Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Oda (még véletlen se Óda) Kiss Ernő vértanúnk

    2018. január 12. - csokiduda

    Sajnos Kiss Ernő vértanúnk 1849 óta oda van teljesen. Ekkor lelte vértanú halálát a szabadságharc leverése után. De ne rohanjunk előre ennyire.

    petofi_vizjel.jpg

    1799-ben született Ernőke, akinek már az óvodában szabja volt a jele. Akkor megmutatkozott már harciassága, mert a sarokban állva is tudta dobálni fakockával a társait. Itt ismerkedett meg Nagysándor Józseffel (szintén vértanúnk), aki rendszeresen hordta neki a sarokba a fakockát. Később Nagysándor (aki már nevében is szintén harcias volt), parancsnoksága alatt is szolgált. Nyilván az óvodai emlékek miatt nevezte ki altisztjének majd főtisztjének Nagysándort.

    jelasics_vizjel.jpg

    Az iskolai évek alatt már elszakadtak egymástól a korkülönbség miatt, az akkor még vézna Ernőke igencsak magára volt utalva. Később kivívta itt is a tisztelet, mert ő tudta legtávolabb dobni a kislabdát és egyedül az osztályban tudott felmászni a kötélre. Ezekkel a kiváló eredményekkel nem csoda, hogy felvették a bécsi Theresianumba, amit elvégezve katonai pályára állt. Már 1818-ban katonának állt a császári hadseregben, ahol gyorsan menetelt előre a ranglétrán. 1845-re a Hannover huszárezred élére nevezték ki. 1848-ban pont Magyarországon állomásozott csapatával, Nagykikindán, úgyhogy gyorsan az események sűrűjébe vetette magát. A Jelasics által vezetett csapatokkal igaz Móga János ütközött meg elsőnek, de ő is ott volt abban a küldöttségben, ami végül a horvátokkal megkötötte a békét. Ezután a honvéd vezérőrnaggyá nevezték ki (a szabadságharc történetében először) és átvette a bánsági hadtest parancsnokságát is. Körülbelül 2 hónap után lepasszolta a vezetést Damjanichnak. 20 nappal később nevezték ki az Országos Főhadparancsnokság vezetőjévé és ő kezelte az Országos bölönc- és lőszerkészletet is. Ekkor még igaz maximálisan elítélte a többi nagy által játszott játékot, de ettől még a hadtápos szerepét vállalta ennek a kulcsfontosságú "nyersanyagnak" is.

    fuggetlensegi-nyilatkozat-1024x575_vizjel.jpg

    A szabadságharc végéig több alkalommal volt hadügyminiszter helyettes. Inkább mint politikus tűnt ki már 1949-ben mint katona. A Világosi fegyverletételnél a cári csapatok fogságába került, akik végül átadták az osztrákoknak.

    Mivel császári csapatok ellen nem harcolt, ezért nem érdemelt akasztást, golyó általi halálra módosították az ítéletét. Plusz egy cellába rakták Nagysándorral, aki elkötelezett bölöncpöckölő volt a Gesta Csokidudáum szerint. Mivel nagyon unatkoztak abba a 3 hónapba, még közösen raboskodtak a világosi fegyverletétel és a kivégzésük között (a katona sztorik gyorsan elfogytak), Nagysándor rávette Kiss Ernőt a bölöncpöckölésre. Bölöncük volt bőven, hisz abban az időben a higiénia nem szárnyalt a császári börtönökbe.

    fegyvert_vizjel.jpg

    Kivégzésére 1849. október hatodikán került sor aradon. Az első sortűz csak a vállát sebesítette meg és ezen annyira megrökönyödött a kivégző osztag, hogy végül ő vezényelte le a második sortüzet. Egy nyelvbotlása viszont volt (mert időközben nagyon megszerette a bölöncpöckölést). A Gesta Csokidudáum szerint úgy vezényelte le a sortüzet, hogy "Fegyvert vállhoz! Célozz! Bölönc! Ettől függetlenül a katonák a "Bölönc" felkiáltásra tüzet nyitottak és Ernő holtan terült el.

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Boldog névnapot az Ernőknek!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr9413567275

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása