Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • A magyarság eredete, Álmos, Csodaszarvas, Turul és a többi

    Álmos kezdés után, erős visszaesés... akárcsak a focistáinknál

    2018. február 20. - csokiduda

    A mai napon Álmos nap alkalmából (és elnézést az Aladároktól) kicsit foglalkoznék a magyarság eredetével, az ezt övező legendákkal és tényekkel, illetve magával Álmossal. Valahol azért, aki ennek kicsit utána olvasott érzi, hogy itt valami nagyon nem okés. Ezt szeretném némi iróniával kihangsúlyozni, illetve éreztetni veletek, hogy ennek az egész sztorinak a valós alapja nagyjából a nullához konvergál. Azok a feljegyzések, gesták, irományok valós alapja közel semmi, amiből ezt az egész mitikus képet magunk köré építettük. Lásd például az egyik forrást, Iovianus római történetírót, akin már a korban hozzá közelállók is csak jókat derülni tudtak, mert a valóságtól igencsak elrugaszkodott volt a "barátunk". Mintha most valaki a Marvel Universumra próbálna építeni egy teremtéstörténetet. Mondjuk valljuk be, a cientológusok megoldották ezt is... Ott ugye a vallás alaptézise az, hogy a gonosz Xenu 75 milliárd évvel ezelőtt összefogdosta a univerzum gonosz lényeit, lefagyasztotta őket, majd egy földi vulkánba dobta az egészet és rájuk dobott egy hidrogénbombát. A halott űrlények lelkeit összefogdosta egy "lélekszívóval", majd komoly agymosás után szabadon engedte őket a Földön, ahol később az evolúció során az emberek testébe kerültek. Ezzel a vallással kapcsolatban is nagyjából pont az a kérdésem merült fel, mint mondjuk a Csodaszarvas regével, hogy vajon mit ivott/szívott, aki ilyen trippet kapott, mert kéne nekem is egy késhegynyi. Azért valljuk be, a leghíresebb szcientológus figura, Tom Cruise, biztos beverte valamelyik Mission Impossible forgatáson rendesen a fejét... 

    almos_tom_cruise.jpg

    Elindulnék a kályhától, hogy összeálljon mindenkinek az egész. Persze kissé kiszínezem majd, szokás szerint, de azért csak annyira, hogy Csokiduda fikciói ne kavarjanak túlzottan bele az egyéb fikciókba. Szóval regék és egyéb okos források szerint (lásd például Iovianus római történetíró, akit már a kortársai is körberöhögtek kis túlzással) a magyarság sztorija úgy kezdődött, hogy a Turul teherbe ejtette az Ősanyát. (Legalábbis a régebbi értelmezések szerint). Az hogy ebből mi lett, az nem derül ki, egynek jó. A Turul következőleg majd közvetlenül a honfoglalással kapcsolatban kerül képbe, addig a legfőbb statisztája, a Csodaszarvas veszi át a helyét az elbeszélésben. A rege szerint Hunor és Magor (a hun és a magyar nép képviseletébe) együtt vadászgattak és elkezdték űzni a mesés állatot. (Azt, hogy honnan ismerték egymást, nem tudjuk, de valószínű Turuliné Rozi kumiszbárjába együtt itták maguk agresszívre és részegen vadászni indultak). Éjt nappallá téve üldözték még oda nem értek egy fain kis helyre, ahol végre elkapták. Azért gondoljunk bele, vagy Hunor és Magor annyira kemény legények voltak, hogy hetekig bírták alvás nélkül, vagy füstjelekkel üzentek a szarvasnak, hogy várjon már egy kicsit, mert szunyálniuk kéne egy keveset, vagy és ami a legvalószínűbb, hogy addig egy rabszolga pórázon fogta a szarvast még "őseink" aludtak, nehogy elkóbászoljon és rossz helyen alapítsanak őshazát.

     almos_hunor_magor.jpg

    Az, hogy útközben kiderült az is, hogy a törökökhöz sokkal több közünk van, mint mondjuk a hunokhoz, az egy teljesen másik kérdést vet fel. Ugyanis régészeti leletek alapján a hunokhoz nagyjából annyi a kapocs, hogy ők is Ázsiából jöttek és ők is nomád nép voltak, de ennyi. Nincs közös őshaza meg nincs közös vándorlás és egyéb kitaláció. Alapvetően persze nem volt rossz PR fogás megkínálni az eredetünk ezzel a hun szállal, mert így könnyebben legalizálni lehetett, hogy a Kárpát-medencébe megtelepedtünk és az avar őslakosság jelentős részét kiirtását. Csak azt nem értem, hogy miért? Hisz a hun birodalom tagja volt maga a terület, tehát ők Attila leszármazottjai voltak javarészt. Kissé ellentmondásosnak érzem itt a hitelességük erősen megkérdőjelezhető forrásaink. Szerintem az állhat az egész háta mögött, hogy a magyarok berágtak a hunokra, mert otthagyták őket több száz évvel ezelőtt. Biztos nem szóltak nekik, hogy "Megyünk elfoglalni a fél világot, nem jösztök ti is?". Emiatt mondjuk megérteném, hogy berágtak az ősmagyarok a hunokra. 

    almos_ne_szoljatok.jpg

    Nah mindegy, haladjunk tovább a történetbe. Miután a hunok elhagyták a közös őshazát, gondolom a magyarok magányosak voltak így egyedül, meg hallották, hogy az európaiak bort meg sört isznak és az jobb ízű mint a kumisz, ezért felkerekedtek. Egy ekkora kontinensen persze nem volt túl sok ötletük, hogy hova menjenek, ezért elkezdtek követni egy Turult. Az hogy miért, az persze megint rendesen meg lett magyarázva. Levédiai tartózkodásunk alatt a fejedelemnek volt egy álma (gyanítom sok volt a kumisz), miszerint az állataik hatalmas sasok támadják meg és pusztítják el. Az, hogy ezek fradis zöld sasok voltak vagy osztrák kétfejű sasok vagy német egy vagy kétfejű sasok voltak, nem derül ki, de a lovakat elkezdték lemészárolni, az szent. Nem kis sasok kellenek, hogy több ezer lovat elejtsenek, azt azért valljuk be. Kumisz nélkül ilyet halucinálni vagy álmodni biztos nem lehetett. Nah de másnap megtörtént az, amire senki sem számított, elkezdtek megbetegedni és megdögleni a magyarok állatai. Hogy ez száj és körömfájás volt-e vagy kergemarha-kór esetleg keh, azt sosem tudjuk meg. A lényeg, hogy döglöttek nagy számban. A tetemekre persze jöttek a keselyűk és lakmározni kezdtek a halott állatokból. Ekkor jelent meg egy Turul madár, aki az égből egy duplarittberger sárkányfarok csapással lerúgta az egyik keselyűt és a magyarok ezt egyöntetűen úgy értelmezték, hogy elkezdik követni a Turult, hátha majd egy jobb helyre vezeti őket. Így haladtunk egyik őshazából a másikba. Ha eltűnt a Turul, akkor megálltunk pihenni pár száz évre, ha előkerült, akkor követtük tovább. Így érkezett meg a magyarság Pannóniába, Attila egykori földjére. 

    almos_turul_lojjetek_le.jpg

    Itt pottyan be a sztoriba Álmos (végre egy létező karakter a hatalmas kutyulmányba, amit regének is hívhatunk), aki pont akkor halt meg, amikor a Pannóniához ért a magyar horda. Hogy ki is volt Álmos azt pontosan nem tudni. Tulajdonítják felmenőjének Elődöt (ami a név értelmezése szerint kézenfekvő megoldás volt) vagy Ügyeket, de a lényeg, hogy fejedelem lett belőle, ez biztos és hogy nagyjából 895-ben halt meg, amikor foglaltuk a hont veszettül. Az hogy hogyan halt meg, nem tudni. Egyesek szerint végelgyengülésbe, mások szerint a sztyeppei népeknél divatos módon kivégezték, miután lejárt az uralkodására szabott mandátuma, de van olyan verzió is, miszerint szakrálisan meggyilkolták, hogy fiába szálljon át az ereje. A leghajmeresztőbb persze az az elgondolás, miszerint pont ugyanúgy, mint a Bibliában Mózes, nem léphetett a kiszemelt őshazába, hogy azt élvezhesse ő is. Ennek persze van tanulság alapja is. Ha úgy döntesz, hogy csatlakozol egy honfoglaló csoporthoz, akkor ne vezesd véletlen se, mert mondjuk lelőnek az USA és Mexikó határán, az fix. No nem a határőrök, hanem akiket vezetsz. A magyar krónikák és gesták szerint fia Árpád volt, aki a hatalmat átvette, de még ez is erősen megkérdőjelezhető. A nyugati és a arab források sem említik magát Árpádot sem, nemhogy a származását. Valószínűsíthető viszont, hogy Álmos és Árpád nagyjából semmilyen rokonságban nem álltak, csak Álmos halála után, Árpád csinált egy fain kis puccsot és mivel semmilyen forrás nincs arról, hogy ő ki a tök lehetett, a fiának tulajdonítják, mert úgy könnyebben kikerekedik a történet. A másik, ami szintúgy elképzelhető, hogy a középkorban nagy divat volt a királyok körében a családfagyártás visszamenőleg az ősrobbanásig. Martell Károly, a Karoling-ház első tagja és névadója (732-es Poitiers-i csata győztese, aki megmentette Európát a mór uralomtól) egyenesen Julius Ceasarig vezette vissza családfáját. Ott is biztosan volt valaki, aki sok pénzt kapott azért, hogy ezt igazolja. Ilyesmit gyanítok az Álmos-Árpád sztoriban is, csak itt Anonymus kapott egy rakás pénzt és ezért nevét nem is vállalta. Ez persze csak egy összeesküvés elmélet, de az ismert tények alapján, még ez is simán elképzelhető. Semmi olyan tudományos tény nem áll rendelkezésünkre, ami szerint ne lehetne ez a verzió igaz. Elég furcsa, hogy se a magyar történetírók, se a nyugatiak, se az arabok nem említik Árpád nagyfejedelmet, csak szájhagyomány útján terjedt, amit aztán 350 évvel később, Anonymus papírra vetett. (Ha egyáltalán nem Anonymus agyszüleménye az egész karakter, mert ennek is van bőven sansza.)

    almos_honfoglalas_arpad.jpg

    Minden esetre baromira érdekelne, hogy mi lenne a véleménye erről a Mézga családból származó "lüke Aladárnak". Félő, hogy ezt sem tudjuk meg sosem, mint ahogy a magyarság teljes történetét sem. Viszont van egy forrás, amit még át kell vegyünk mindenképp, a Gesta Csokidudáum. Eszerint Álmos - halála előtti estén - még tartott egy brainstormingot a Turullal, ahol a Turul mindenképp meghagyta neki, hogy menjen tovább a Németország vagy Anglia területére,  csak a Turul már kimerültségre hivatkozva nem akart már tovább szálldosni nekik. Álmos úgy volt vele, hogy már nagyon álmos és majd másnap adja tovább az infót a többi vezérnek.

    almos_holnapig_raer.jpg

    De a magyarok pechére meghalt és mivel a Turul már messze járt (egyesek szerint visszament Mongóliába, hogy a tatároknak is segítsen hont foglalni a későbbieknek), Álmos meg elpatkolt, nem volt senki, aki szóljon a többi magyarnak, hogy tovább kéne menni. Viszont a 21-edik században, főleg az elmúlt 5 évben, egyre többen látják ezt az álmot - valószínűleg a mértéktelen alkoholfogyasztás hatására -  és mennek nyugatra dolgozni, ahova 1000 éve kijelölte a magyaroknak az utat a Turul, csak eme véletlen folytán itt maradtunk. 

     

    almos_turul.jpg

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!


    Ezúton kívánnék boldog névnapot az Aladároknak és az Álmosoknak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    És már twitteren is:

    https://twitter.com/csokiduda

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr6413683764

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása