Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Mária Fjodorovna, Óz a csodák csodája ihletője

    Nem mellesleg Dorottya

    2018. február 06. - csokiduda

    Zsófia Dorottya Auguszta Lujza Mária, ismertebb nevén Zsófia Dorottya Auguszta Lujza Mária, 1759-ben született Szczecinben. Már gyerekkorában is rájöttek szülei, hogy mire végigmondják a nevét, kihűl a kávé.  Egyszerűsítették a Württenbergi X Mária névre (és X=Zsófia Dorottya Auguszta Lujza), mivel Württenbergi hercegnőnek született a lelkem bogara. Szóval X hercegnő, a tévhitekkel ellentétben, volt az első X-men, helyesebben inkább X-woMEN, csak szerencsétlen kimaradt a forgatókönyvekből, mert később az orosz herceghez ment feleségül és orosz cárnő is lett. Hogy nézett volna ki a sztori, ha Logan-Wolverine-be, mondjuk az atombombás résznél a háttérbe egy orosz gonosz X-woMen fogja a kezébe a távirányítót, mintha ő robbantott volna. Vagy valami ilyesmi zagyvaság. Nyilván ki kellett hagyni a sztoriból. Személy szerint némi hímsovinizmust is vélek az ügy eltusolása mögött, de ez már másik kérdés. 

    maria_fedorovna_1.jpg

    Szuper képességei egyike között volt egy forgószeles trükk. Hasonló mint az Óz a csodák csodájában, amikor Dorothy-t felkapja egy forgószél és Óz birodalmába repíti. Nah hősnőnk útja nem Ózhoz, hanem Pálhoz vezetett Oroszországba, ahol a férje után nagyhercegné rangot kapott, áttért az ortodox-keresztény vallásra, nevet váltott Mária Fjodorovna-ra (ami valljuk be abszolút érthető) és Katalin cárnő kezei alatt felvette új hazája szokásait. 1777-ben lehetséges trónörököst is hozott a világra Sándort, aki végül a Napóleoni háborúk alatt Oroszország cárja is lett. Dorottyának vagy hívjuk új nevén Mária Fjodorovna-nak viszont volt egy erősen nem tetsző dolog az orosz cári udvarban, mégpedig a már sokat említett bölöncpöckölés. Hazájában és Európa többi részén be volt tiltva, de Oroszországban ekkor komoly reformok röpködtek, a felvilágosodás ekkor futott végbe, illetve a jobbágyok terhein is először ebbe az érában enyhítettek, gyorsan megismerkedett vele közelebbről. Nem kell mondjam, hogy a legelső reformok között volt, a bölöncpöckölés tilalmának eltörlése. Nem is lehetett volna ennél szebben kezdeni a felzárkózást Európához.

    maria_fedorova_2.jpg

    Fjodorovna cárnő először ódzkodott tőle, de később rákapott az ízére és ekkor jött ki másik szuper képessége. Sokan Napóleon borogyinoi vereségét is félreértelmezik. Egy döntetlenre végződő csata után az ellenséges felek leültek kulturáltan európai ember módjára megbeszélni a dolgot. Mivel nem jutottak egyezségre, Fjodorovna cárnő kihívta Napóleont egy bölöncpöckölő versenyre, aminek a tétje az volt, hogyha Fjodorovna nyer, akkor Napóleon visszavonul, ha Napóleon, akkor a mai Ukrajna és Fehéroroszország területét átengedik francia vazallus gyanánt Napóleonnak. Mint ahogy a történelemkönyvekből is értesültünk róla, Fjodorovna cárnő nyert. 

    fjodorova_napoleon.jpg

    De térjünk vissza kicsit Dorothy-hoz, mert szerintem ezt a sztorit is Fjodorovna szuper képességei ihlették. Gondoljatok csak bele picit a történetbe... Ott van a Bádogember például, vagy a 2 boszorkány vagy maga Óz, hát tegyük a szívünkre  kezünk és mondjuk azt, hogy ők nem X-menek vagy X-woMenek. Ez egyszerűen kizárt. Én a film végén komolyan azt vártam, hogy majd Glinda és Dorothy egy bölöncpöckölésen döntik el, hogy hazajuthat-e a főhősnő Kansasbe vagy sem. Ráadásul az orosz liga szabályzata alapján. 

     fjodorovna_oz.jpg

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!

    geronimo_kampany_cikk_banner.jpg
    Ezúton kívánnék boldog névnapot a Dóráknak és Dorottyáknak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3013638270

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása