Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Almási Benjámin kálváriája

    2018. január 03. - csokiduda

    Nem volt könnyű dolgom a mai névnappal, nem vagyunk ellátva túl sok híres Benjáminnal, de én Almási Benjámint választottam végül.

    Hősünk egy 17-18. századi, erdélyi református lelkész volt, aki a Rákóczi szabadságharcban tűnt fel, mint híresség. Szappanos Mihály mezei lovasregimentjének vállalta el prédikátori szerepét. Szükség is volt a lelki békére a kurucoknál, mert normális csatát sajnos egyet sem tudtak megnyerni.

    rakoczi_agyugolyo_4.jpg

    Almási úr a kurucokhoz 1706-ban csatlakozott és 1707-ben már volt szerencséje találkozni II. Rákóczival. Írt is neki két üdvözlő verset, mivel ő volt a második, hülyén nézett volna ki egy vagy három. 1708-ba a Trencsényi csata közben ébredt rá arra, hogy nem elég szoros a kapcsolata Istennel, mert az általa buzdított kuruc csapatokat ripity-rapaty verték a császári erők. Hiába voltak a kurucok háromszoros túlerőben, a császári csapatok 160 főt vesztettek, míg a szabadságukért küzdők több mint 3000 halottat számláltak. Egy ilyen betli után, ki nem gondoltva volna át azt, hogy biztos elég jó viszont ápol-e Istennel?! Ekkor Isten jelet küldött neki, mert a kuruc csapatok kereszt alakban menekültek. Az alábbi képen látható nagyjából az formáció, amit a csatatér mögötti dombról jól láthatott.

    terkep_2221.jpg

    Az Úr még 1708-ban Utrechtbe vezette, ahol református teológiát tanult és megírta fő művét (3 társszerzővel) a Disputatio Historica Elementorum Históriae Ecclesiasticae Veteris Testamenti harmadik részeként. Ez a mű igen sok dolgot boncolgat, de leginkább egy régi világi sportot, a bölöncpöckölést. Kifejti a tilalmáról szóló pápai bullák elavultságát, illetve egy ajánlást tesz a Szentatyának ennek eltörlésére. Emellett tartalmaz több históriát és históriás éneket Jézus bölöncpöckölői múltjáról és taktikáiról és néhány kevésbé fontos történelmi eseményről.

    rakoczi_bolonc_2.jpg

    Életéről ennél több infromációnk nincs. Annyi bizonyos, hogy őt még nem vádolták pedofiliával mint sok társát akkoriban és a jelenben is. Ő még tudta értelmezni megfelelően az "Engedjétek hozzám a gyermekeket" sorokat a Bibliából.

     

    Boldog névnapot a Benjáminoknak!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1213544969

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása