Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Tisztelt Bíróság! - Az 5 legjobb ügyvédes sorozat

    2018. július 15. - csokiduda

    Magyarországon 2001 óta július 15-én tartják a bíróságok napját. Azért ezen a napon, mert 1869-ben ezen a napon hirdették ki azt a törvénycikket, ami a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt a bírói hatalom gyakorlásáról - ez választotta szét a közigazgatást és a bíráskodást. Deklarálta, hogy a bíró az ítélkezésben csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak van alávetve. Ez a kicsit szokatlan "ünnepnap" megihlette a mi kis szerkesztőségünket - úgy gondoltuk, hogy ebből a jeles alkalomból összegyűjtjük Nektek a legjobb ügyvédes sorozatokat, ahol az akció javarészt a tárgyalóteremben történik és ahol a bíróság dönt a különböző életekről. Hála istennek az amerikaik bőséges választékot szolgáltatnak a témában, így nem esett nehezünkre egy ötös lista felállítása sem. Az már más kérdés, hogy a sorrendiség kimondottan vita tárgyát képezte. Így hát úgy döntöttünk, hogy mi csak megosztjuk veletek a jelölteket és Ti megszavazhatjátok, hogy szerintetek melyik a legjobb!

    ugyved_sorozat_borito_csokiduda.jpg

    Briliáns elmék (Suits)

    Ennek a sorozatnak nem csak a címe briliáns, hanem maga a széria is. Hazánkban igen nagy népszerűségnek örvend, nagyon gyorsan és egyöntetű igenek közepette került fel a mi listánkra is. Aki esetleg még  nem látta, annak a sztori röviden:  adott egy igen sármos, csibészes, nagyon céltudatos sztárügyvéd, Harvey Specter, aki nem igazán veszít a tárgyalóteremben  - és ha már itt tartunk azon kívül se. Jön mellé még egy nagyon okos, fotografikus memóriával rendelkező, életre való srác, Mike Ross, akit egy korábbi csalási ügy miatt nem vettek fel a jogi egyetemre, mégis letette a vizsgát. Ők találkoznak, Harvey alkalmazza a Mike-t, és bumm! Innen jönnek a bonyodalmak - ügyeket nyernek meg és közben védik az irodájuk jó hírét. Nagyon fordulatos sorozat, tökéletesen leköti az ember figyelmét. Külön pikantéria/kedvcsináló, hogy mindeddig Meghan Markle is szerepelt a tv-szériában, de Harry herceggel kötött királyi esküvője miatt otthagyta karrierjét.  

    ugyved_sorozat_suits_csokiduda.jpg

    A férjem védelmében (The Good Wife)

    Ebben a sorozatban előtérbe kerülnek a nők. A főszereplő Alicia Florrick, egy államügyész felesége, aki a családja miatt feladja a karrierjét, ám férje botrányba keveredik, mert kiderülnek a korrupciós ügyei és a félrelépései. Hát visszatér az ügyvédkedéshez. Az ügyvédi irodának, ahol dolgozni kezd, az egyik vezető ügyvédje egy volt egyetemi csoporttársa, Will Gardner. Az ő egymáshoz vonzódásuk egy külön szál a sztoriban. Van ebben a sorozatban is minden, ami egy jó ügyvédes sorozathoz kell. Érdekes ügyek, nyomozások, volt szerelmek, politika, intrika, ami hét egész évadnyi fordulatot jelent, a karakterek jól kidolgozottak, több díjat is nyert. Jelenleg fut a sorozatnak egy spin-offja, Diane Lockhart karakterével, a Diane védelmében. Nem rossz ez sem, de az eredetinél gyengébb. 

    ugyved_sorozat_good_wife_csokiduda.jpg

    JAG - Becsületbeli ügyek (J.A.G)

    Bár ez egy kicsit porosabb darab a 90-es évekből, de egy színfolt ebben a felsorolásban. Az ügyvédi lét egy igen speciális darabkáját mutatja -  egészen pontosan a Katonai Ügyészség életét. A fiatalabbak kedvéért, akik nem látták a sorozatot, az alapsztori röviden: Harmon Rabb őrnagy vadászpilótaként szolgált mindaddig, míg egy súlyos baleset nem érte. Miután farkasvakságot diagnosztizáltak nála, így Harm az Ügyészség kötelékébe lépett, hogy továbbra is hűen oltalmazhassa a törvény betűit. Így lett az ő "harctere" a tárgyalóterem. Érdekességei a sorozatnak, amit kevesen tudnak, hogy ez az egyetlen olyan széria, amit a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság is támogatott (feltételezem a jó PR miatt), illetve, hogy ennek a sorozatnak a spin-offja a Magyarországon rendkívül népszerű NCIS.

    ugyved_sorozat_jag_csokiduda.jpg

    Esküdt ellenségek (Law & Order)

    Talán az angol cím egy kicsit beszédesebb és jobban is utal a sorozat felépítésére. A történet New York utcáin játszódik, ahol az ügyeket megmutatják a rendőrség és nyomozás, illetve a bíróságon zajló történések szempontjából is - a két szál kiegyensúlyozottan van jelen. Amerikában majd 20 évig futott ez a detektív-dráma, ami a valóságból meríti az ihletet. Jack McCoy helyettes államügyész és az ügyész Jamie Ross vezetik a rendkívül fontos jogi csapatot, míg Lennie Briscoe gyilkossági nyomozó a terepen gyűjti a nyomokat. Ennek nyomában is több folytatás készült és igen nagy franchise lett belőle, itthon nálunk kevésbé vált népszerűvé - hozzá teszem méltatlanul.

    ugyved_sorozat_lao_csokiduda.jpg

    Jogi játszmák (Boston Legal)

    Míg a listán szereplő többi sorozat abszolút a dráma vagy az akció irányába húz, addig ez a gyöngyszem kimondottan elmegy a vígjátékok irányába, a "dramedy" műfaj klasszikusa. Az alap történetet nem kell túlmisztifikálni: Crane, Poole & Schmidt ügyvédi iroda munkatársainak napjait mutatja be az irodában és a tárgyalóteremben, illetve a bírókkal is kicsit jobban megismerkedhetünk adott részekben. A két fő karakter egyértelműen Denny Crane, a sztárügyvéd, aki soha sem veszített el egy pert sem és Alan Shore, az igazság önjelölt bajnoka, aki elég szarkasztikus és kicsit bolond. A köztük köttetett életre szóló barátság remek humorforrása a sztorinak - sok egyéb mellett.

    ugyved_sorozat_boston_legal_csokiduda.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr5414110817

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Periodista. 2018.07.15. 19:32:09

    A Becsületbeli ügyek, az 1992-es, 4 Oscar-jelölést kapott, Rob Reiner rendezte "Egy becsületbeli ügy" alapján készült, Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nickolson, Kiefer Sutherland főszereplésével. A film zseniális, 85-90% -ot érdemel.

    rozsdamentes arcél 2018.07.15. 19:32:19

    Kitalálom: a szerző 1990 után született.

    Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2018.07.16. 06:12:04

    Hát a JAG-nak esélye se lehetne egy ilyen mezőnyben, de hát sokan csak azt ismerik, hála a magyar tv csatornáknak. A Boston Legal és The Good Wife mindent visz, sőt a z utóbbi spin offja is zseniális (The good Fight).

    kmera 2018.07.16. 06:19:11

    A Diane védelmében nagyon is jól alakul, szerintem abszolút itt kéne lennie.
    A JAG ugyanígy népszerű volt nálunk, nem csak a NCIS - szintén fiatal szerzőre tippelek... (Az Egy becsületbeli ügy pedig alapmű)

    Pic 2018.07.16. 06:19:31

    @Főszerkesztő.: És még hozzátenném azt, hogy a kedves poszter kolléga vagy "ragzani" nem tud. : ))
    vagy mondatot szerkeszteni vagy rosszul tud dolgokat.

    Mit is mond?
    ".... illetve, hogy ennek a sorozatnak a spin-offja a Magyarországon rendkívül népszerű NCIS-nek."

    A JAG volt előbb és a JAG spin-offja az NCIS. : )))

    csokiduda 2018.07.16. 06:26:02

    @rozsdamentes arcél: pontosan 1990-ben, de önmagában azt hiszem nem bűn. :)

    csokiduda 2018.07.16. 06:26:53

    @kmera: Nyilván a JAG is nagyon népszerű volt. Ha nem így lenne, nem lenne rajta a listán. :)

    csokiduda 2018.07.16. 06:28:07

    @Pic: Köszönjük az észrevételt, javítottuk az elírást!

    doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.07.16. 10:04:44

    shark hol van?

    okés, nem ügvyéd, hanem ügyész, de nagyon jó.

    MaczyLaczy 2018.07.16. 10:04:48

    Nálam mindenképpen ide kívánkozik még minden ügyvédes sorozat ősatyja, az 1986-1994 között futott L.A. Law (az első hat évad fixen), illetve - bár csak két évadot élt meg - a Murder One. S ha már Boston Legal (szerintem messze a csúcs), akkor emlékezzünk meg a The Practice-ről is :-)

    Nerevaryne 2018.07.16. 12:25:42

    A Suits egy nagyon jó első évad után indult el egy óriási lejtőn lefelé ahol végül akkora koppanással állt meg hogy belegondolni is rossz. Elcseszték a sztorit, ennyi.

    Raketta25 2018.07.16. 14:04:27

    Nem kedvelem a témát, de nemrég néztem végig a Goliath c. sorozatot, amiben Billy Bob Thornton játssza a főszerepet, és eléggé eltalált sorozat. Érdemes belenéznie annak, aki kedveli a műfajt.

    doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.07.16. 15:43:39

    @Raketta25: igen, azt is akartam írni az is bitang jó!

    Greg36 2018.07.16. 20:39:00

    @Főszerkesztő.: Ami viszont Aaron Sorkin azonos című színdarabja után készült. (Akinek pl a The West Winget is köszönhetjük).

    huncut_kata 2018.07.20. 19:36:09

    @Greg36: És ami darabot játszottak nálunk is a Madách színházban, nagyon jó szereposztásban; Koncz Gábor, Czvetkó Sándor, Für Anikó, Crespo Rodrigo volt a főbb szereplők.

    Urancityhero 2018.07.27. 14:23:51

    Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot. A többit nem ismerem.
  • süti beállítások módosítása