Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Patrick Melrose - gyermekbántalmazástól a drogfüggésig

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. június 16. - csokiduda

    Aki már olvasta pár korábbi írásomat, tudhatja, hogy az HBO sorozatainak nagy rajongója vagyok. Az olyan nagy klasszikusok mellé, mint amiket a csatornának köszönhetünk, lásd Sírhant művek, Trónok harca vagy Maffiózók, mostanában érkezett néhány új kedvenc is. Az Aranyélet, Milliárdok nyomában... és most a Patrick Melrose is felkerült erre a listára - még ha trónt nem is fosztott. Lássuk mivel is érdemelte ki ez az Edward St Aubyn regénysorozatán alapuló, öt részből álló sorozat ezt a pozíciót.

    patrick_melrose_borito_csokiduda.jpg

    Kezdjük is az alapul szolgáló regénysorozattal, illetve magával a történettel. Mind a kötetsorozat, mind a minisorozat St Aubyn életén alapul. Az író 1988-ban elhatározta, hogy saját kálváriájáról ír egy hiteles regényt, ami aztán majd meg is jelenik nyomtatásban, vagy megöli magát. Ennek eredményeként született végül 5 kötet, ami a sorozatban egy-egy epizódnak felel meg: Nincs baj, Baj van, Van remény, Létszükséglet és Végül. Patrick Melrose karakterén keresztül mutatja be a gyerekkorában őt ért szexuális bántalmazást, apja pszichológia hadviselését, a drog- és egyéb függőségeit. Bár valamiért a műfaji besorolása egyszerre vígjáték és dráma, én sokkal inkább csak utóbbiba sorolnám. Kőkemény témát boncolgat, ami még a mai világban is többnyire tabunak számít. A családi erőszak kérdését bár egyre többen vállalják fel, még mindig sok a néma áldozat. Talán a könyv és a képi feldolgozás segít ezt jobban bevinni a köztudatba. A félelem, düh, szégyen, szorongás - mind részei a folyamatnak, amik természetes reakciók. Ami ebben az esetben külön pikantériát ad az egésznek, hogy mindez egy jómódú és tanult emberekből álló családban történik. Ez a jelenség nem körülmények kérdése.

    patrick_melrose_anyuka_csokiduda.jpg

    Patrick Melrose karakterét Benedict Cumberbatch játssza. A többségnek a BBC-féle Sherlock sorozatból lehet ismerős, de azóta már több egész estés mozifilmben is szerepelt. Nagy érdekes, karakteres arca van és kiváló színész. Nem is tudnék jobbat elképzelni erre a szerepre. Visszaadja mindazt a fájdalmat, gyötrődést, vívódást, amit a karakter is nagy valószínűséggel átélt. Egy percig sem kételkedik a néző, képes együtt érezni. Kis érdekesség, amit most a cikk írása kapcsán találtam: Benedict 2013-ban akkori filmjének népszerűsítése közben, egy találkozón olvasói kérdésekre válaszolt. Valaki azt a kérdést tette fel, hogy ha választhatna, milyen irodalmi szereplő bőrébe bújna bele. Cumberbatch kapásból Patrick Melrose-t mondta és láss csodát, kívánsága valóra vált. A nézők nagy szerencséjére.

    patrick_melrose_viz_csokiduda.jpg

    Amit még mindenképpen kiemelnék, az a sorozat szerkesztése. A történet két szálon ugrál. Párhuzamosan ismerhetjük meg a gyermekkori szörnyűségeket, apja karakterét, anyját, illetve a már felnőtt drogfüggőt, aki próbál küzdeni különböző mentális problémákkal és próbálja megélni az emberi kapcsolatait. Nagyon jól játsszák egymásba a jeleneteket a készítők, lassan bomlik ki a történet a szemünk előtt. Így folyamatában a néző jobban megértheti mi és miért zajlik ilyenkor az emberben. Szerintem nagyon jól komponált, de nem túl mesterkélt.

    patrick_melrose_metro_csokiduda.jpg

    Összegezve: kevés fekete humor, sok dráma, őszinte érzelmek, zseni jó sorozat, no meg Benedict Cumberbatch. A siker receptje. Aki bírja az ilyen pszichológiai jellegű, érzelmes és felkavaró dolgokat, ez neki van kitalálva. 5/5.

    csoki_5per5_4.jpg

     

    A sorozat MAFAB adatlapja elérhető itt!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr7014052452

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása