Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Szárnyas fejvadász 2049 - sci-fi a javából! Ezt senki se hagyja ki!

    Hosszú, vontatott, de minden perce megéri!

    2018. március 28. - csokiduda

    A film kapott hideget-meleget a kritikusoktól, amit gyakran indokolatlannak érzek. Azok számára, akik a Marvel Cinematic Universe-n kezdtek el szocializálódni és hasonló, komolyabb értelmet gyakran nélkülöző filmeken, azoknak ez tényleg nem fog tetszeni. Akik viszont a Dűne filmeken, azok több mint valószínű, hogy a kedvenc filmjeik közé fogják sorolni. Nagyon kevés az akciójelenet, viszont a látványvilág zseniális, a hangulatkeltés utánozhatatlan, a szereplők lelki vívódása átérezhető és mind a zenéje, mind a látványvilága táplál egy borzongást, amivel olyan magasságokba emeli a rendező (Denis Villeneuve) a filmélményt, hogy csodálkozom, hogy a film csak 2 Oscarig jutott. A Szárnyas fejvadász (Ridley Scott rendezésében és Harrison Ford főszereplésével) még a 80-as években kicsit nekem laposabb volt, mint ez a film. Már az "első rész" is ikonikus volt, a maga nemében abszolút úttörő, de a cselekménnyel voltak gondok és nagyon kevesen tudtak akkoriban azonosulni az arcjáték nélküli színészekkel. Ettől függetlenül rengeteg sci-fi merített belőle a későbbiekben, de Philip. K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal klasszikus regényének igazi mondanivalóját nem tudta úgy megragadni Scott rendezése, mint ez a film. 

     szarnyas_fejvadasz_3.jpg

    Említettem a Dűnét, mint hasonló filmet. Részben a képi hatások, a vonatott történések miatt, részben azért, mert mindkettő tipikusan az a sci-fi, ami nem csak látványvilágban sci-fi, de fikciókat vetít előre, amik a nézőben morális kérdéseket feszegetnek. Amikor az ember megtekinti és átrágja magát a 164 perces játékidőn, némi űrt érez önmagában és a gondolatait próbálja rendezgetni. És közel sem az a szint, mint amit Vin Diesel feszeget bróság a Halálos iramba filmekben vagy egyéb lagymatag témában, hanem totálisan mélyenszántó. Elég csak kicsit mazsolázzunk a regénycímmel, álmodnak-e az androidok. És ugye ezt még tetőzi a szerző az elektronikus bárányokkal. Ez már önmagában is az a kategória, amire az ember felkapja a fejét, hogy "mi van, valamit kevertek a sörömbe!?". 

    szarnyas_fejvadasz_2.jpg

    A film cselekménye nem túl pörgős, mondhatni kissé vonatott, de így tökéletes. Ne olyan sci-fit képzeljetek el, mint a Star Wars, ahol fénykardoznak vagy az űrbe lövik egymást. Viszont az komoly kérdés, hogyha 20 év múlva valaki megemlíti majd Harrison Ford nevét, majd a Star Wars filmek fognak beugrani róla elsőként vagy ez a film, esetleg az elődje. (Elnézést az Indiana Jones rajongóktól.) A választ csak akkor fogom tudni erre megadni és nagyban függ a technológiai fejlődés irányától, azt gondolom. Viszont érdekelne a véleményetek ezzel kapcsolatban. Ha már olvasod a cikket, kérlek voksolj és ha van a témában mondanivalód, kérlek kommentelj a cikk alatt. 

    A cselekményről engedjétek meg, hogy ne írjak többet, mert tényleg érdemes megnézni a filmet és ha közben ingerenciátok támad megállítani a lejátszót vagy elkapcsolni, ne tegyétek. A végére majd minden értelmet fog nyerni, még ha azt is mondjátok az első 1 óra utána, hogy ez dögunalom. Nyilván aki látta az első részt, tudja mire számítson, ezt azoknak írtam, akik azt nem nézték meg.

    szarnyas_fejvadasz_1_kombo_2.jpg

    Amit viszont kiemelnék Villeneuve rendezésén kívül még, az Ryan Gosling játéka és karakterének építése. A filmet nem Harrison Ford viszi a hátán, ő csak a felétől kapcsolódik be, hanem Gosling (filmbeli nevein "K" vagy "Joe"). A mimika nélküli játékot vagy a minimális mimikát kitűnően hozza, ahogy azt az első részben is már megszokhattuk. Ezzel kitűnően elő lehetett készíteni a film közben akár egy-egy apróbb katarzist, de egy film végit mindenképp. Ezeknél a részeknél mindig több mimikát enged meg magának (nyilván rendezői utasításra), amivel még jobban mélyíti azt a borzongást, amit a film közben a néző rendszeresen érez. 

    szarnyas_fejvadasz_0.jpg

    És a végére visszakanyarodnék még kicsit a látványvilághoz. A film a nemrégiben zajló Oscar gálán 2 szobrot is begyűjtött. Mégpedig a legjobb vizuális effektekét és a legjobb operatőrt. Azt kell mondjam, hogyha az elmúlt 10 évet mérlegelték volna egyben, akkor is igen jó sansszal viszi el a szobrokat a film. Hozzáteszem, hogyha nem a Víz érintése kapja a legjobb zenéért az Oscart, hanem ez a film, senki se szólhatott volna semmit. 

    Szumma: nézd meg! Eszméletlen szép, kiválóan hat a rendező az emberi lélekre, a sci-fi minden kötelezettségének megfelel. A sci-fi műfajában - ahol olyan klasszikusok születtek, mint a Star Wars, a Mátrix, az Alien, Terminator vagy a Star Trek - úttörő filmet összehozni nem könnyű, de úgy gondolom, hogy sikerült még akkor is, ha nem olyan kiugró mértékben, mint az előbb említett elődöknek. Le a kalappal! Még Kojakről is! 

    Olvass róla érdekességek és vélemények a mafab.hu-n is. 

    5_from_5.png

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3413785134

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Jerico 2018.03.29. 16:12:49

    A Szárnyas fejvadász 2049 egy nyomasztó, sivár, idegesítő és mondjuk ki: holt unalmas film. Kétszer is bealudtam rajta. Szenvedés volt végignézni. Rettenetesen gyenge.

    jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.03.29. 18:45:05

    Szerintem, a hangulata meg a látványvilága zseniális, a gond akkor kezdődik, amikor az ember belegondol, hogy milyen "életek" vannak a filmben.
    Pl. a lány, aki egy hermetikus szobában él, és emlékeket (Az mi is? Filmfájl?) gyárt. Vagy a robot, aki "együtt él" egy hologrammal, és az a dolga, hogy a fajtársait nyírja ki.
    A történeti ívet - cselekmény, fordulatok - sajnos nem sikerült felfedezni. Csak vártam, hogy mi lesz a nagy, látványos katarzis, de nem történt ilyen, a kb. 10 lényegi szereplős világban...

    Loralai 2018.03.29. 20:54:29

    Vegre! Egy tokeletes kritika :) A film pedig gyonyoruseges mestermu. Jo olvasni hogy van aki szinten igy gondolja. koszi

    csokiduda 2018.03.29. 21:16:14

    @Loralai: Köszönöm! Nézelődj még itt a blogon, találsz ehhez hasonló bejegyzéseket! :)

    csokiduda 2018.03.29. 21:18:32

    @jacint70: Az ilyen típusú filmek lényege, hogy elgondolkodtasson. Ha olvastál már Asimovot, akkor tudod, hogy klasszikus sci-fik milyen kérdésköröket feszegetnek.

    csokiduda 2018.03.29. 21:20:48

    @Jerico: A sci-fi sem egységes műfaj, mindenki megtalálhatja a neki valót. Te az akciódúsabb verziót szereted, nem a klasszikusat. Mázli, hogy mindketten megtaláljuk a nekünk valót.

    ARTURUS 2018.03.30. 00:30:06

    Én imádtam a flmet.
    35 év után gyakorlatilag újra tudták alkotni az első részt, hosszú néhol tényleg vntatott de én baromira élveztem és pont ugyanugy nem lett anyagi siker, mint az 1 így nem jön majd futoszalagon a 3-4 majd max ujabb 30-35 év mulva.
    Egydül a zene volt kicsit kisebb élmény mint az 1 ben látszott, hogy sajna nem vangelis, de vettek át töle és probálták azt tolni.
    De minden másba meg jobb mint az 1 ennek végre van értelmescselekménye története, mig az 1 végén baszus ez nem szolt semmiröl...

    Editor_ 2018.03.30. 01:53:30

    Na ez a film aztán az unalmas művek Grálja.

    jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.03.30. 09:11:16

    @ARTURUS: Megkérhetlek, hogy leírd mi a cselekménye? Ez most nem kötekedés, de mint feljebb írtam, nekem nem sikerült rájönnöm...

    Control_ 2018.03.30. 11:53:59

    Én halálra untam magam ezen a filmen, pedig szerettem az eredeti verziót. Villeneuve képtelen izgalmas és mozgalmas filmet készíteni.

    Dobo Zoltan 2018.03.30. 14:35:35

    9/10-es film! Szinte tökéletes!

    csokiduda 2018.03.31. 19:04:03

    Több reagálónak egy bejegyzésben válaszolnék. A sci-fi lényege nem a pörgés és a komoly tétel cselekmény. Ez csak a 2000-es évek elejétől jellemzőbb, hogy esemény- é s akció dús sci-fik csinálnak, de a sci-fi alapvetően inkább valami elgondolkodtató problémát boncolgat (tudományos-fantasztikus). Ha eseménydús lenne akkor esélyes jövőbeni-fantasztikus vagy akció dús-fantasztikus lenne. Ne a Star Warsból indulj el, ha sci-firől van szó.

    furious ewok 2018.04.01. 01:39:18

    Végre egy olyan kritika erről a filmről az indexen, amilyet méltán megérdemel. Aki fogékony a rejtett értékekre és a finom üzenetekre, a kicsit filozófikus témákra, annak a film tetszik, ennyi. A bugyuta képekért a cikkben mondjuk kár...

    Bright side of life 2018.04.01. 15:17:14

    Lehetett volna igazán jó film is, szódával így is elmegy.
    A látvány tényleg zseniális, a zene viszont fárasztó, ötlettelen, Vangelis és Hans Zimmer okkal letagadott szerelemgyereke.
    Fordnak rég nyugdíjba kellett volna mennie. Talán ezután...
    A történet nem üt nagyot, de nem rossz.
  • süti beállítások módosítása