Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Minden idők legjobb krimisorozatai - TOP 10

    Ha kihagytad, megéri bepótolni őket!

    2018. április 13. - csokiduda

    Tudom, hogy sokan majd megköveznek, mert valamelyik sorozat kimaradt a listánkról - mint például a számomra top háromban lévő A főnökök főnöke olasz gyártású maffiasorozat - de igyekeztünk a nézettséget, a sikerességet, az egyediséget is beleszámolni és az alapján felállítani a listánk. Ha úgy gondolod, hogy érdemes a listát még bővíteni, jelöld meg kommentben. Előre köszönjük! És akkor hátulról kedve a top 10 (helyesebben 11).

     top10_krimi.jpg

    10. Fargo és Chicago PD 
    Ebben a két sorozatban komoly vita lengte körbe szerkesztőink, hogy melyik legyen a befutó az utolsó helyre. Persze elhangoztak olyan mesés érvek a megvitatás közben, mert hogy ez "k..rva jó" meg hasonlók, de azért nem ezzel fogok érvelni nektek. A Fargo mellett a Golden Globe és Emmy díjak szóltak, no meg Billy Bob Thornton játéka. Részemről nem ütött akkorát, mint a lista többi szereplője, de azért emberi fogyasztásra erősen javasolható. A Chicago PD pedig az első olyan sorozat, ami Vic Mackey (The Shield - Kemény Zsaruk) által hagyott űrt próbálja némileg pótolni, a sok nem épp törvényt követő megoldással. Mindkettő jelenleg is fut, habár célszerű azért az elejétől indítani mindkettőt. A Fargo antológia, tehát a 2. évad 5. részénél ne kapcsolódjatok be, mert az nem lesz nyerő. Mindenképp az évad elejétől célszerű csak beszállni, ha nincs időtök megtekinteni az első évadok.

    bunos_chicago_s4_sorozatok_us_team.jpgweb_fb_featured_fargo-655x368.jpg

     

     

     

     

    9. Banshee
    Egy HBO gondozásban megjelent remekmű. Egy feltételesen szabadlábra került tolvaj úgy gondolja, hogy felveszi egy eltűnt zsaru személyazonosságát és ő lesz a helyi sheriff, Lucas Hood (Antony Starr). Plusz pikantériát ad még a sztorinak, hogy ez abban a városban történik, ahol az ex-nője lakik, aki szintén benne volt a balhéba, amiért főhősünk ugye 15 évet csücsült. Külön dráma, hogy a nőnek közben családja lett. Lucas nyilván a saját oldaláról jól lát nagyon sok bűntényt és nem épp egy átlag nyomozó szemével kezdi el a rendőri munkát. Persze közben elég sok dologra fény derül, amely szálak a főhősünknek el kell varrnia. Nem mondom, hogy páratlan, de azért igen jó eresztés.

    banshee.jpg

     

    8. Southland - Terepen
    Na ez egy érdekes próbálkozás. Olyan krimi, ahol inkább a járőrök és a nyomozók magánéletével ismerkedhetünk meg, de persze vannak nyomozások és minimális akció is. Nehéz lenne hasonlítani bármelyik a listán említett sorozathoz. A fő nyomvonal inkább a járőrmunkán van és egy friss akadémiát végzett zöldfülű szemén keresztül kísérhetjük javarészt az események és az ő igazi rendőrré válását követhetjük nyomon. Igen jók a narrációk a sorozatban, amikkel éreztetik velünk a járőrmunkák tapasztalatit, tanulságait, amit közben a főhősünk is megtanul. Anno kiválóan betöltötte azt az űrt, amit a második helyezett Kemény zsaruk hagyott maga után.

     southland.jpg

    7. True detective - A törvény nevében
    A Matthew McConaughey (Amistand, Mielőtt meghaltam, Wall Street farkasa) és Woody Harrelson (Larry Flynt - a provokátor, A harcmező hírnökei) fémjelzi az első két évadot. A két szereplő már garancia is lehet a sikerre, de nyilván belemegyek néhány részletbe. A film kiválóan ötvözi a krimiket illető nyomozások és a thrillerektől megszokott nyomasztó hangulatot. Emellett betekintést nyerhetünk a szereplők magánéletébe is. Egy dolgot egészen biztos senki sem vitathat el a filmtől, hogy Matthew McConaughey által megszemélyesített Rust, az eddigi legjobban kidolgozott, legbonyolultabb karakter, amit csak filmvásznon láthattunk. Az, hogy mennyire szerethető az másik kérdés, mert szerintem mindenki inkább a másik nyomozóval, Martyval szimpatizál inkább, de talán Rust az a karakter, aki az igazi nyomozó egyéniséget mutatja. Tömören: zűrös élet, heves természet, éles ész és elszántság. (De alapvetően egy külön cikket is megérne csak maga a karakter.) Erről az HBO sorozatról még érdemes tudni, hogy antológia, tehát minden évad 1-1 külön nyomozásról szól. A 2019-ben érkező 3. évadig még be lehet pótolni az első kettőt, ha valaki kihagyta volna.

    true_detective.jpg

    6. 24
    Hm... Gyakori kérdés sorozatkedvelő körökben, hogy a 24 főszereplője, Jack Bauer (Kiefer Sutherland) vagy Chuck Norris a keményebb figura. Lehet ezért majd később elítéltek, de nálam a tuti szuperhíró sorozatkarakter kategóriát mindenképp Jack Bauer viszi. Őt mondjuk nem úgy kell elképzelni, mint "régi" Macgyvert (a remakeről itt olvashatsz:katt), hogy egy svájci bicskával és egy rágóval akár egy műholdat is leszed, ha épp azt kell. A sorozat alapkoncepciója az volt, hogy minden egyes epizód 1 óra történéseit dolgozza fel és kezdetben 24 részből is álltak az évadok. Az előbb említett Jack Bauer a Los Angelesi Terrorelhárítás (CTU) vezető ügynöke és évadonként nem egyszerű sztorikon rágja át magát, miközben non-stop vannak beépített figurák az elhárítás sorai között, tehát bízni igazából senkiben sem tud. Dinamikus sorozat, amit elég nehéz abbahagyni. Hasonlóan mint A híd: ha belekezdesz nem valószínű, hogy egy résznél meg tudsz állni, hanem azon veszed magad észre, hogy már a hatodiknál jársz és nem ártana megreggelizni.

    jack_bauer.jpg

    5. Kojak
    Nem mai darab, de az 1973-tól 1978-ig futó sorozatot azóta is többször megismétlik, annyira sok a rajongó és töretlen népszerűségnek örvend. Gondolom látott már mindenki a boltokban Kojak nyalókát. Még az édesség népszerűsége is töretlen, amit a nevével fémjeleznek. Gyakran promóznak vele retro napok/hetek azóta is. Főszereplője a rengeteget nyalókázó Theocrates "Theo" Kojak, akit a már elhunyt filmtörténeti legenda, Telly Savalas alakít (Halál 50 órája, A piszkos tizenkettő). Ha valahol épp ismétlik, nézzetek bele, mert megéri. Már 40 éves a sorozat, de még mindig megállja a helyét, igaz hollywoodi CGI-t nyilván nincs benne. A hazai nézők voksai alapján 9,1/9,2-es értékelést kapott, ami sokatmondó. Az Imdb-n kevésbé szerepel jól, ott ingadozó az évadok értékelése, 7,4-8,5 között. Valószínűleg Inke László magyar hangja sokat dobott rajta. Igaz készült másik szinkron is a sorozathoz és DVD-n már így adták ki, de ettől még, aki teheti, kapjon el egy-egy ismétlést, mert az örök klasszikus kategóriát képviseli vagy aki épp nem talál mást, szerezze be és tekintse meg.

    kojak.jpg

     

    4. Bron/Broen - A híd
    Nem gondolná az ember, hogy a skandinávok is tudnak kiváló sorozatok alkotni, pedig ez a jelenleg is futó krimi igencsak lebilincselő. Egyszerűen nem lehet részeket, de még perceket sem kihagyni, mert annyira jól építkezik és dinamikus, hogy az ember nem fogja érteni, hogy mi történik, ha kihagy pár percet akár. Kiváló társadalomkritika is egyben az észak-európai népekről. A sorozatot végigkísérő főhősnőről elég annyit mondani előjáróban, hogy Asperger-szindrómás, az emberi kapcsolatokat könyvekből tanulja, viszont ezzel párhuzamba zseniális nyomozó. Részletesebben itt olvashattok róla: A híd. Ajánlom mindenkinek!

    brumbrum_4.jpg

     

    3. Gomorra
    Robert Saviano könyvadoptációja is kiváló képet fest számunkra a maffia működéséről, csak itt nem az USA-ba kalauzol minket az HBO, mint a Maffiózókban, hanem Dél-Olaszországba. Az egyik leghíresebb bűnszövetkezet, a Camorra főnöke lebukik és a helyéért elég sokan ringbe szállnak. Amivel némileg új irányvonalat mutatott a sorozat az elődöknek, hogy itt a gyártók nem feltétlen arra játszottak, hogy szerethető karakterek állítsanak a nézők elé. Tehát itt ne várjunk olyat, mint például Tony Soprano-tól, hogy valamelyest meg tudjuk szeretni még a maffiavezért is, mert van  egy emberséges oldala is a bűnözőknek. Itt teljesen más az aspektus, de a poént nem szeretném lelőni. Valahol úttörő a a maga nemében ez az HBO alkotás is, de akkorát nem robbant mint a Sopranos. Közben azért ne menjünk ki wc-re vagy chipsért, mert nagyon lendületes a sorozat.

    gomorra.jpg

     

    2. Shield - Kemény zsaruk
    A Maffiózók által kreált új sorozatszereplő-imázs folytatása. Az az közel sem tökéletes rendőrökről szóló sorozat. A főszereplőjével sok mém is keringett egy ideig, nem véletlen. Vic Mackey (Michael Chiklis) és csapata rendszerint olyan mélyre ásta magát, amiből gyakran azt gondoltuk, hogy innen már tényleg nincs visszaút. Az azóta már a rajongók között közhellyé vált mém pedig: "Vajon mit tenne most Vic Mackey?". Persze nem olyan problémákra kell gondolni, mint amiket Horatio Cain hadnagy old meg, azaz egy ökörhugyozásból megmondja, hogy ki a gyilkos. Mackey és csapata jó viszonyt ápol az alvilággal,  gyakran megkenik őket, hogy ezt-azt ne göngyölítsenek fel vagy épp ne az igazi tettest kapják el esetleg tüntessenek el valakit. Emellett persze ténylegesen sikeres nyomozások is csinálnak, de a fő nyomvonal inkább az, hogy nagyon ritkán sikerül a törvényesség keretein belül megoldani mindezt, amit a belső ügyosztály és az ügyészség persze non-stop bizonyítani akar és e mellé még politikai szálak is kapcsolódnak. Zseniális alkotás. A PC játékok kedvelőnek még annyi információ, hogy a Grand Theft Auto: San Anderes is feldolgozta a cselekményét.

    shield.jpg

     

    1. Sopranos - Maffiózók
    Az HBO legnagyobb dobása, amivel a sorozatok terén forradalmat indított el. Az összes rész mozifilm minőségű, a
    szereplők szerethetők, de közel sem tökéletesek (sőt!). A főhősünk, Tony Soprano (James Gandolfini), egy pszichológushoz járó maffiavezető, aki e mellé némi kapuzárási pánikkal is küzd. Ez már önmagában megalapozhatna egy sztorit. Amitől Tony folyamatosan nyomás alatt van az az, hogy az igazi családját és a maffiacsaládját is próbálja összetartani és úgy isten igazából egyik sem túl sikeres. A sorozat külön pikantériája, hogy kerüli a maffiafilmek szokásos kliséit és a nagy elődöknek, a Scorsese és Coppola filmekkel (lásd Keresztapa) is görbe tükröt mutat. Visszatérő jelenete az, amikor az egyik szereplő ugyanazt az idézetet süti el többször: "Amikor már azt hittem, hogy kint vagyok, ezek mindig visszarántottak." Ez egy Keresztapából vett idézet és valahogy mindig a megfelelő közegben, a megfelelő időben hangzik el a filmben. Ezt a mércét, amit David Chase felrakott, nálam eddig semelyik másik sorozat nem ugrotta meg. Aki nem látta, az javaslom pótolja. A kötelező mű kifejezés nem fedi a valóságot. Nem meglepő, hogy szerkesztőink szerint ez minden idők legjobb krimi sorozata.

    sopranos.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr8913831934

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása