Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Magyar feltalálók napja

    2018. június 13. - csokiduda

    2009-ben tartották meg először a Magyar Feltalálók Napját június 13-án. A Magyar Feltalálók Egyesületét (MAFE) 1989. június 13-án alapították és ennek 20. évi jubileumának alkalmából kezdeményezte a MAFE először a Magyar Feltalálók Napját. Azóta ezen a napon ünnepeljük a nagy koponyáinkat. Próbáltunk összeállítani egy 12-es listát, amire az általunk vélt legfontosabb magyar kutatók kerültek fel a teljesség igénye nélkül. 

     

    Semmelweis Ignác Fülöp - Az anyák megmentőjesemmelweis_ignac_csokiduda.jpg

    1844-ben Semmelweis Ignác jött rá arra, hogy a gyermekágyi láz legfőbb okozója az, hogy az orvosok nem vagy nem megfelelően fertőtlenítik a kezüket, mielőtt a kismamákhoz vagy a csecsemőkhöz nyúlnak. Megoldásként klórmész oldatot javasolt. Ennek köszönhetően jelentősen csökkentek a halálozások az általa vezetett szülészeti osztályon a Bécsi I. számú klinikán.

     

    Neumann János - Neumann elvekneumann_janos.jpg

    A kvantummechanikai elméleti kutatásaival vált ismertté, de úttörővé a számítógépek logikai tervezésével. Ezek alaptéziseit a mai napig Neumann-elvekként emlegetjük. 1944-től 8 éven keresztül tanácsadóként szerepelt az első olyan számítógép (EDVAC) tervezésénél, amely a memóriájában tárolta a programot . 

     

     

     

    Irinyi János - Robbanásmentes, zajtalan gyufa irinyi_janos_csokiduda.jpg

    Az egyik professzora sikertelen kísérlete közben jött rá elméleti síkon a robbanásmentes gyufa ötletére. Hosszú kísérletezgetés után 1836-ra tökéletesítette és szabadalmaztatta találmányát. A vegyész javasolta először a magyar szikes talajok gipsszel történő javítását és 1839-ben ő alapította az első magyar gyufagyárat Pesten. 

     

     

     Bíró László József - Golyóstoll (Bíró-toll) golyostoll_biro_laszlo_csokiduda.jpg

    1938-ban adta be szabadalmaztatásra Bíró László az első golyóstoll modelljét. Később több módosítást is eszközölt még rajta, végül 1943-ban kapta meg rá a szabadalmi jogokat. A bel- és külpolitikai helyzet miatt emigrációba kényszerült, így ezt már csak Argentínában érhette meg. Részletesebben a golyóstoll feltalálásáról ebben a cikkben olvashatsz: klikk.

     

    Szilárd Leó - Nukleáris láncreakció, atombombaszilard_leo.jpg

    Magyar származású fizikus, aki elsőként ismerte fel azt, hogy a nukleáris láncreakció megvalósítható. Ezzel párhuzamosan meggyőzte Albert Einsteint, hogy kampányoljon Rooseveltnél, hogy ők építsék meg az első atombombát, mivel látatlanban is óriási pusztítóerőt prognosztizált az eszköznek, ami akár a második világháborúban, akár a hidegháborúban kulcsfontosságúnak bizonyult. Roosevelt 1942-ben adta áldását a Manhattan tervre, amibe Szilárd Leó is aktívan részt vett. 

     

    Rubik Ernő - Rubik-kocka, Bűvös-kockarubik_erno.jpg

    Rubik Ernő játéktervező 1975-ben találta fel leghíresebb találmányát, a Bűvös-kockát, ami külföldön Rubik-kocka néven fut. A sors iróniája, hogy a kocka nem is feltétlen játéknak készült, hanem a térbeli mozgások szemléltetésére szolgáló eszköznek. Rubik Ernő népszerű találmánya után még több játékkal is próbálkozott, mint például a "Bűvös dominó", a "Sudokube" vagy a "Kígyó", de ezek sikere már jóval kisebb volt, mint a világhírű kockáé. 

     

    Járay Pál - szélcsatorna, áramvonalas autó fogalma, VW Bogár karosszériajaray_pal.jpg

    Az első világháború alatt a zeppelinek áramlástani vizsgálatával foglalkozott, majd a világháború után megépítette az addigi legnagyobb szélcsatornát (feltalálói a Wright-fivérek: klikk). A léghajók háttérbe szorulása után az autók felé fordult és megalkotta az áramvonalas autó fogalmát (és hozzá párosuló elveit), amit utána a legtöbb autógyár használni is kezdett. Például a híres Volkswagen Bogár is a szabadalma alapján készült.

     

    Teller Ede - a "hidrogénbomba atyja"teller_ede.jpg

    Teller Ede nem csak a hidrogénbomba megalkotásával tett szert világhírnévre, hanem Herman Arthur Jahnnal megalkották a Jahn-Teller effektus elvét, ami nagyban hozzájárult a biztonságosabb atomerőművek építéséhez illetve az USA-ban a régi grafit-víz-urán típusú atomerőművek bezárásához, átépítéséhez. Az 1986-os csernobili katasztrófa is ennek az effektusnak volt nagyrészt köszönhető. Ami megdöbbentő, hogy Jahn és Teller ennek veszélyeit már 1947-ben felismerte. 40 év telt el a hidegháborúban úgy, hogy az oroszok nem jutottak el eddig vagy csak nem akarták átépíteni Csernobilt. Sajnos meg is lett az eredménye. 

     

    Puskás Tivadar - telefonhírmondó, irányított robbantáspuskas_tivarad_2_csokiduda.jpg

    Puskás Tivadar volt, aki meggyőzte Edisont, hogy lehetséges a távíróközponthoz hasonlóan a telefonközpont létrehozása is. 1878-ban az első bostoni telefonközpontok létrehozása után, mint Edison európai képviselőjeként  1879-ben Párizsban is létrehozott egyet.  Hazatérése után öccsével, Ferenccel kezdték el a Monarchia területén a telefonközpontok kialakítását. Legnagyobb találmányát 1982-ben szabadalmaztatta - a telefon hírmondót - ami a rádió elődjének is tekinthető. Emellett volt még egy híres szabadalma, az irányított robbantás 1890-ből, mely a mai milliszekundomos robbantások elődjének számít. 

     

    Gábor Dénes - holográfia gabor_denes_csokiduda.jpg

    1947-ben Gábor Dénes fizikus, gépész- és villamosmérnök találta ki a holográfiát (a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás), amelyért 1971-ben fizikai Nobel-díjat is kapott. Találmányának fontosságát igaz csak 1960 után ismerte el a világ, amikor megjelentek az első lézerek. A mai napig rengetegszer találkozhatunk a hologramokkal a készpénzen, a bankkártyákon vagy a CD-ken. 

     

     

    Schwarz Dávid - léghajó schwarz_david_csokiduda.jpg

    Schwarz Dávid találta fel a könnyűfémből készült, kormányozható léghajót 1896-ban. A találmánya azután vált világhírűvé, miután  - 1897-ben bekövetkezett halálát követően - az özvegye eladta a találmányát Ferdinand von Zeppelin grófnak, aki után 1898-ban le is védette azt. 1909-től polgári szállításra is alkalmassá tette a Zeppelin gyár léghajóit és jelentős szerepet kaptak Anglia bombázásában is az első világháborúban. 

     

     

    Charles Simonyi -  szándékorientált programozás, Multiplan szoftvercharles_simonyi_csokiduda.jpg

    Simonyi Károly nevét mostanság főképp űrutazásai kapcsán halljuk, de munkásságának köszönhető az a vagyon, amiből futja ilyen volumenű turizmusra. Az első alakhű szövegszerkesztő megalkotása fűződik a nevéhez (WYSIWYG), illetve a szándékorientált programozás területén végzett kutatási eredményeinek egy része a mai napig használatos. A Microsoftnál is tevékenykedett, mint vezető fejlesztő (az objektumorientált programozást ő vezette be a Microsoftnál) és a Word és az Excel programok elődjének számító Multiplan szoftver java része az ő nevéhez fűződik. 

     

    Forrásmegjelölés:

    wikipedia.hu

    rubicon.hu

    24.hu

    cultura.hu

    muvelodes.net

     

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr6914041248

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása