Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Történelmi filmek top10

    A második világháborúsak nélkül

    2018. május 20. - csokiduda

    Néhány napja készült egy Top 10 szerkesztőségünk által, amely nem várt sikert eredményezett. Mivel akkor is arra készültünk, hogy egy történelmi témájút csinálunk, de a második világháborús filmek túlságosan taroltak volna, ezért kivettük belőle külön a második világháborút és abból készült el a Top10. Most viszont arra vállalkoztunk, hogy összeállítunk egy listát a történelmi kategóriában, de a második világháborús filmek nélkül. A cikk végén találhattok még egyéb toplistákat. Ha kedvelitek az ilyen listák, csináltunk már néhányat és még több folyamatban van. 

     

    10. Trója

    Az ókori Hellász mondáinak egy kiemelkedő darabja a trójai háború. A történet feltehetően i. e. 13. században játszódik, számunkra Homérosz írásaiból ismert. Kötelező olvasmányként szerepel az oktatásban, de mivel egy mondáról beszélünk, hitelessége erősen kérdőjeles. Ettől függetlenül a történet, amit Brad Pitt-tel és Orlando Bloom-mal sokadjára vittek filmvászonra, akár a romantikus szívek, akár a történelmi harcok iránt érdeklődők igényeit is kielégíti. Nagyon jó akciójelenetek láthatunk benne, a katonai formációk és azok működése is nagyjából stimmel. Nyilván a héroszok küzdelme hollywoodi, de ezt azért el lehet nézni, csak hősökről van szó. 

    torja.jpg

     

    9. Hannibál - Róma rémálma

    Hannibál hőstetteit, stratégiai géniuszát ki ne ismerné, akárcsak a Róma ellen érzett megvetését, gyűlöletét és dühét. Viszont eddig a filmig nem kaptunk róla egy elfogadhatónak mondott alkotást. Ebben is van egy két szakavatott és történelmileg kellőképpen jártas személynek feltűnő dolog, de nagyjából stimmel minden. Főként a Hannibált alakító Alexander Siggir játéka, ami nagyon passzol az eredeti karakterhez. Összességében a film persze nem egy nagy durranás, egy estés tévéfilmnek szánta a BBC, de úgy gondolom, hogyha a történelmi hitelességet is szemügyre vesszük, méltán került fel a listánkra. Ha a költségvetését viszonyítjuk például a Trójáéhoz, akkor pedig akár mestermű is lehetne. Így viszont a legtöbben lepontozták, mint film. 

    hannibal.jpg

    8. Kapitány és katona

    Nos ez egy nagyon véleményes választás volt részünkről, mert anno a film hatalmasat bukott. Az viszont elvitathatatlan, hogy ebből az érából nem tudok olyan filmet mondani másikat, ami ilyen korhűen ábrázolná a tengeri ütközetek. Persze az a sztenderd hiba itt is megjelenik (nem tudom Hollywoodba mikor kerül be valaki aki elmondja nekik, hogy ez ökörség), hogy a hajók oldalsortüzét nem egyszerre lőtték ki, mert akkor az elforgatta volna a hajót, de ezt nézzük el az összes ilyen jellegű filmnek. Ezt leszámítva a sztori rendben van, Russel Crowe játékára sincs panasz. Őszintén szólva indokolatlannak éreztem már akkor a film bukását, de így 15 év távlatában sem készült még hasonló film se, ami a babérjaira törhetne. Szóval erősen véleményes, de úgy gondolom, hogy itt a helye a listán. 

    kapitany_es_katona.jpg

    7. A hazafi

    Kapásból sokan azt fogják rávágni, hogy egy amerikai tömegcikk. Nos ez igaz, DE! Magát a patrióta létet, a hazafiságot, nem hinném, hogy bármely film ennél jobban tudná ábrázolni. Itt-ott kicsit kiábrándítóan sok már mondjuk belőle, de összességében a film jó. Amit még kiemelnék, hogy a harcjelenetek is igen jók és hithűen tükrözik az akkori küzdelmeket. 

    patriot.jpg

    6. Flyboys

    Nos az első világháború nem egy hálás téma, mivel gyorsan megmerevedtek a frontok és tényleg látványos küzdelmet nehéz ebből kihozni. Persze fel lehet dolgozni a Somme-i csatát vagy akár az álló háborút is, de nincs olyan látványelem, mint például a Halál 50 órájában. Ezért Tony Bill rendező a levegőbe vitte fel a harcokat és kiválóan sikerült az ábrázolás (valószínű azért, mert Bill maga is első világháborús szakértő és műrepülő is egyben). Egy hibapontja van igazából, hogy amerikai és a német katonák nyilván itt is, mint a második világháborús filmekben, mocskos, szemét disznók, akik gyilkolászás közbe mosolyognak meg ilyenek. Azon sajnos Bill rendező úr nem gondolkodott el, hogy a németek már jóval korábban benne voltak a háborúban, mint az ő önkénteseik és jóval komolyabb gyötrelmeket éltek át, tehát amit ő ábrázol ezen a téren az kicsit sem korrekt. 

    flyboys.jpg

    5. Che - Az argentin

    Che Guevara-t szerintem senkinek sem kell bemutatni. A legendákkal övezett született forradalmárt nem elég egy oldalról vizsgálni és egy másfél órás filmet is nehéz lenne forgatni. Nem is spóroltak a tekerccsel, amikor több órás produkciót készítettek életéről, ami nyilván egy részbe nem fért bele, ezért az első részt emeltük ki, ami szerintem a legjobb. Képet kaphatunk magáról a forradalomról, illetve Castro és Guevara ideológiájáról. Kissé karcolja a dokumentumfilm kategóriát, de nyilván nem annak szánták. Egy zavaró elem van benne, hogy arról nem kapunk semmiféle képet, hogy Che, mint magánember hogyan működött (férj, barát stb). Legalábbis ez engem még mindenképp érdekelt volna, de lelkileg így is megragadja az embert gazdagon. Benici del Toro játékáról pedig nehéz lenne nem ódákat zengeni. Kiváló választás volt a szerephez. 

    che.jpg

    4. A szakasz

    Vietnám! Ez első olyan konfliktus, amibe az Államok belebukott. Ezt persze politikai eszközökkel próbálták leplezni, de 1986-ban már engedett a gyeplő. Oliver Stone (aki maga is harcolt Vietnámban) nem direkt módon a harcokra fókuszál, hanem a háború borzalmaira és a háborúban elkövetett bűnökre. Kiválóan mutatja be azt, hogy sokan a hazafiságtól vezérelve vagy épp a kommunista elvek ellen való küzdelem miatt beléptek egy dicső seregbe, csak amikor landoltak Vietnámban, percek alatt esett szét ez a kép. A katonák borzalmaikat kábítószerekkel és alkohollal próbálták elviselhetővé tenni, az értelmetlen erőszakról pedig ne is beszéljünk. Gyorsan fel is merül a kérdés, hogy jó döntés volt-e ez, akár a háború, akár az önkéntes jelentkezés Chris Taylor (Charlie Sheen). Magát a választ akár a néző, akár Chris két sokat tapasztalt katonától kapja meg (Tom Berenger, Williem Dafoe), akik a szakaszát vezetik. Természetesen a két karakter totális ellentmondás. 1987-ben a film 4 Oscard díjat is bezsebelt. 

    szakasz.jpg

    3. Gettysburg

    A Gettysburg egy 4,5 órás háborús film, aminek a nagyon nagy erénye, hogy nem fókuszál az ideológiákra vagy a gazdasági ellentétekre, amik a háború legfőbb okai voltak. (Plusz infó: nagyon sok 1848-49-es magyar szabadságharcos is részt vett a háborúban az északiak oldalán). Több helyen olvasható róla, hogy a film főszereplője maga a csata és kizárólag az. Nem kapunk betekintést a legtöbb szereplő lelki világába vagy magánéletébe, ami szerintem egy ilyen filmnél nem is feltétlen kell. Viszont a jó és rossz döntések ábrázolása kiváló, a csatajelenetekben rengeteg a színész és a statiszta és remekül visszaadja az akkori harci taktikák és a stratégiai pontok jelentőségébe is kapunk egy kiváló betekintést. Nem az a tipikus, mint például az imént említett Trójában, hogy a létszámot megoldották a CGI-al. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott a film díjakat, főleg Oscar-t. 

    gettysburg_csokiduda.png

    2. Spartacus

    A címszereplő legendája közismert, 2 évig dacolt a római birodalom túlerejével, a rabszolga sorba kényszerített trák fejedelem, akit a képernyőn Kirk Dougles alakít. A nagyszabású film még 1960-ban készült, de azóta is kitörölhetetlen darabja a filmtörténetnek. 1991-ben bemutatták a film egy cenzúrázatlan darabját is, amivel újra a régi fényében kezd tündökölni. Hozzátenném azt, hogy akik a történelmi műfajt nem kedvelik, annak a darab kissé unalmasnak és vonatottnak tűnhet, de azok számára, akit a téma érdekel azok, számára szerintem egy gyöngyszem - még az időnként laposabb részek is. Kiválóan felépíti a főhős ókorban feltételezett mítoszát, miközben betekintést nyerhetünk az ókori Róma életébe, politikájába, intrikáiba és a hatalmasok játékaiba. Plusz jó nézni, hogy tömegjelenetek tudtak már akkor is CGI nélkül csinálni. Emellett a film 4 Oscar-t és egy Golden Globe-ot is bezsebelt. 

    spartacus_csokiduda.jpg

    1. Rettenthetetlen

    A sztori Sir William Wallace valós történelmi alak "balladája", aki a XIII. században felkelést vezetett az angolok ellen Skócia színeiben. A skót korona törvényes örökös nélkül maradt és (kegyetlen és hitetlen) I. Edward (akit Arany János A walesi bárdok című balladájából ismerhetünk) elfoglalta a skót trónt, ami  nyilván a skótoknak annyira nem tetszett, főleg azért, mert erősen elkezdték kizsákmányolni országukat. Gyorsan felkelés is robbant ki, aminek élére állt Wallace. A film Mel Gibson főszereplésével és rendezésével 5 Oscart és egy Golden Globe-ot zsebelt be. Már ezért is érdemes lenne megnézni, de a történelmi vonatkozásai is nagyon rendben vannak. A csatajelenetekben a kor stratégiáiba betekintést nyerünk, a vezető fegyvernemek harcmodorát megismerjük és azok ellenszerét is. Három adalék a filmhez, ami remélem kedvet csinál hozzá. A 2. helyezett Spartacus-t többször megnézte Gibson, hogy ihletet merítsen belőle. A második érdekesség pedig az, hogy a stirlingi csatajelenetet 90 óráig forgatták, hogy tökéletes legyen. Sajnos a legtöbb filmet összesen nem forgatják ennyi ideig, ami a legtöbbön meg is látszik, hiába a CGI. A harmadik pedig a filmben szereplő arcfestés, ami akkor már az angolszász országokban kiment a divatból, miután a druidáknak leágazott. Viszont Gibsonnak egy nála 10 évvel fiatalabb karaktert kellett eljátszania és úgy ítélték meg, hogy ez fiatalít rajta. 

    a_rettenthetetlen_mel_gibson_csokiduda.jpg

     

    2. világháborús filmek Top 10

    Legjobb 10 krimisorozat 

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7513922104

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2018.07.29. 07:24:56

    A Trója nem történelem film! Ennyi erővel akkor a 300 is felkerülhetett volna a listára, annak a filmnek pedig voltak ugyan olyan Fantasy elemei, mint a Trójának.

    Stone Groupi 2018.07.30. 09:24:23

    Waterloo, Őfelsége kapitánya,Hornblower sorozat, Sharpe lövészei, Szakaszvezető,Acéllövedék,Apokalipszis most...Utolsó szamuráj,Shogun...stb...
  • süti beállítások módosítása