Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Van egy tollad? A Bíró-féle golyóstoll sikertörténete

    2018. június 10. - csokiduda

    Ha megkérdezném, hogy van egy tollad, nagy eséllyel rögtön rávágnád, hogy persze. Nagy erőkkel kutatnál utána a táskádban, az asztalon, meg ha nagyon előzékeny vagy, rögtön bekattintva a kezembe is nyomnád. Mindez azért lehetséges, mert ma már a szimpla golyóstoll életünk mindennapi apró kelléke, de jobb, ha tudod, hogy ez nem volt mindig így. Az 1884-ben szabadalmaztatott töltőtoll volt a fénylő csillag az írószerek egén, amit aztán üstökösként taszított le ez az új találmány, amit (micsoda meglepetés) egy magyar feltalálónak, Bíró Lászlónak köszönhetünk. Szabadalma ma ünnepli 75. születésnapját - arra gondoltunk hát, hogy elmélkedjünk kicsit ennek történetéről, érdekességeiről.

    golyostoll_image_csokiduda.jpg

    Kezdjük talán magával hazánk fiával, Bíró Lászlóval. A feltaláló 1899. szeptember 29-én született Budapesten. Fiatal korában számos foglalkozásban kipróbálta magát. Volt festőművész, hivatalnok, szobrász, és lapszerkesztő is, olyan neves lapoké az 1920-as években, mint a Pesti Napló vagy a Pesti Hírlap, de ugyanúgy rendelkezett mérnöki vénával is, több találmány is látott napvilágot ebben az időszakban: ilyen volt egy új rendszerű sebességváltó, a golyós dezodor, majd a világhírnevet meghozó golyóstoll is. No de ennek sorsáról majd kicsit később bővebben. Mivel zsidó származású volt, a fasizmus térnyerése és a magyar zsidótörvények miatt kénytelen volt emigrálni. Először Párizsba, aztán Spanyolországon keresztül Argentínába ment, ahol aztán családjával letelepedett. Élete során több, mint 30 találmányát jegyezték, tudományos munkássága kiemelkedő. A halál Buenos Airesben érte 1985. október 25-én. Bíró László emigráció utáni hazájában, Argentínában olyan tiszteletet és elismerést vívott ki magának, hogy születésének napja, szeptember 29-e az argentin feltalálók ünnepe lett. 

    golyostoll_vs_csokiduda.jpg

    Több városi legenda is kering arról, hogy hogyan is született a golyóstoll ötlete. Az egyik ilyen szerint egyszer az asztalán véletlenül kiborult egy tintásüveg és az ott tartott apró golyók végigszaladtak a tintán, maguk után nyomvonalat rajzolva - ezzel adva az ötletet.  Egy másik történet szerint golyózó gyerekeket látott az utcán (korabeli játék) és a pocsolyán átguruló golyó ragadta meg a képzeletét: felfigyelt rá, hogy az víznyomot hagy maga után. Szerintem a legvalószínűbb a harmadik variáció, miszerint a nyomdagépek rotációs festékhengerének egyenletes mozgása adta az ihletet. Azért is gondolom így, mert az viszont bizonyított, hogy Bíró nyomdatechnikában használt tintához hasonlót akart felhasználni, hogy a toll aztán majd ne kenje össze-vissza a papírt. A probléma forrása az volt, hogy ez a fajta tinta sokkal sűrűbb és ragadósabb volt, mint a töltőtollnál használatos, így szükség volt egy mérnöki megoldásra, egy golyós végű toll tervezésére.

    golyostoll_biro_laszlo_csokiduda.jpg

    Bíró először  egy nagyméretű golyót alkalmazva készített tollat, de ez még elég pontatlan volt és nagyon nagy vonalat hagyott maga után, ládák jelölésére használták. Ugyanezt a megoldást megcsinálta kisebb méretben is, majd írótollként mutatta azt be, de ezekben a golyók még gyakran elakadtak. A feltaláló végül arra a következtetésre jutott, hogy maguk az alkatrészek pontatlanok. A pontosan megmunkált és hibátlanul kialakított golyók előállításában és továbbfejlesztésében vegyész testvére, Bíró György, Goy Andor, valamint a Kovalszky testvérek cégei segédkeztek. 1938. április 25-én a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnál is bejelentette a találmányt, de az emigráció után a végső szabadalmat 1943. június 10-én Argentínában kapta meg. Ezután indult csak el a találmány igazi elterjedése. A toll első nagy megrendelője a brit királyi légierő volt, majd az Amerikai Egyesült Államok hadserege is nagyobb tételben rendelte, mert az írószerszám sem a légnyomásra, sem a repülési magasság változására nem volt érzékeny. Az i-re aztán a Parker cég 1954-es színre lépése tette fel a pontot, egy év alatt majd három és fél millió darab került eladásra az amúgy Moholy-Nagy László által tervezett és  mai napig kapható Jotter golyóstollból. Azóta a siker, mondhatni töretlen.

    golyostoll_szabadalom_csokiduda.jpg

    Még néhány érdekes tény, amire anyaggyűjtés során bukkantunk:

    • bár a Bíró-toll elnevezés a magyar nyelvből már eltűnt, spanyolul a golyóstoll mai napig is birome, a franciáknál biron, angol nyelvterületen pedig még mindig találkozhatunk biro-pen elnevezéssel;
    • Moldova György 2001-ben írt egy könyvet A végtelen vonal címmel, mely a golyóstoll és két magyar feltaláló, Bíró László és Goy Andor kalandos sorsáról szól;
    • az első golyóstollat 12 és fél dollárért 1945. október 29-én dobták piacra New Yorkban; 
    • a közhiedelemmel ellentétben a sűrűbb, zselés tintával töltött golyóstollak tökéletesen működnek az űrben a súlytalanság állapotában is;
    • bármilyen meglepő is, a kínaiak csak 2017-ben jöttek rá, hogy hogyan kell gyártani a golyóstollat. A Taiyuan Iron and Steel, az ország legnagyobb acélgyártója jelentette be, hogy hosszas kísérletezés után sikerült kifejleszteni a golyóstoll hegyét, így már nem szorulnak importra.

    Ha van még valami érdekesség, amiről tudsz a témában, írd meg kommentben!

    Források:

    http://szabadalom.blog.hu/2015/11/24/vilagmegvalto-magyar-feltalalok-biro-laszlo 
    http://www.irodaszer.hu/szeptember-29-a-biro-toll-unnepe/
    http://akibic.hu/2015/11/24/a-golyostoll-a-dezodor-a-linearis-motor-meg-a-tobbiek/
    https://index.hu/tech/2017/01/10/kina_megfejtette_a_golyostoll_titkat/
    https://index.hu/tudomany/til/2017/07/02/urtoll_spacepen_fisher_varosi_legenda_hoax_ruszkik_ceruza/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3814036800

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása