Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Timóti Sebestyén és Dávid Ferenc püspök barátsága

    2018. január 24. - csokiduda

    Timóti Sebestyén a 16. század egy jelentős alakja, igaz sokan nem ezen a nevén ismerik, hanem a művésznevén, ami majd később kiderül. Franz David Hertel püspök szintén ebbe az érában élt és Sebestyén legjobb barátja volt. Már gyerekkorukban szerettek zenélni, énekelni és együttest alapítottak. Ez indokolta mindkettőjük névváltoztatását. Már akkoriban is gazdagon divat volt a művésznév, így megszülettek a Tinódi Lantos Sebestyén (mivel akkor még gitár nem volt, különben Tinódi "Gitáros" Sebestyén lett volna valószínűleg) és Dávid "Dobos" Ferenc becenevek, amin végül a világ megismerte őket. Először vallási nótákat játszottak csak, mert Ferenc már akkoriban is komoly hívőnek számított.

    Gyerekkoruk végeztével elváltak útjaik. Ferenc Wittenbergben kezdett el tanulni majd Frankfurtban és csatlakozott a reformáció lutheránus ágához, majd "szakosodott" az unitárius irányzatra. Ekkor tért vissza magyar honba, ahol először Pesten majd később Erdélyben lett iskolaigazgató és püspök. Elég sokat foglalkozott a divattal is, főleg a papok viseletével. A napszemüveg állt hozzá közel, de sajnos akkor még csak a képzeletében létezett maximum. De ez a divat reformátori irányzat szemet szúrt a katolikusoknak később. Természetesen Erdélyben találkozott Timótival újfent, aki összejártak zenélgetni akkoriban is. 

    tinodi_2.jpg

    Timóti életútja másfelé vezetett, ő gyerekkorában is már kicsit agresszívnek számított és megmaradt a zenénél, de erőszakos cselekedetekről írt számokat, mondhatni ő volt a 16. század egyik lantsztárja. Többek között megénekelte Eger vára sikeres megvédést is, ahol a várban tartózkodott az ostrom ideje alatt. Itt kötött barátságot Dobó Istvánnal, akinek rendszeresen játszotta  talpalávalót a harcok idején. Az agresszió, ami érte napról napra azokban ezen vérzivataros években, arra sarkalta, hogy a rave és a techno felé forduljon. Amikor a török az utolsó rohamra indult Eger ellen, akkor játszotta a várvédőknek az egyik elhíresült számát, az Always hardcore-t, amit később a Scooter is feldolgozott.

    tinodi-dobo.jpg

    Az egri diadal híre és zenei hatásai gyorsan eljutottak Ferdinánd királyhoz is, aki kinevezte Dobót erdélyi vajdának, Timótinak pedig törvényesítette a névváltoztatását Tinódi Lantos Sebestyénre. A sztárokra már akkor sem vonatkozott minden törvény. 1552 után Tinódi követte dobót Erdélybe, ahol belefáradt a sztár életbe és 1556-ban megrendezte halálát mint Elvis. Egyértelmű, hogy egyikőjük sem halt meg, csak besokalltak a sztár élettől és így akarták távol tartani a rajongókat és a paparazzikat. Rossz nyelvek szerint Tinódinak is volt egy ex-neje, Xénia, mint Elvisnek Priscilla, aki rendszeresen zaklatta a gyerektartással. Hiába, Tinódit is elragadta a Xénia láz, ami később egy magyar filmsorozatot is megihletett ugyanezzel a címmel. 

    tinodi-scooter.jpg

    Tinódi eltitkolt életének végén rendszerint a divatirányzatáért bebörtönzött barátja, Ferenc, ablaka alá járt zenélni. (Hiába, Csokiduda előtt nincsenek titkok.) Itt született meg a ma is ismert "A börtön ablakában soha nem süt be a nap" sor, amit végül a Beatrice fejlesztett fel a 20. században. 

    tinodi-borton_2.jpg

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Boldog névnapot a Xéniáknak, a Timótoknak és a Ferenceknek!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3013598929

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása