Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Brazilok - a foci nem bőrszín kérdése!

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. június 14. - csokiduda

    Most egy hónapon keresztül mindenki focilázban ég. Aki szereti azért, aki meg nem, annak esélye sincs kikerülni. Ott van mindenhol – reggel az újságban hírként, napközben a TV-ben a meccsek, este meg a hangos szurkolás moraja mindenfelől. Városban, faluban. Mindenhol. Gondoltam magamban, miért a blog legyen ez alól a kivétel? Hát hoztam Nektek egy tavalyi magyar mozifilmet: lássuk, mit tudnak a ’Brazilok’!

    brazilok_ronado_csokiduda.jpg

    Nyilvánvalóan focizni. Igen, még ebben a filmben is. Csak egy kicsit máshogy, mint az ember elsőre gondolná. A helyszín egy kis magyar falu, Acsa, vagyis isten háta mögött kettővel balra. Azért persze mint minden rendes magyar településen, itt is van helyi focibajnokság. Ebben az évben az esélyegyenlőség jegyében a helyi romák is indulhatnak, hála az új papnak. A csapatuk neve nem más, mint a Brazilok. Micsoda véletlen, a filmben is épp foci vb van, ahol a döntőt a brazilok és az angolok játsszák. Itthon, az acsai verzióban olyan ellenfelekkel kell megküzdeniük, mint a Hivatalnokok vagy Rendőrök csapata, csupa válogatott banda. A küzdelem nem életre-halálra megy, hanem egy brazil nyereményútra. Egy rendszerváltás előtt emigrált hazafi felajánlása. A bonyodalmak innen indulnak aztán.

    brazilok_szurkolas_csokiduda.jpg

    Ha át kéne adnom a film hangulatát, valahogy úgy írnám le, mint egy modern kori roma ’Indul a bakterház’, némi ’Macskajaj’ utánérzéssel. A film besorolása vígjáték, ami igaz is – de azért a filmnek érezhetően van egy komolyabb vonulata a romák diszkriminációjáról. Így az emberben aztán van egyfajta keserédesség. Azt nehezen tudom megítélni, hogy valós képet mutat-e a film, sosem éltem nagyon kis faluban és hasonló közegben sem. A sztorit egy roma kis srác, Fingi szemén keresztül látjuk. Ő narrálja végig a mozit, csak úgy mint anno Bendegúz is tette. A stílus is hasonló. A film végére befut a cigányvajda is és egy Macskajaj-t idéző ünneppé változik a döntő meccs. Vagy a jelenet, amikor a razzia előtt mindenki a nála levő fémeket a helyi kútba/tavacskába dobja. Szerintem az alkotók nagyon jó érzékkel nyúlnak a zenékhez, a humorhoz és a fent említett filmek elemeihez. 

    brazilok_vajda_csokiduda.jpg

    A szereplőgárdát tekintve kicsit olyan, mintha az ember hazaérne – az Aranyélet (kritika/ajánló elérhető itt) és a Mi kis falunk érdekes elegye ez. Utóbbiból Schmied Zoli a rossz fiút játssza, míg Bánki Gergely most megkapta a papi egyenruhát. Az Aranyéletből ismert Anger Zsoltnak is van egy futó szerepe buszsofőrként, de feltűnik Farkas Franciska is, aki itt Rozit alakítja, a hugicát. A Fingit alakító Lakatos Erik és az ő frissen szabadult bátyját, Áront játszó Nagy Dániel Viktor kifejezetten jól játszanak. Szerethetőek a karakterek, még a kicsit rosszabb arcok is.

    brazilok_atya_csokiduda.jpg

    Szummázva: szerintem egyszer mindenképpen érdemes megnézni, de akár többszöri nézésre is alkalmas lehet; alkattól függ. Ma estére már csak annyit mondanék, hogy jó estét, jó szurkolást! Ja és zárásként még itt a kedvenc párbeszédem, ami Áron és Csaba atya között zajlik:

    „- Győzni kell, b*ssza meg!

     - Ámen!”

    brazilok_nembeszarni_csokiduda.jpg

    Értékelés: 5/5.

    csoki_5per5_4.jpg

     

    A film MAFAB adatlapját itt találod!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr5314044616

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása