Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • A ping-pong és a tenisz magyar találmány? Tudtad? A'la Gertrúdis

    Az Asszony tragédiája

    2018. január 30. - csokiduda

    Elnézést szeretnék elsősorban kérni az olvasóimtól és a rajongóimtól, hogy megint néhány napig hallgattak a múzsák, de belepett a munka. 

    A mai napon Gertrúdis királynét és Martina Hingis közötti szoros kapcsolatról és a tenisz és a ping-pong korai verziójának magyar feltalálásáról lesz szó. Nem könnyű téma, csak erős idegzetűeknek!

    II. Andrásné, azaz Gertrúdis királyné (magyarul Gerda lenne, de bajor származású), a bajorországi Andechsben született 1185-ben, az Andechs házban. A család roppant kreativitása már itt megnyilvánult, amikor az uralt városról nevezték el maguk. Mintha az Árpád-házi királyok "Kazári-ház"-nak hívnánk, mert a Kazár birodalomba született Árpád fejedelem. Vagy akár mindenki azt a vezetéknevet kapná, amelyik kórház utcájában született. Roppant kreatív, de rövid élete során, Gertrúdis rácáfolt ezen családját előzőleg ért vádakra, de mint a Bánk bánból is megtudhatjuk, a magyar nemességet azért nem győzte meg a teljesítménye. 

    gertrud-solyom.jpg

    Szóval Bajorországban nevelkedő Gertúrdis már gyerekkorában is nagyon sokat látta felmenőit bölöncöt pöckölni. Nagyon megtetszett neki és amikor betöltötte a 10 évet és a törvény neki is megengedte, hogy részt vegyen a nemesi bölöncpöckölő játékokon, igazi betyárkörtepirickázó hangulatba került. Napi több órát edzett, hogy ő lehessen a bajor bajnok, de sajnos az élet közbeszólt. 1203-ba nőül adták II. András magyar királyhoz és pechére a magyar törvényekbe már az államalapítás óta benne volt egy elavult cikkely, a bölöncpöckölés tilalmáról. Persze Gertrúdis nem tudott lemondani a hobbijáról, ezért titkon hálótermében gyakran hozatott több kiló bölöncöt, amelyet a királyi hadsereg katonáitól koboztak el. Akkoriban a nehéz páncél volt a divat az európai hadseregeknél, amiből nem lehetett csak úgy kipattanni, hogy az ember elvégezze a dolgát, ezért nagyjából korlátlan mennyiségben állt rendelkezésre jó minőségű bölönc. Vesztére Péter ispán egyszer rányitott a királynőre miközben vadul pöckölte a bölöncöt és kiderült a fejvesztést érdemlő titka. Péter ispán persze először csak figyelmeztette, hogy ez magyar honba tiltott, de elterjedt a pletyka végül a királynőről és II. Andrásnak kellett megfegyelmeznie.

    gertrud-frodoek.jpg

    Egy napra kalodába is zárták szegényt (ez a 21. században már Sado-Mazonak hívnák), de Gertrúdisnak eközben egy mentő ötlete támadt. Hogy tovább tudjon bölöncködni, elkészíttette magának az első teniszütőtőt. Először csak a szoba falán játszott önmagával, de rájött, hogy ez így nem lesz jó, mert beszívja a bölöncöt és irtó büdös lesz a szobába. Ekkor javasolta társalkodónőjének, hogy mivel ezt a verziót nem tiltja a törvény, fogjon ő is egy ütőt és játszanak egymás ellen a szabadba. Először asztalon próbálkoztak (a Gesta Csokidudáum szerint így született meg a ping-pong), majd rájöttek, hogy ehhez jóval nagyobb terület kell és Gertrúdis csináltatott a mai teniszpályákhoz hasonló formájú játékteret, hálóval, ahogy kell és ott űzték ezt a brilliáns új sportot. Ezt persze a magyar urak bosszankodva nézték, irigykedtek rá, hogy nekik ilyen lehetőségük nincs és amikor II. András Halicsba vezetett hadjáratot egy pilisi vadászatra vitték a királynét. Zrínyi Miklós történetét ismerve a bécsi udvar által pénzelt vadkannal mindannyian jól ismerjük és tudjuk, hogyha vadászni indultak az urak, ritka volt, hogy visszatértek teljes létszámmal. De mivel Gertrúdis még nem ismerte ezt a módit, hisz akárhogy is nézzük migráns volt, ezért könnyen csapdába tudták csalni és az első adandó alkalommal megölték. II. András miután értesült az eseményekről, hogy a felesége "vadászbalesetben" elhunyt, a helyszínre sietett és a pilisi cisztercita kolostor szarkofágjában temette el szeretett nejét. Akkoriban ezek a szarkofágok még nem olyanok voltak mint a Csillagkapu sorozatban, hogy regenerálták a sérültet, szóval Gertrúdis története itt ért véget. Persze később tragédiáját többen feldolgozták: Katona József - Bánk bán, Erkel Ferenc - Bánk bán, Csokiduda - Az Asszony tragédiája (Az ember tragédiája után szabadon)

    gertrudis_orban.jpg

    A kassai születésű Martina Hingis egyes források szerint Gertrúdis királyné leszármazottja, hisz magyar lakta területről származott és abszolút kizárt, hogy 800 évvel később ne keveredett volna egy kicsit legalább II. András király és Gertrúdis véréből Martinájéba. Más nem magyarázhatja a 43 WTA győzelmet és az 5 Grand Slam győzelmet. Rossz nyelvek szerint, 10 éves koráig ő sem teniszlabdával játszadozott a homokozóba, hanem barátnőivel bölöncöt ütöttek és ekkor látta meg egykori edzője azt a fonákot, amire későbbi győzelmeit építették.

    gertrud-martina-ganaj.jpg

     

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

     

    Ezúton kívánnék boldog névnapot a Gertáknak és a Martináknak! 

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7213615744

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása