Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Rubik Ernő és a Bűvös kockája

    2018. július 13. - csokiduda

    Rubik Ernő neve a világ szinte minden táján ismerősen cseng, hiszen az általa tervezett játék, a Bűvös Kocka hihetetlen népszerűségnek örvend a Föld számos országában - mondhatni korunk popkultúrájának a része. Ifjabb Rubik Ernő ma ünnepli 74. születésnapját, ennek alkalmából kicsit fussuk át az életét és beszéljünk kicsit a bűvöletről, amit a kockája okoz kicsinek-nagynak egyaránt.

    rubik_borito_csokiduda.jpg

    Édesapja idősebb Rubik Ernő volt, aki foglalkozását tekintve gépészmérnök, a repülőgéptervezés területén alkotott maradandót, míg édesanyja Szántó Magdolna költőnő. Így talán nem is olyan fura, hogy kettejük gyermeke, mind a művészi, mind a mérnöki vénát örökölve először szobrász-festőnek tanult, majd az egyetemen építészmérnökként végzett majd az Iparművészetin belsőépítészetre szakosodott. Egy darabig ugyanitt az iskola befejezése után tanított is, majd 1983-ban megalapította saját vállalkozását, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett - ezt a vállalkozást a mai napig igazgatja az oktatói munka mellett, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végez. A mindenki által ismert bűvös kocka után bemutatta a kígyót és bűvös négyzeteket is, de ezek népszerűsége már nem érte utol az első produktum hatalmas sikerét.

    rubik_masodik_csokiduda.jpg

    Na de hogy pontosan mi is a bűvös kocka, vagy ismertebb nevén a Rubik-kocka?  Ez egy háromdimenziós mechanikus logikai játék, melynek minden oldala más színű. A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti elrendezést, vagyis minden oldalon csak egyféle szín maradhat. Bár ez ma már egy mindennapos tárgynak számít, ennek technikai kivitelezése mégsem volt olyan egyszerű. Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni, de nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összerakni ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta a kisebb kockákat rögzíteni, de a szalagok igen könnyen elszakadtak. Aztán mágnesekkel próbálta megoldani a problémát, de ez nem rögzítette az elemeket elég stabilan. Végül a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. A folyamat során különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő saját elmesélése szerint csak a végleges kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ez volt az eredeti funkciója), hanem jó játék is egyben. A 3x3x3-as verziónál a keverés során összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle eltérő állás keverhető ki, ami azért egy igen jelentős szám.

    rubik_harmadik_csokiduda.jpg

    1980-ban az Ideal Toy Corporation nevezte át bűvös kockáról Rubik kockára. Magyarországon ekkor nagyjából 300.000 darab kocka került értékesítésre, míg külföldön 68.000 darab. Ezen év végére már 16 országban árusították a játékot és csak az NSZK-ban 4 millió darabot adtak el. A következő években többszörös ‘Év Játéka’ díjas termékké vált, miközben Rubik Ernő sok más díjat és kitüntetést is kapott, többek között Állami Díjat, és Kossuth-díjat. A kocka 1981-ben bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájn gyűjteményébe is, 2014-ben beválasztották az amerikai Játékok Dicsőségcsarnokába.

    rubik_otodik_csokiduda.jpg

    És mégis milyen módszerrel lehet kirakni a kockát? (Ha magad akarsz rájönni, ezt a bekezdést hagyd ki!) Sokan úgy rakják ki, hogy választanak egy színt (például sárga) és abból kiraknak egy keresztet, úgy hogy megkeresnek négy egymásutáni olyan élkockát (élkocka az, aminek csak két színe van), amiben van sárga. Ezeket egymás után a fehér közép mellé juttatják, úgy hogy stimmeljen az alatta levővel. Ha ez kész van, akkor a sarkokat is kirakják. Így meg lesz az első sor (illetve egy sor és a közép). Majd azt a négy élkockát az alsó sorból felhozzák a második sorba. Így már két sor van kirakva. Ezután a maradék négy élkockát is a megfelelő helyre juttatják, majd a tökéletes pozícióba forgatják, illetve ugyanígy járnak el a sarkokkal. A legkisebb szám, ahány lépésből megoldható egy Rubik kocka, az Isten számának is elnevezett a 20-as. 1995-ben matematikusok kutatásba kezdtek, amihez a Google is rendelkezésre bocsátott szuperszámítógépeket. Az eredmény szerint a legtöbb variáció akár 18 lépésből is kihozható lenne.

    rubik_negyedik_csokiduda.jpg

    Népszerűségének egyik mutatója, hogy ennek kirakásából már hivatalos versenyeket is rendeznek és világrekordokat állítanak fel. Sokan kellő gyakorlással képesek a kocka kirakását egy perc töredékrésze alatt elvégezni. Ők a SpeedCuber-ek, magyarul Gyorskockázók. Az első 1982-es nemzetközi Gyorskockázó versenyen a német Ronald Brinkmann beállított egy 19 másodperces világrekordot, amit aztán 2011-re az ausztrál Feliks Zemdegs döntött meg. Csupán 5.66 másodpercre volt szüksége a sikerhez. 2007 májusában a francia Thibaut volt az első ember, aki egy nyílt versenyen áttörte a 10 másodperces korlátot és rakta ki a kockát 9,86 másodperc alatt. A vakon kirakási rekordot egy magyar versenyző, Endrey Marcell tartja, aki a kocka állásának memorizálásával együtt 27.65 másodperc alatt fejezte be a kirakást.

    Ha kedvet kaptál hozzá, ma már rengeteg különböző formában és méretben elérhető a játékboltokban, mindenki megtalálja a számára leginkább kihívást jelentőt! Jó szórakozást!

    Forrás:
    http://buvoskockak.hu/tortenelem/ 
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Rubik-kocka
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Rubik_Ern%C5%91_(j%C3%A1t%C3%A9ktervez%C5%91)
    https://librarius.hu/2016/10/29/40-eves-a-rubik-kocka/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr1614110165

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Első mohikán 2018.07.14. 19:58:01

    A Rubik-kocka valóságos játék-forradalmat robbantott ki; megjelenése óta rengeteg -több száz, ezer- hasonló tekergetős játékot fejlesztettek különböző feltalálók, játékgyártók. Az összes Platóni testből -a tetraédertől az ikozaéderig- készítettek már kirakóst, sőt, ezek lyukas, üreges változatából is. Majd lettek a többsorosok -4×4-től a 11×11-es kockáig-, aztán a sok-sok egyéb, szabálytalan alakú tekergetősök. A neten található pár kocka-bolt, ahonnan jutányos áron rendelhetőek, de csak böngészni közöttük is szórakoztató. Hát még hobbinak! Jómagam is gyűjtögettem őket valaha, aztán helyhiány (!) miatt abba hagytam 106 féle darabnál.... :-)

    Ménár Atya 2018.07.15. 08:16:49

    Szerencsém volt megismerni egy munka kapcsán.
    Kivételesen szerény és visszafogott embernek ismertem meg.
    Pedig ő tényleg egy világszerte elismert ember, de nem éreztem soha hogy ezt éreztette volna.
    Persze, mindenki a kockagyáros látja benne legtöbbször, pedig ha kicsit közelebbről megismered, rájössz, hogy nem véletlenül lett azért emblematikus személyiség.
    Kb azonnal átlátja a megoldandó problémákat, és biztos, hogy van egy megoldási javaslata rá, viszont meghallgat,és elfogadja minden probléma nélkül, a jobb javaslatot.
    De megvezetni nem lehet, és kb csak a 100% az elfogadható a számára.
    Én nagyon megkedveltem.
    De remélem már nem annyira láncdohányos.
    Isten Éltesse Még nagyon sokáig Ernőbá!

    Ser Vazul 2018.07.15. 11:12:55

    Zseniális a játék. Én speciel még nem találkoztam olyan emberrel aki magától ki tudta volna rakni,mert egy oldal plusz két sor átlátható de utána már szerintem(!) nem. Akik meg 5-6 mp alatt kirakjàk az ismert metódusok alapján... nos az is egy élet

    efi 2018.07.16. 06:14:35

    "A legkisebb szám, ahány lépésből megoldható egy Rubik kocka" az nem 20 hanem 1. Attól függ ugyanis, hogy a véletlenszerű összekeverés milyen alaphelyzetet eredményez. Elvileg lehet olyan is, amin már csak 1-et kell aztán fordítani...
    Pont ugyanezen okból nem teljesen fair összehasonlítani az eredményeket sem, hiszen különböző, könnyebb, vagy nehezebb alapállásokból indulnak a versenyzők.

    Első mohikán 2018.07.16. 06:14:49

    Ez -mármint a történet- elég elnagyoltra sikeredett. A tervezés 72-73-as története, buktatói? Nagyvonalúan kimaradt a magyarországi -és globális - szabadalmaztatás procedúrája illetve elmaradása, az itthoni gyártás elindítása, nehézkessége, a jó kis magyar gáncsoskodás stb. A kínaiak lenyúlása, a gyártás külföldre vitele...
    Ez a sztori pont, hogy nem egy magyar sikertörténet, hanem annak példája, hogy az itthoni majd nemzetközi ellenszélben is úgy ahogy sikerre tudta vinni ötletét.
  • süti beállítások módosítása