Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Templomosok 1. évad - A vikingek helyett nézhető történelmi sorozat

    2018. február 22. - csokiduda

    A History Channel munkásságát régóta követem. Már azóta, amikor még Magyarországon nem készítették el a filmjeikből a szinkronos verziókat. Igaz azok java része történelmi dokumentumfilm volt, nem "akció-dráma", ettől függetlenül komoly elvárásokkal ültem le megnézni a Vikingek is és most a Templomosok első évadát is. Ezek történelmi hitelessége persze itt-ott erősen hibádzik, de nem is dokumentumfilmnek készültek. Hozzáteszem, hogy ez nem is feltétlen baj, mert nem az információ átadás a cél, hanem a szórakoztatás. Ettől függetlenül óriási blődségek nyilván nincsenek benne. 

    templomosok_akko.jpg

    A sztoriban az utolsó templomos fellegvár, Akko eleste után csatlakozunk be. A nyitó jelenetben még rövidke képet kapunk egy korabeli ostromról, habár roppant mód furcsa, hogy az egyértelmű vesztésre álló várvédők, miért nem helyezik már korábban biztonságba (jelen esetben egy hajóra) a Szent Grált. Túl sokat persze nem akarok a sztoriból lelőni, de azért valamennyit a kritika végett muszáj lesz. Főhősünk egy Landry nevű lovag, aki a Szent Földről való kiűzésük után nem tud magával mit kezdeni. Ez a valóságban is hasonlóképp zajlott, mert a rend a keresztes háborúk után nem tudott megújulni, mint mondjuk a Teutonok vagy a Johanniták.

    templomosok_landry.jpg

    Viszont Landry talál magának gyorsan egy új hobbit, mert kiderül, hogy a Grál nem süllyedt el egy hajóval, ahogy az első pár percben látjuk, hanem egy "hüpp-hüpp-hüpp Barba-trükkel" Párizsba került, amiről Landry tudomás szerez és élete új célja az lesz, hogy előkerítse és megvédje azt. Ami pozitívuma a sorozatnak, hogy a Landry és templomos társai vívódásait kiváló drámaisággal mutatja be. A női karakterek választása is kiváló és még véletlen se hígítják a harcoló lovagrendről szóló sorozatot, hanem csavarokat, meglepetéseket hoznak a részekbe. Az már csak hab a tortán, hogy Landry pont a királynővel ápol intim viszonyt, miközben a királyt barátjaként kezeli és vívni tanítja. Nyilván főhősünk erősen vívódik, mert pont a barátjának a nejének a szeretője. Ezt persze úgy, hogy közben nőtlenséget fogadott. Ez már maga egy karakter komoly drámája, hogy az eskü, a barátság és a szerelem közül majd melyik fog győztesen kikerülni. És ez csak a kezdet, részről részre kettőjük kapcsolata csak bonyolódik és kiválóan készíti elő az évad végén az igazi drámát. 

    templomosok_terhes_vagyok_1.jpg

    2 dolgot tudok mondani a sorozatról negatív értelemben, ami miatt nálam nem 4-es kategóriát képvisel. Ez pedig az, hogy Landryt rendszerint úgy "elverik", hogy azt ember nem élné túl egyesével sem, nemhogy az összeset. Itt mondjuk nagyon jól megkínálják a történetet azzal a templomos felfogással, hogy a fájdalom a barátjuk, ami a lelki megtisztuláshoz vezet, de ettől függetlenül kicsit túlzás. Értem én, hogy kell a vér a 21. századi filmvászonra, de kicsit soknak érzem. Nem összességében, csak ami Landryt éri. A másik dolog, ami érezhető, hogy a sorozat gyártói először az első évad utolsó részébe szerették volna beletenni híres péntek 13-adikai esetet, miszerint Fülöp király elfogatta, megölette a templomosok jelentős részét. (Péntek 13-as babona eredetét sokan innen eredeztetik.) Ehelyett - mert túl gyorsan fogyott a sztori - egy remek csatajelenetet láthatunk, ahol betekintést kapunk a templomosok harcmodoráról is.

    templomosok_3.jpg

     

    Ezen két dolgon kívül tényleg nem tudok kiemelni semmi negatívumot. Jól sikerült, legalábbis az első évad minden várakozásom felülmúlta. Persze mielőtt a bejegyzésnek nekifutottam, körbenéztem, hogy ki és hogyan értékelte nagyjából. Szerintem sokan feleslegesen húzták le. Van cselekmény, vannak váratlan események, vannak meglepetések, a kosztümök korhűek, az akciójelenetek kiválóan koreografáltak. Persze ez csak saját vélemény, de mindenkinek csak javasolni tudom a megnézését, még azoknak is, akik nem élnek halnak az ilyen történelmi filmekért. Magáért a drámai mivoltáért is célszerű megtekinteni. Magyarországra a sorozatot az HBO hozta el, ez is egy jó kis ajánlólevél lehet bárki számára. 

    A film teljes adatlapja a mafabon: kilkk!

     

    templomosok_arany_csokiduda.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr6113690220

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása