Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Han Solo - űrwestern egy felvonásban

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. május 24. - csokiduda

    És elérkezett a várva-várt perc ebben a hónapban. A trilógiának tervezett Han Solo történet első része a mozikban. Ráadásul pont adják 4D-ben is - gondoltam is magamban rögtön, hogy hát milyen más filmet lenne érdemes így nézni, ha nem a Star Wars aktuális gyöngyszemét. Így utólag elmondhatom, hogy mind a filmélmény, mind a film fogadtatása összességében pozitív a részemről - még ha nem is maradéktalanul.

    solo-a-star-wars-story.jpg

    Először is azt hiszem a Disney-kérdésben kell állást foglalnom, hogy jobban értsétek a véleményem a filmről. Alapvetően én azok közé a rajongók közé tartozom, akik az eredeti trilógiát kedvelik. Az utólag készült előzmények számomra inkább szólnak a látványvilágról, mint magáról a történetről. Kevésbé ragadott magával. Mikor kiderült, hogy a Disney megveszi a jogokat és új részeket készít, eléggé szkeptikusan fogadtam. Az újonnan készült filmek nem lettek a kedvenceim, de elfogadtam a tényt, hogy az alkotók más alapokra akarják helyezni az egész történetet. Új generációkat akarnak bevonni, ami egy más szemléletet, képi világot igényel. Ha az ember ezt tudomásul veszi és nem csak ragaszkodik a "régi jó dolgokhoz", az újabb széria is élvezhetőbb lesz. A Han Solo "spin-off" is hasonló szellemiségben készült, erre jobb, ha minden jövőbeni néző felkészül.

    leia_weirdo.jpg

    És akkor most kanyarodjunk magához a filmhez, lássuk milyen is lett a Solo: Egy Star Wars-történet. Már az eredeti trilógiánál sem volt titok, hogy George Lucas munkásságára nagy hatással voltak a westernfilmek és Han Solo karaktere is egy ilyen régi vágású westernhőst hivatott képviselni, amit aztán szerintem a jelmeztervező is jól ragadott meg. Az új film is erre a western témára csücsült fel, nem kicsit. Volt itt minden - vonatrablás, lánymentés ,arany (helyett űrhajóüzemanyag) bánya kifosztása, párbaj (ahol most egyértelműen Han Solo lőtt először! - ez a kis fricska amúgy nekem külön bejött), kaszinózás - űrköntösben. Szerintem ezeket egész jól kivitelezték és vannak benne kifejezetten ütemesen pörgő részek (mikor Han és Chewbacca először vezeti a Sólymot, az egészen libabőrös jelenet), csak az átvezetések döcögősek kissé. Nem egy óramű pontosságú kerek egész. Ezért talán kicsit kárpótol minket a film zenéje, ami ezúttal is szuperül működik és mint mindig zseniális.

    solo.jpg

    A karakterek és színészek kérdése már egy más tészta. A Han Solo-t alakító Alden Ehrenreich nagyon sok rossz kritikát kapott eddig az alakításáért, pedig korántsem volt ennyire vészes a helyzet. Sikerült elkapnia Han Solo még fiatal, reménytelenül romantikus, kicsit naiv, de azért zsivány és önérzetes lényét, azt a fiatal kori Han Solot, akiből majd később az általunk már jól ismert karakter lehet a későbbiekben. Jó "építkezési alap", de addig még Emilia Clarke-nak csúnyán össze kell törnie a szívét. És ha már a sárkányok anyjánál tartunk, az ő játéka viszont számomra kissé csalódás volt. Alapvetően jó színésznőnek tartom, aki képes megugrani ezt a lécet, de véleményem szerint nem sikerült visszaadnia a karakterének azt a fajta kettősségét, amit a szerep megkíván. Aki szintén nem hozta megszokott formáját, az Woody Harrelson volt. Az Éhezők viadalához képest ez az alakítás kifejezetten erőtlen lett, pedig látom benne, hogy miért rá gondoltak az alkotók. Aki bár jól teljesített, viszont nettó időben kevés időt töltött a vásznon, az a Dryden Vos-t, a bandavezért alakító Paul Bettany. Hagyhattak volna egy kicsit több teret a főgonosznak, hogy kibontakozhasson. Aki viszont tündökölt szerepében, az a Lando Calrissiant alakító Donald Glover. Zseniális a játéka és az ő droidja lövi a legtöbb poént - ezért jár még a plusz pont.

    solo-a-star-wars-story-first-look.jpg

    Végezetül egy kicsit a 4D élményről: szerintem voltak jelenetek, ahol tényleg azt érzi az ember, hogy a film részese. Például amikor a nagy kozmikus viharban megy az üldözés, egyszerűen hibátlan. Ahogy dől a szék, a rázkódás, a fényeffektek jókor és jó helyen vannak. Viszont néhol feleslegesnek vagy nem megfelelőnek éreztem a hatásokat és ezeken a pontokon inkább csak zavart a rázkódás, fröcskölés, légfúvókázás. Mindent egybevetve  egyszer szerintem mindenképp ki kell próbálni a dolgot és ez a film erre alkalmas is!

    Összegezve: ha szereted a sci-fit és a westernt és vágytál egy jedi mentes Star Wars filmre, akkor ne habozz! Ott a helyed a moziban. Ha hatalmas Star Wars fan vagy: szerintem így is érdemel egy esélyt! A Csokiduda pontrendszere alapján 4/5.

    Olvass róla a mafabon is: klikk!

    csoki_4per5.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr6313996624

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    HARP3R 2018.05.24. 18:24:57

    Nagyon kevés a filmről eddig a pozitív kritika. Ez annak tűnik. Western + SW? ... Hmmm. Meglátjuk mi sül ki belőle.

    csokiduda 2018.05.25. 10:43:00

    @HARP3R: Ha el tudsz vonatkoztatni a régi részektől, akkor fogyasztható. Ha a régi háromhoz viszonyítod, akkor sajnos gyenge. Ezért írtam az elején, hogy ezen vagy át tud lépni a néző vagy nem. Ezen múlik a megítélése. Amióta a Disney megvette a jogok, egyre több benne sajnos a nem beleillő dolog. Teljesen más koncepció kezd kialakulni amiatt, hogy tömegek vonzzon be a mozikba, ne csak a rajongók. Csak sajnos az a gond, hogy az igazi rajongók kezdik unni, hogy már a Disney vonalat. Kicsit olyan érzésem van, persze ez fikció, mintha a Disney is szeretne magának szuperhősök, mint a Marvel vagy a DC és az SW-ből próbál valami hasonló világot csinálni. Néhány év és kiderül, hogy igazam lesz-e vagy sem, de egyenlőre nagyon úgy fest, hogy ez a vonal.

    Han Solo. 2018.05.26. 12:16:57

    Szerintem a Disney kísérletezik ezzel az egésszel. Lucas 2012-ben adta el a jogokat nekik, azóta ez a negyedik film, amit a Mickey egesres csapat készített. És a mind a 4 teljesen más stílusú:

    - Az ébredő erőt 2015-ben J.J. Abrams készítette, ez lett a leginkább Starwarszos, bár sokat bontott le már ő is az igazi stílusjegyekből
    - A Zsivány Egyes Gareth Edwards keze munkája lett 2016-ban, a legkevésbé sem lett igazi Csillagok háborúja mozi. Sokkal inkább lett komor, háborús dráma.
    - A VIII. epizódot (Last Jedi) tavaly Rian Johnson követte el, nagyon vegyes eredménnyel. A film fele részben követte a hagyományokat, fele részben nagyon újítóra sikeredett.
    - A Solo film egy negyedik rendező alkotása, ő Ron Howard, aki inkább gyerek matinét csinált az egészből.

    Négy film, 4 rendező, 4 stílus. EZ alapján nagyon úgy tűnik, hogy a Disney egyelőre nem találja azt az utat és jelleget, ami a sajátja lenne a SW világban.

    Han Solo. 2018.05.26. 12:18:44

    ... készül is ebben a témában, pont erről egy posztunk már!

    csokiduda 2018.05.26. 14:51:29

    @Han Solo.: Egy részével egyet tudok érteni. Habár szerintem amíg az első 3 rész stílusához nem kanyarodnak vissza, ez veszett fejsze nyele. Ha kész lesz ez a cikk, kérlek küld el nekünk a linkjét, mert érdekelne mindenképp erről egy esetleges írás. (csokiduda@gmail.com) Nagyon régi rajongói vagyunk mi is a sorozatnak, de ezek az új részek kezdenek kiábrándítóak lenni még akkor is, ha a Solo azért nem volt annyira gáz, mint az Utolsó jedi például. Legalábbis az nálam kiverte a biztosítékot a porgokkal meg a többivel. Értem én, hogy kell valami olyan lény bele, amitől Disney lesz, de ne valamelyik madagaszkári pingvin meg egy hermelin keveréke legyen az. Lassan elkezdhetjük visszasírni Jar-Jar Binkset, pedig már azt gondoltam, hogy az lesz a legalja.
  • süti beállítások módosítása