Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • 5 film, ami után nem kapsz kedvet a drogozáshoz

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. június 27. - csokiduda

    Tegnap az internet mély bugyrait böngészve tapasztaltam, hogy kábítószerellenes világnap volt. Ez adta az ihletet, a mai bejegyzéshez. Számba vettem minden olyan filmet, amit a témában láttam és igyekeztem kiválasztani ezek közül öt olyat, ami szerintem kellőképpen kendőzetlenül járja körül a témát - a függőséget és a különböző szerek hatásait, a következményeket, a leszokás lehetőségét. Mindegyik teljesen más szemszögből közelíti meg  a témát, a közös nevező a kábítószer. Abból is leginkább a nehezebb fajták: heroin, kokain, met, crack meg amit akartok. Na de nem is kábítalak Titeket tovább! Itt a lista.

     drog_borito_csokiduda.jpg

    1. Egy kosaras naplója

    Az amerikai irodalom egyik hírhedt költőjének, Jim Carrollnak az életéről szóló, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült film. Van  benne minden: iskolai balhék, fegyveres rablások az utcai bandákkal, sikertelen elvonókúrák tizenévesen - méghozzá a fiatal DiCaprio főszereplésével. Az 1995-ben megjelent életrajzi dráma hűen adja vissza, hogy egy fiatal hogyan csúszhat bele szépen lassan lépésről-lépésre ebbe a közegbe. DiCaprio tökéletesen hozza a karaktert, teljesen elkötelezett. Nem mellesleg a film zenéje is zseniális.  

    drog_kosaras_naploja_csokiduda.jpg

    2. Rekviem egy álomért

    Mielőtt röviden vázolnám a cselekményt, leszögezném, hogy ez egy Aronofsky film. Aki ismeri a munkásságát, pontosan tudja, hogy a filmjeit lehetőleg stabil lelki állapotban érdemes nézni. Hihetetlenül ért hozzá, hogy mély és sötét érzelmeket csikarjon ki az emberből - szóval csak okosan a megtekintéssel. Ettől függetlenül a film toplistás, nem véletlenül. Ezt is szintén regény ihlette. Négy egymáshoz kapcsolódó karakter története ez, akik fokozatosan csúsznak le - ki legális receptekkel, ki illegális drogokkal. Megdöbbentő, hogy ki mire képes egy adagért és hogy a kellő akaraterő mennyire fontos. 

    drog_rekviem_csokiduda.jpg

    3. Trainspotting

    Az 1990-es évek igen termékeny volt ebben a témában, ez a klasszikus darab is 1996-ban készült. Ez a film az előzőhöz képest inkább a fekete humorral dolgozik, megvan benne a kellő keserédesség. Ewan McGregor egyik legjobb filmje szerintem. Lecsúszott skót fiatalokról szól a történet, akik nem igazán találják a helyüket a világban és a drogot látják egyetlen kiútként. A film őszinte és nagyon emberi. A látványvilág és a zene rendesen össze van rakva. Alapmű.

    drog_trainspotting_csokiduda.jpg

    4. Félelem és reszketés Las Vegasban

    Johnny Deppnek több drogos témájú filmje van, ami erre a listára is kerülhetett volna, de a 90-es évektől nem annyira eltávolodva erre esett a választásom. Ez a film akár egy droghatározó is lehetne. Itt a szereplők nagyjából csak azt nem vették magukhoz, ami akkor még nem létezett a piacon. 1971, Egyesült Államokban, Nixon botránya, hippi korszak -  azt hiszem nagyjából mindenki be tudja lőni a közeget. Depp egy sportriportert alakít, akit a sivatagba küldenek egy motorversenyhez. Barátjával útra kelnek, és végül Las Vegasban kötnek ki, a szerencsejáték városában. Az amerikai álom - egy igen érdekes szemüvegen keresztül.

    drog_las_vegas_csokiduda.jpg

    5. Fél Nelson

    Ha azt hinnétek, hogy manapság már nem készülnek filmek a témában, itt egy 2006-os darab. Ebben Ryan Gosling megmutatja a világnak, hogy nem csak egy csini arc. Két különböző karakter: egy crackfüggő tanár és egy színes bőrű kb 13 éves diák. Más indíttatások, más családi háttér, az eredmény mégis mindkét esetben ugyanaz: a drog. A két szál az iskolában fut össze, érdekes találkozás ez. Kevésbé sokkoló, mint a fentiek, viszont még így is fontos kérdéseket feszeget.

    drog_fel_nelson_csokiduda.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1414070607

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása