Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • "Pálinka! Kezedben a kul(a)cs!" - Budai Nagy Antal

    2018. január 17. - csokiduda

    A mai napra két hősnőt/hőst választottam: Budai Nagy Antalt és Erős Antóniát. Kezdjük is Antallal.

    Ismeretlen a születési helye és ideje a magyar források szerint, de azért Gesta Csokidudáumban szokás szerint találtunk róla pár információt. 1400-ban született, ritka sok hajjal és bajusszal. Már ekkor lehetett tudni, hogy ennél az embernél valami nem okés. Később így is lett természetesen, de nem akarok még ennyire belecsapni a közepébe. Szülei nemesi származásúak (ki gondolná, hogy ezáltal ő is), ezért volt mit a tejbe aprítani és a butykosban is mindig csurrant-cseppent néhány deci minőségi körtelé. Úgy átlag 50 fokosra főzték a pálinkájukat, amit már 6 évesen itattak a kis Antikával, akinek ettől bölcs gondolatai támadtak rendszeresen. Ilyen például: "Először szarj és utána töröld ki a segged!" vagy a "Jobb ma egy túzok, mintha holnap 100-at púzok". 

    antal_1_kulacs.jpg

    Szóval Antiék Nagybudáról származnak, innen kapták a nevük is nyilván. Nem tudom milyen alapon lett nagyobb mint Budapest fele, de ők biztos tudták. Sokak szerint a sok pálinka miatt szerettek túlozni Nagyék. 18 éves korában Antal már nagyjából elkortyolta az esze jelentős részét, ezért önként beszállt a csehországi huszita felkelésbe. Itt ismerkedett meg egy új harcmodorral is, ami későbbi felkelésének kezdeti sikereit adta (szekérvár és a többi).

     budai_2_cefre.jpg

    Miután elbukott a huszita felkelés, indokolttá vált hazatérése. A jobbágyai rájártak a családi pálinkakészletre és emiatt rendet kellett vágnia a családi birtokon. Mivel a fogyasztása ekkor már napi 2 literre rúgott legalább, alternatív szeszgyártási ötletre volt szüksége. Mivel tele volt a birtoka erdővel és bogyós gyümölcsökkel, feltalálta az ágyas áfonyapálinkát, amelyet azóta is erdélyi kuriózumként ismerhetünk. Ezek a rafinált székelyek már akkor is tudtak valamit és nyilván ez indokolja a szűkszavúságuk is. Az ágyas áfonyapálinka után ki lendülne bele hosszabb monológokba. Cicerónak a bor után se sikerült mindig, ha lett volna áfonyapálinkája, most biztos nem hívnánk a hosszú mondatokat "cicerói körmondatoknak". 

     

    Ettől viszont elméje újra fényt kapott és 1437-ben megint harcolászni támadt kedve. Hiába, aki agresszívvé válik az alkoholtól, ne igyon (legalábbis ne annyit). Désnél csapataira támadt nemeseket szétverte és utána a  kolozsmonostori egyezségbe kényszerítette őket.

    budai_3_egyezmeny.jpg

    Ekkor az ünneplésnél hangzott el a szájából legbölcsebb mondása, amit egy német sörgyár később némi változtatással mottójának választott: "Pálinka! Kezedben a kul(a)cs". A nemesek ezt megszegték és Antal újra ringbe kellett szálljon. Seregei újfent megütköztek Kolozsvárnál a nemesekkel, ahol Budai Nagy Antal életét vesztette a harcmezőn. 

    Természetesen a Híradót délután hat órakor már akkor is két ismerős arc közvetítette. Természetesen István felvezetése után, Antónia elismételte B. N. Antal szavait. 

    antal-antonia.jpg

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Boldog névnapot a Antóniának és Antalnak!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7213581495

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása