Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Loyolai Szent Ignác, a lábonlőtt szent

    2018. február 01. - csokiduda

    Loyolai Szent Ignác, akármilyen meglepő is, de Loyolában született 1491-ben. Születése napja bizonytalan, mert az anyakönyvvezető elcsúszott egy csokidudán és végtagtörések szenvedett. Amikorra meg kiért a helyszínre a helyettese már a feledés homályába veszett. 11 testvére volt, nem csoda, hogy nem tudták, hogy melyik mikor született. Ignác tettei és írásai viszont nagy számban állnak rendelkezésre, mint források. Igyekszem megint kellőképpen félremagyarázni őket, illetve a végén lesz egy kis történelem óra. 

    szent_ignac_agyugolyo.jpg

    Gyerekkoráról nem sokat tudunk, csak annyit, hogy a pajta mögött rendszeresen vívott képzeletbeli ellenfeleivel egy fakardocskával. Nagyjából mint Anulu a Kincs ami nincs-ben. Neki annyiból volt szerencséje Anuluhoz képest, hogy a De Loyola nemesi családból származott és később némi handicappal indult a katonai pályáján. Először az aragóniai királyné apródjaként tűnik fel, majd később fiatal tisztként szolgált a hadseregben. Bizalmasai később azt írták róla, hogy a legfőbb hobbijai a "fegyverforgatás, a hadakozás, a bírkózás és a nők körüli forgolódás voltak". Tisztára egy szent életű ember ismérvei. No de ne kövezzük meg már most az elején. 1521-ben, 30 évesen történt meg a pálfordulása, amikor a Navarrában harcok dúltak és Pamplona ostrománál egy ágyúgolyó eltalálta a lábát. 

    citadella.JPG

    Ez végett vetett a nemesember katonáskodásának, mivel az orvosok nem tudták teljes mértékig helyrerakni a lábát és így az egyik rövidebb lett mint a másik. Eléggé unatkozott a betegágyán és unaloműzés céljából kért némi olvasnivalót. Egyesek szerint analfabéta volt, csak nem akarta könnyen benyelni katonai pályájának végét és ezzel akart felvágni. Egy hadikórházba persze nem nagyon voltak olvasnivalók, csak vallásos irományok. Akkoriban a túlélés aránya sebesülés után nem volt egy veretes, nyilván nem adhattak olvasnivalónak egy Háború és béke hosszúságú könyvet a betegeknek. Ekkor kapta kezébe főhősük a Jézus élete és a Szentek élete legendáriumokat. No meg egy jó adag datolya pálinkát, mert akkoriban még nem volt Aspirin a Bayertől. Nah most egyesek szerint a mór import datolya pálinka úgy a fejébe szállt, hogy megtanult olvasni. Egyesek szerint az aszaszinoktól szerezték be, amelyek neve a hasísin szóból ered (a hassasin pedig hasisfogyasztót jelent arabul). Biztos, hogy Istennek is volt ehhez némi köze, de a kettő együtt úgy betalált, hogy a spanyol királyt lecserélte Istenre. Akkor még nem volt persze tervbe, hogy majd ő komoly tettek hajt végre a vallásba, csak úgy spanok lettek az Úrral. 

    Miután lejött a bódító szerekről, úgy érezte, hogy hiába rövidebb a lába kicsit a megszokottnál, elbiceg a Miasszonyunkhoz a Monserrat-hegyre. Útba esett viszont Manresa, ahol egy teljes évet eltöltött. Valószínű, hogy tudott még venni az aszaszinok borából, mert utólag így jellemezte az itt eltöltött időt: "Manrézában Isten úgy bánt velem, mint egy tanítómester a gyerekkel, és megsérteném Isten fölségét, ha kételkednék benne, hogy Isten így bánt velem". Ilyet halucinálni, egy komplett évig, háááát.... Azt tartom még lehetségesnek, hogy akkoriban tért vissza Kolumbusz első útjáról és tőle vásárolt egy teljes mescalinkaktusz ültetvényt.

    montserrat.jpg

    A többi "halucinációját" most hagyjuk, de az fix, hogy megkapta a fényt, hogy koldusként elzarándokol először Rómába, majd a Szentföldre, hogy ott terjessze az igét a hitetleneknek. Ismerve az ottani helyzetet, nem csoda, hogy egy józan pillanatában ezt elvetette. Ekkor jött egy mentő ötlet, hogy megtanul latinul, hogy több egyházi írást el tudjon sajátítani. Be is ült az iskolapadba a gyermekek közé és végül igen magas nyelvtudásra tett szert. Ekkor már magát újvilági apostolnak hívta, ami az inkvizíció figyelmét is felhívta, de nem találtak fogást a hitében. Anyagilag akkoriban már igen megrogyott és kellett egy terv. Látva azt, hogy a pápaság milyen vagyonon csücsül (igazából most is így van, a Föld összes szegénységét lehetne vele orvosolni, de hát érthető, hogy a hívőktől kicsalt évezredes vagyont, nem akarják elkótyavetyélni), kigondolta a jezsuita rend megalapításának ötletét. Jézus társasága néven kampányolta az új rendet - amit a pápa is jóváhagyott - és később ez lett a jezsuita szerzetes rend névadója is. 

    olvasas.jpg

    Az akkori politikai helyzetben érthető módon (reqonquista) a spanyol korona nyomására megtiltották az áttért mórok és zsidók szerzetesrendbe való beállását. Alapvetően innen is tudjuk, hogy a diszkrimináció egy Isten adta dolog. Persze, hogy ki-kit diszkriminál az teljesen mindegy, ettől függetlenül elítélendő, még ha az egyház és a pápa áldását is adta rá ezekben a vérzivataros években. 1943-ban -s 1946-ban változtatták csak meg ezt az álláspontot, mivel az akkori pápa kokettált Hitlerrel (Reichskonkordat és a következményei) és valahogy tisztára kellett mosni a szennyest. Persze az adott érát sokan sokféleképpen magyarázzák, ki mit hisz el belőle. A hithű tudósok (90 százaléka egyházi tudós) azt állítja, hogy nem volt ilyen, a világi tudósok java része szerint meg igen. Erősen vitatott.Nyilván a pápaság szeretné minél jobban eltusolni az ügyet, mint a Gyermekek háborúját, ahol több ezer gyereket próbáltak úszva elküldeni Olaszországból a Szentföldre annak az elgondolás alapján, hogy az ő lelkük még tiszta és az Úr majd vigyáz rájuk. Nagyjából 6000 vízbefúlt gyermek után rájöttek, hogy ez nem feltétlen a legfaszább ötletük és leállították az intézményesített gyilkosságok. Ez az utóbbi kis szösszenet nem kitaláció sajnos, hanem tények. Természetesen Csokiduda elzárkózik mindenféle diszkriminációtól és mélységesen elítéli azt. 

    loyolai-szent-ignac-szalmakalap.jpg

    Loyolai Szent Ignác 1556-ban halálozott el - "úgy halt meg mint bárki más". Ezt az erősen diszkriminatív rendalapítót 1622-ben mégis szentté avatta az egyház és halála napját felvették a római naptárba (július 31).

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!


    Ezúton kívánnék boldog névnapot az Ignácoknak!

     

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr4413621592

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása