Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Helló Üdvhadsereg!

    2018. július 05. - csokiduda

    A szó hallatán nekem valamiért Rejtő Jenő regényeinek misszionárius alakjai rémlenek fel - még ha nem is helyesen. Bár az Üdvhadsereg is missziós tevékenységet végez és van köze az egyházhoz, a kettő még sincs szoros összefüggésben. Szerintem sokakban merül fel a kérdés, hogy "na de akkor mi is az az Üdvhadsereg"? A szervezet alapításának 153. évfordulóján öntsünk tiszta vizet a pohárba, ismerjük meg kicsit jobban ennek a kezdeményezésnek a történetét.

    fb9b2b27-b054-4b6a-a7af-2cc39098fcf6_sa_history2.jpg

    Minden 1865. július 5-én kezdődött, mikor William Booth és felesége, Catherine megalapították ezt a világszintű, igen jelentős karitatív szervezetet - bár ők ekkor még nem tudták, hogy ez majd ilyen léptékű lesz. A család a londoni East Enden élt, ami ekkoriban nem számított az elit környékek közé (sőt!) - nagy volt a bűnözés, az utcák piszkosak és rendezetlenek voltak, az erőszakos cselekmények miatt aki tehette, kerülte ezt a környéket. William hivatását tekintve metodista lelkész volt, a munkája fontos részének tekintette az igehirdetés mellett a szociális és erkölcsi segélynyújtást a rászorulók számára - így kezdett el tevékenykedni a három S jegyében: leves(Soup), szappan (Soap) és üdvösség (Salvation). 

    udvhadsereg_william_es_catherine_csokiduda.jpg

    A szervezetet kezdetben még Kelet-londoni Keresztény missziónak hívták, ám a legendárium szerint Booth 1878-ban éppen egy levelet diktált titkárának, amiben azt írta, hogy tagjaik „önkéntes hadsereget alkotnak”. Fia ezt hallva felpattant és kikérte magának, hogy ő nem csak sima önkéntes, hanem a misszió hivatásos katonája. Ekkor született a Salvation Army, azaz Üdvhadsereg kifejezés, ami később a prédikátor marketing vénájának köszönhetően megadta a szervezet formai jegyeit és szervezeti felépítés alapját. 

    udvhadsereg_cimer_csokiduda.jpg

    A lelkész és felesége a mozgalmat a brit hadsereg mintájára tervezte meg, tisztekből és katonákból felépítve a "hierarchiát". Booth magát generálisnak nevezte, míg Cathrine "az Üdvhadsereg anyja" megnevezést kapta (ebben a szervezetben a nők és férfiak egyenjogúak voltak, ami akkoriban még igen különlegesnek számított - a szervezet terjedése volt a kiindulóalapja a későbbi emancipációs harcoknak). A prédikációkban, szórólapokon előszeretettel használtak olyan katonai kifejezéseket, mint "munkájuk harc volt a bűn ellen" vagy "a halleluja-hadsereg katonái". Az alapszabályzathoz Sir Garnet Wolseley angol tábornok egyik katonai szervezetről szóló irományát vette alapul. Nem csak címerük és zászlajuk volt, de  a belépők egyenruhát is kaptak. Missziói állomásaik katonai elnevezéseket nyertek, hadtesteknek, főhadiszállásoknak nevezték őket, a megbeszélések haditanácsok lettek.

    udvhadsereg_charity_csokiduda.jpg

    Bár alapvetően az egész vallásos motivációval indult és szociális segítségnyújtással (ételosztás, szegényházak) hívta fel magára a figyelmet, mégsem voltak kötelező, kötött egyházi rituálék. Az alkoholtól, a dohányzástól és bármilyen más káros szenvedélytől való tartózkodás mellett csak a közösségért való munkát követék meg tőlük. Valószínűleg ez volt az egyik oka a misszió igen gyors térnyerésének. 1880-ban jelent meg az amerikai kontinensen és az egyik leghasznosabb karitatív szervezetnek bizonyult. Ezt jól példázza az 1900-as Galvestonban pusztító hurrikán, az 1906-os San Francisco-i földrengés, a nagy gazdasági világválság, vagy a második világháború idején nyújtott segítsége a tagoknak. Napjainkban az Üdvhadsereg már több, mint 100 ezer alkalmazottal közel 130 országában van jelen és nyújt mindennap testi-lelki segítséget, kitörési lehetőséget a rászorulóknak. Magyarországon a szervezet 1924-ben alakult Budapesten, majd az 1949-ben – a kommunista hatalomátvételt követően – beszüntették annak működését, ami aztán csak 1990-ben kezdhette újra karitatív munkáját.

    udvhadsereg_magyar_csokiduda.jpg

    Források:
    https://www.salvationarmy.org/
    https://baloghpet.com/2015/08/28/az-udvhadsereg/
    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1865_julius_5_az_udvhadsereg_alapitasa/
    https://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/07/05/egyenruhas_megvaltok/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3314093741

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása