ahol próbált újabb felkelést kirobbantani a pölöncpöckölés zászlaja alatt, de a helyi lakosság a lengőteke iránt volt elhivatott és agyonverték. 

     szoci_zerno.jpg

    És hogy ez a két név hogyan függ össze mégis? Florianunk Luther Márton által gerjesztett elégedetlenség és felkelések vezető alakja lett (később akár a nemzeti szocializmus, akár a szocializmus mártírja és több dráma ihletője). Nyilvánvaló az is, hogy Luther a zénóni paradoxon tanulmányozása közben kapta meg a fényt, hogy itt valami nem okés és kezdett el gondolkodni rajta, hogy mit és hogyan kéne megreformálni. 

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr5613517283

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása