Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Eleonóra magyar királyné és a kapucinusok, a huliganizmus melegágya!

    2018. február 21. - csokiduda

    Nem túl ismert vagy népszerű királynénk, Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia (legalább a neve hosszú és a sok női olvasó biztos megerősíti, hogy a hosszú az jó), aki mint Habsburg feleség lett magyar királyné. Szokásos sztori, semmi extra. Vagy mégis?

    Főhősnőnk a Wittelsbach hercegi családból származott, édesapja Fülöp Vilmos, aki nem mellesleg pfalzi választófejedelem volt. Nyilván I. Lipót, hogy nyeregbe maradhasson, kellett neki Pfalz szavazata erőteljesen. Ennek köszönhetően, amikor Lipót másodjára is megözvegyült, Fülöp Vilmossal gyorsan lebeszélte a frigyet és ezzel családját az eddiginél is komolyabb pozícióba helyezte Európa térképén. Eleonóra először vonakodott Bécsbe költözni, mivel inkább a szerzetesi élet vonzotta, de mivel nem volt sok más választása, 1676-os frigyük után muszáj volt Bécsbe költöznie a pompába. Igazi love story, ahogy a középkorban és az újkorban megszokhattuk... Nem mintha a 21. század nem lenne tele érdekházassággal, csak most nem ilyen-olyan címek a motiváló tényezők, hanem az X7-es dzsippo meg a többi. 

    eleonora_fulop_vilmos_fater.jpg

    1681-ben magyar királynővé koronázták Sopronban, 1689-ben pedig német-római császárnévá. Közben persze még néhány rang befigyelt, mint például a cseh királyné meg az apró. Személy szerint ő a szerzetesi életet többre tartotta mint a bécsi udvar pompáját, de azért valahogy biztos meg tudott barátkozni a fényűzéssel is. Ha szívemre teszem a kezem, valahogy én is tudnám lógatni a micsodám egész nap egy jakuzziba a fényűzés közepette. Biztos nem sajnálna ezért még egy másik csokiduda sem. 

    eleonora_2.jpg

    Viszont ami biztos, hogy Eleonóránk rendkívül művelt asszony volt és gyorsan beilleszkedett a képletbe. Rövid időn belül Lipót igazi jobbkezévé vált (és ezalatt nem a "kézimunkát" értem) és ténylegesen bele tudott folyni az udvar és a birodalom életébe. Mivel a nőket akkoriban ez a "munka" nem igazán vonzotta vagy ha igen, nem jeleskedtek benne túlzottan, így teljesítménye elismerésre méltó. Jótékonykodásainak köszönhetően a Csillagkeresztes Rend védnökasszonya is lett, ami a jótékonykodó katolikus asszonyok szervezete volt. Ahhoz, hogy valaki védnökasszonya legyen, mind anyagilag, mind beletett munka ügyileg villantani kellett gazdagon. 1686-tól 1705-ig látta el ezt a pozíciót, ami igencsak dicséretes, mert néhány évre sem volt egyszerű megszerezni ezt a címet, nemhogy közel 20 évig. Ezek még nem azok a címek voltak, mint például mostanság osztogatott Superbrands, amit boldog-boldogtalan megkap, ha a megfelelő zsebbe egy nagyobb összeget belepottyant. De sok ilyen van a 21. századi kapitalista rendszerébe, hogy valaki reggel felkel, gondolja magába kéne a cégnek egy cím, aztán akcióba lép. Felhívja haverját Józsit, akit megkér, hogy csináljon már egy fasza címet, aztán 3 nap múlva az értelmi szerző megnyeri és mehet a reklámba, hogy az ő cége, mekkora istencsászár, hogy ilyen címe is van. Hihetetlen fordulatok kérem szépen, de mivel minden bokorba van már két ilyen valamit megnyert cég, ezért remélem, hogy ezeket senki sem veszi komolyan. Ezeknek az értelme akkor is erősen megkérdőjelezhető lenne, ha vándorcímek lennének. Például 1 évre kapná meg egy vállalat, aztán a következő évben újra kiosztanák valakinek. Esélyes ekkor is az nyerne, aki több zsetont tesz bele a "nokiás-dobozba", de egész biztos, hogy hihetőbb lenne és nem kéne a cégek profilját és logóját áttervezni havonta, mert hogy ilyen-olyan címek shoppingoltak éppen. Meg lehet mi is elhinnénk, hogy "na igen, ennek a termékét lehet venni, mert esetleg jó". De kanyarodjunk vissza Eleonórához. 

    eleonora_1.jpg

    1705-ben férje Lipót úgy döntött, hogy alulról szagolja az ibolyát. Na persze nem Eleonóra "virágát" fedi ez a szófordulat, hanem jobb létre szenderült. Főhősnőnk ennek ellenére is az udvar központja tudott maradni, nem nagyon okozott neki lelki törést, hogy belekontárkodjon első szülött fia, I. József ("aki első ezen a néven", az Andalok királya... jah ez most nem Trónok harca) politikájába és ezt-azt az ifjú király háta mögött is elintézett, aminek persze József annyira nem örült. 1711-ben I. József hirtelen meghalt és Eleonóra második fia került a trónra, aki akkortájt Spanyolországban kempingezett. Eleonóra második fia hazatértéig elvállalta a régensi pozíciót is. Ez a Habsburgoknál finoman szólva sem volt divat, de mivel férje halála után is uralta a politikát és az udvart egyaránt, támogatták ez ügyben, ami nem kis meglepetés. Rossz nyelvek szerint persze az vezetett ilyen támogatottsághoz, hogy feloldotta az 1400-as években született anti-csokidudusz decretumot, ami végett a nemesség újra űzhette a bölöncpöckölést, mint sportot. Ekkor már azért vagyona jelentősen apadt és kikerült már több éve a Csillagkeresztes Rend védnökasszonyának pozíciójából, de a nemesek a bölöncpöckölésért hála megalapították számára az Arany-Csokidudusz rendet, aminek vigaszdíj gyanánt élete végéig megkapta a védnökasszonyságát. Ami persze szintén komoly feladat volt, nem szabad elbagatelizálni, hisz az osztrák bölöncpöckölő liga rájátszásában minden meccset ő felügyelt, hogy biztos ne kövessenek el csalást. És mindezt a régensi feladatok mellett. Nem akármi.

    eleonora_pajzs.jpg

    Vallásossága elkísérte egész életében. Nagy figyelmet szentelt a betegek gyámolításának és az egyház támogatásának is. 1720-ban stílusosan távozott az élők sorából, egy gyónás közben kapott szélütést és 2 hét múlva elhunyt. Életéhez hűen apáca ruhában helyezték örök nyugalomba a bécsi kapucinusok templomának kriptájába, ami a Habsburgok megszokott temetkezési helye volt. Viszont a kapucinusokról néhány szót még. A rend a csuklyájukról, más néven kapucnijukról kapta a nevét. Egyesek szerint ők ihlették meg a mai focihuligánok is, mert ők is csak emberbaráti szeretetből és hithű kereszténységből viselik a kapucnis felsőt. Mások szerint még magát a Bomber dzsekit, ami szintúgy rendszeres viselete a huligánoknak is, a kapucinusok ihlették meg. Gondoljunk csak bele azért. Télen egy szál kapucnis melegítő felső igen sovány viselet, kell hozzá valami kiegészítő, amitől nem fázik a polgár, mint például egy Bomber dzseki. Görögtűzzel a kézben is hideg van ám egy tető nélküli stadionban, de ne aggódjon senki, a következő ciklusban majd Viktor csinál olyanok is, ahol télen is lehet dzseki nélkül balhézni, mert akik kijárnak biztos nem a foci miatt járnak ki, mert az nincs. Tisztelet a kivételnek. 

    eleonora_vascsoves_huliganok.jpg

     

    Ne feledd: Oszd meg! És duhajkodj!


    Ezúton kívánnék boldog névnapot az Eleonóráknak!

    Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a blog követhető a facebookon és az instagramon is:

     

    https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

     

    https://www.instagram.com/csokiduda.official/

    És már twitteren is:

    https://twitter.com/csokiduda

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr10013686580

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása