Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Fábiánsebestyén! A név, amin biztos sokat gondolkodtak!

    2018. január 20. - csokiduda

    Ma a Fábiánok és a Sebestyének ünneplik névnapjuk. Viszont Csongrád megyében van egy Fábiánsebestyén nevű község is. Tényleg! Nem csak a Gesta Csokidudáum szerint, hanem létezik. 

    Gondolhatná az ember egyből, hogy akkor melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás, de mivel a nevek 99% (a mai kettő is) görög vagy latin eredetű, így nyilván nem a községnév volt hamarabb. De vajon hogyan is jöhetett létre ez a kreatív név. 

    bud_fabian_vizjel.jpg

    Van egy kedvenc községnevem, Ukk, amivel kapcsolatban az egyik ismerősömmel másfél órán át szőttünk egy sztorit, hogy vajon hogyan jöhetett létre ez a településnév. A megfejtés dióhéjban annyi, hogy a község alapításakor a jobbágyok megegyeztek abban, hogy az lesz név, amit a földesúr először kiejt a száján attól a pillanattól kezdve. Nah most a földesúr szerette az alkoholt (gyönyörűen megfogalmazva az alkoholistát) és a sok sörtől csuklott egyet: Ukk. És voilá!

    kronikas_budos_vizjel.jpg

    Szóval adott volt egy Sebestyén nevű fószer, vezeték neve a múlt homályába veszett már, aki a mai Fábiánsebestyén területén gazdálkodott. A 2. jobbágyság idején felkapaszkodott kisbirtokossá és megengedhette magának, hogy ő is néhány jobbágyot fogadjon és a búzatermelésből átcsapjon a babtermelésre. A Fábián név pedig a latin faba szóból származik, melynek jelentése babtermelő, babos. De nem ilyen egyszerű az összefüggés azért. Történt egy csodás reggelen, amikor Sebestyén a saját maga termelt babból evett épp babsalátát és sörrel öblögette. Amire ő nem számolt, hogy a délutáni órákban meglátogatja az érsek, hogy megállapítsa az az évi egyházi tizedet. Be is hívta a formás kis otthonába, de addigra már a bab és a sör hatására, irtózatosan gyötörték a szelek és nem nagyon tudta kordában tartani a "huzatot". Nyilván az érseknek ez annyira nem jött be és viszonylag hamar távozott, viszont úgy került be Sebestyénünk az egyházi jegyzetekbe, hogy faba Sebestyén (a pukik végett maradandó volt a babtermelő főhősünk és ugye ekkor mindent latinul írtak még, már aki tudott) és később ez alakult át végül Fábiánsebestyénre. 

     angel_bab_vizjel.jpg

    Amit még a faluról érdemes tudni. Szentestől 16 kilométerre található. Alapítóik a Maróthiak, akik abban az időben a macsói bánság urai is voltak. Szóval ezek a macsók megkapták a gyulai uradalmat is Zsigmond királytól és úgy érezték, hogy kell nekik valami elfoglaltság, mert rém unalmas egész nap zabálni meg inni a váraikba. Erősen beszórakozott állapotban döntött úgy Maróthi János bán, hogy csak kéne csinálni pár települést, hobbiból. Elő is kapta az egyházi feljegyzések a tizedekről és meglátta a lehetőséget a "babos Sebestyén" birtokát. Mondogatta magába, hogy "fabasebestyén, fabasebestyén... Nem hangzik ez hülyén? Hogy van ez a faba magyarul?". Mire az egyházi tanácsadója egyből benyögte, hogy Fábián. Itt világosodott meg János, hogy akkor legyen az új település neve Fábiánsebestyén. 

    warhol_bableves_fabian_vizjel.jpg

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Boldog névnapot a Fábiánoknak és a Sebestyéneknek!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr5213589431

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása