Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Georgina, Vaszary Ferenc KOLOSszális tévedése

    2018. február 15. - csokiduda

    Mai főhősnek Vaszary Ferencet szemeltem ki, élete derekán felvette még a Kolos nevet is, de hogy miért az erősen vitatott. Persze Csokidudának is van egy saját verziója erre... 

     

    1832-ben született Ferink (no nem a Gyurcsány, a mindenki Ferije), hanem Vaszary Kolos Ferenc. Gyermekkoráról sok információnk nincs, csak annyi, hogy apja 1840-es halála után édesanyja, Bajnok Terézia egyedül nevelte. Várható volt, hogy hősünk nagy dolgokra hivatott, ha egy igazi Bajnok nevelte. Akkoriban az ilyen bajnokoknak két életút állt rendelkezésére, vagy beállnak a hadseregbe vagy egyházi pályára lépnek. Mivel a kis Feri nem volt egy erőszakos lélek, az egyházi pálya felé kezdett orientálódni. A Gesta Csokidudáum szerint persze nem volt ez ilyen egyszerű, mert kellett hozzá egy csoda is. Szülővárosában Keszthelyen, apja síremlékét látogatta, amikor az apja melletti síron lévő keresztet leszarta egy szent íbisz nevű madár, amire több szempontból is elgondolkodtatta. Mi a fenét keres egy szent íbisz Európába? Valószínű, hogy csak valami részegítő bogyót evett (mint a majmok a Sivatagi showba) és gólyának képzelte magát és Európába repült. Viszont Ferenc nyilván ezt csodának tartotta. És hogy pont egy szent nevű madár tette mindezt, meggyőzte, hogy neki mindenképp a papi pályára kell lépnie, mert ez lesz a tuti. 

    kolos-szent_ibisz.jpg

    Középiskolai tanulmányait Keszthelyen fejezte be, majd 1847-től (immáron 15 évesen) teológiát kezdett tanulni és belépett a Szent Benedek rendbe. (Ezúton szeretnék üzenni az ombudsmannak, hogy mélyen diszkriminatívnak tartom azt, miszerint minden Szent nevét nagy betűvel kell írni, kivéve a szent ibiszét, akiről pedig hotelláncot is neveztek el. Csak azért diszkriminálni egy szentet, mert állat?! III. Ince pápa, aki áldását adta a Gyermekek háborújára mi volt???) Tanulmányait Pannonhalmán folytatta, ahol tanári képesítést szerzett és 1855-től Pápán kezdett tanítani. Nem véletlen valószínű az egybeesés, hogy pont Pápán tanított, mert komoly ambíciókkal rendelkezett, hogy előlépdeljen a ranglétrán és hát legfelül abba az ágazatban a pápa áll. Nagyon komoly együttállás valljuk be: Bajnok nevelte és Pápán tanított... Ez nem lehetett a véletlen műve! Deus ex machina! (Isten a gépből). 

     gyurcsany_ferenc_1.jpg

    Viszont Ferencünk, aki ekkor már Kolos is volt, elkövette KOLOSszális tévedését. Ekkor már 23 évesen, bejelzett neki Benőke (így hívta az intim testrészét), amikor meglátott egy csodaszép nőt, Georginát. Akkoriban szerencsére még nem volt divat a papoknál az a mondat az Evangéliumokból, hogy "Engedjétek hozzám a gyermekeket". Georgina egy 20-as évei derekán járó, D kosaras szőke bombázó volt. Mint Erika Eleniak a Baywatch első néhány részében, csak Georginán kicsit több volt a ruha, legalábbis első találkozásuk alkalmával. Úgy történt, hogy a hölgy rendszeresen járt gyónni Koloshoz és egymásba szerettek a cölibátus intézménye ellenére és megtörtént a baj. Pechére az esztergomi érsek pont rajta kapta őket és ez megpecsételte papi karrierjét. Néhány szintet még tudott fentebb lépni a ranglétrán, de a pápaság örökre elérhetetlen lett, mert nyilván az esztergomi érsek nem feltétlen tartotta magába az információt. Persze Kolosnak jöttek egyből mentő ötletei (ahogy a mai bírósági tárgyalásoknál szoktuk látni/hallani), hogy valamit belekevertek a miseborba, vagy hogy megszállta az ördög, vagy hogy Lucifer maga bújt Georgina bőrébe, hogy őt a kísértésbe vigye.

    kolos_kolos_3.jpg

    Ezeket sajnos már akkoriban sem kajálta be senki, ahogy a pillanatnyi elmezavart sem fogadta a katolikus ítélőtábla pozitívan. Egyes nyelvészek szerint, maga Kolozsvár neve is a Kolos névből származik, de hogy a kolosszális szónak köze van hozzá ezek szerint, az biztos. Szegény Vaszary úr, ha tudta volna, hogy 3-5 éves gyermekekkel kellene kezdenie, mint modern kori kollégáinak, akik pontosan tudják, hogy a gyermekek még nem hívhatók tanúnak és mire elérik azt a kort, amire tanúskodhatnak, addigra elévül az eset. Fújjjj! Ezeket a tagokat kellene máglyán elégetni nyilvánosan és a boszorkányoktól és az inkvizíció áldozataitól elnézést kérni. 

    kolos_kolos.jpg

     

    Ahogy teltek múltak az évek ez a sztori valahogy feledésbe veszett (ki tudja lehet igaz sem volt, főleg azért, mert reggel hét tájban találtam ki) és Kolos karrierje szépen ívelt felfelé. Több érseki címet is birtokolt, illetve az MTA tagjává is választották majd 1894-ben az intézmény igazgatója lett. 1895-től kezdődtek a millénumi  ünnepségei (no nem az Ezeréves Sólyomnak, hanem az ezeréves turulnak) a Honfoglalásnak. Itt már magas egyházi rangban volt drága Kolosunk, aki több dolgot is felavatott ebből az apropóból, köztük a Mária Valéria hidat. Pedig ő kérvényezte, hogyha már ilyen vízügyi dologgal kapcsolatos szituáció van, akkor ő Georgina-"gát"ját avatná fel inkább, de akármennyire is kérlelte a pápát, nem kapott erre engedélyt. Viszont 1896-ban XIII. Leó az ő közbejárására engedélyezte a magyaroknak a Magyarok Nagyasszonya ünnepet. Kolos ezalatt persze Georginát értette, de mindenki másnak a Szűz Mária sztorit adta be. 

    kolos_kolos_2.jpg

    1915-ös halála után néhány dolgot elneveztek róla, abszolút megérdemelten: mint például a balatonfüredi sétány egy részét róla nevezték el, Keszthelyen egy utca őrzi a nevét, illetve az esztergomi kórház is az ő nevét viseli.

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!


    Ezúton kívánnék boldog névnapot a Georgináknak és a Kolosoknak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    És már twitteren is:

    https://twitter.com/csokiduda

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr4613670428

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása