Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Gusztáv és Adolf, egyben ér valamit!

    2018. január 16. - csokiduda

    A mai napra Gusztáv Adolf svéd királyt választottam célszemélynek. Nevéhez fűződik a Habsburgok, a dánok és oroszok elleni svéd legnagyobb sikerek. Szóval van miért megemlékezzünk róla, no meg persze a Gusztávokról is. 

     gustav_1.jpg

    Szóval a kicsi Gusztáv élete nem indult könnyen, mert nem trónörökösnek született. Viszont mindenben felülmúlta unokabátyját (a királyjelöltet) és emiatt már pici korában tervezgette, hogy letaszítja Károlyt a trónról. Gondoljunk csak bele, hogy amikor két gyerek játszik és rendszeresen az egyik köp nagyobbat és távolabbra. És akkor a bölöncpöckölés örökös bajnoki címéről a svéd udvarba ne is beszéljünk. Már gyerekkorában is abszolút nyerő stratégiái voltak - amikkel felnőtteket is megszégyenített. Nem csoda, hogy a kis Gusztáv Adolf fél Európát körbeverte, mielőtt meghalt. Az Adolfok már csak ilyenek, meg a Gusztávok is, de ő kettő az egyben volt, ami garancia volt a sikerre, nem járt úgy mint a másik híres Adolf, hogy az ellenlábasai legyőzték. 

     xi.jpg

    17 évesen, amikor magához ragadta a trónt (a Gesta Csokidudáum szerint egy dupla vagy semmi bölöncpöckölő versenyen IX. Károly ellen, mások szerint nem volt ez ilyen egyszerű). IX. Károly nem hagyta annyiban az ügyet, mivel lengyel király is volt, nem ismerte el jogos trónját Gusztávunknak. Meg is indult a harc gyorsan, amibe a svéd király kihasználta stratégiai fölényét és gyorsan rendre utasította a rebellis lengyel kollégát. Ezután kicsit Gusztáv Adolf megkapta a fényt és mind Dánia mind az oroszok ellen benyitott egy háborút. Sikereket sikerre halmozott és területeket csatolt el mindkét ellenfelétől. 

    gustav_2.jpg

    1620-ba a német protestánsok segítségére sietett a Habsburgok ellen (30 éves háború), ezzel egy időben feleségül vette Brandenburgi Mária Eleonórát. Abban az időben a brandenburgiak vitték a német választófejedelmek között a prímet, kézenfekvő volt a megoldás. Viszont választhatott volna másik feleséget is magának a brandenburgok közül, de snassznak érezte, hogy olyan nőt vegyen el, akinek csak 2 neve van. Egy győztesnek legalább 3 nevű feleség dukál - ez volt Gusztáv elmélete. Egyesek szerint GUsztáv és BranDENBURGi Mária Eleonóra frigyéből 2 család is származott. Az egyik, az elismert, svéd királyi család, a másik - tele zabigyerekkel - pedig a Guldenburgok, akiknek örökségéről német tévéfilm sorozat is készült az 1980-as évek végén. 

     gusztav_3.jpg

    1632-ban vesztette életét a 30 éves háború egyik csatájában, Lützen mellett. Gusztáv megrészegülve a sikereitől híró módba váltott és belevetette magát a csata hevében. A lova, Bukófallosz (Nagy Sándor lova, Bukephalos után keresztelve) nem volt ilyen bátor és csokidudázott egy hatalmasat az ijedtségtől, amibe aztán elbukott. (Egyesek szerint csak ezután aggatták rá a bukás miatt a Bukófallosz nevet a lóra, mások szerint eredetileg is így hívták szerencsétlen jószágot). Ekkor Gusztáv leesett a lóról értelemszerűen és így az ellenséges katonák könnyen körbevették és megölték. 

    gustav_gulden_2.jpg

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Boldog névnapot a Gusztávoknak!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1713578981

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása