Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Dugovics Titusz balladája

    2018. január 04. - csokiduda

    Főhősünkről, Dugovics Tituszról először 1456-os nándorfehérvári diadal alkalmával hallunk. Több mint érdekes, hogy több itáliai írót, költőt megihletett, de a magyar történetírók először 1824-ben említik közel sem hiteles források alapján. Vitatott, hogy létező személy volt-e egyáltalán, vagy csak a barokk és a romantika agyszüleménye, mert épp kellett egy korabeli legenda, ami kellőképp extra harci kedvvel látja el a keresztény liga csapatait. De óriási szerencse, hogy ma Csokiduda eloszlatja a homályt, ami ezt a legendás személyt körüllengi. 

    titusz_pockol.jpg

    Szokatlanul hosszú kutatómunkám (5 perc) következményeképp minden fontos információt meg tudok osztani veletek a témába. Anno valamikor 1420 körül látta meg a napvilágot Titusz egy szerb lótenyésztő és egy magyar asszony gyermekeként. Ezért is volt olyan jó viszonyba a törökkel, hogy az ominózus pillanatba átkarolja a lófarkas janicsárt.  A forrásokból nem derül ki, hogy csak haverkodni akart vele és megbotlott egy téglába vagy tényleg le akarta rántani a mélybe a török kollégáját. 

    dugonics_torott_2.jpg

    Szóval Tituszkát már fiatal korában vonzotta a szabadesés, kedvenc játéka az volt, hogy apja lovairól vágtába leugrált. Később már 10-15 éves kora között növelte a tétet és magas fák ágairól ugrándozott, először szénakazlakba, majd simán a földre. 

     vin_diesel_super.jpg

    Tudását kamatoztatva később várfalugró tanfolyamokat tartott kezdő szabadeső vitézeknek. Nagy szükség volt rá akkoriban, amikor nőttön-nőtt a török fenyegetettség. 30 éves kora táján, elkezdett dolgozni egy kezdetleges ejtőernyő modellen, de a pápai szabadalmi hivatal nem engedélyezte a tömeggyártást. 

    Élete és halála is arról szólt, hogy átadja tudását és példaértékűen éljen. Nagy pillanata az 1456-ban következett el, amikor a török ostrom alá vette Nándorfehérvárt. A török először a kisebb bástyákat rohamozta, de a török zászlót kitűzni szándékozó janicsárokat Titusz rendszeresen a mélybe rántotta. II. Mehmed ekkor ördögi tervet eszelt ki, miszerint egy magasabb bástyát kezdenek el rohamozni, hogy Titusz egész biztos ne élje túl a következő török mélybe rántását. Dugovics vitéz elvtárs be is kapta vesztére a horgot és a vár legnagyobb bástyájáról is megcsinálta a mélyberántós-duplarittberger-sárkányfarokcsapást, amivel a zászlót vivő törököt a mélye is rántotta. Ezzel a várat megmentette, de ez egyben saját életébe került. 

    zsuri_titusz.jpg

     

    Boldog névnapot kívánok minden Titusznak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr5513548447

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása