Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Disneyland, az álmok otthona

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. július 17. - csokiduda

    Mivel a '90-es évek elején láttam meg a napvilágot, így talán az sem meglepő, hogy a mesék és azon belül is Disney csodálatos világa a gyerekkori élményeim szerves részévé vált. Mickey egér, Donald kacsa, Dumbo, Bambi és a hercegnőkről már ne is beszéljünk - ez a csodálat a mai napig tart és kislány korom óta nagy álmom, hogy eljuthassak Disneylandbe. Bár erre régóta Párizsban is van lehetőség, az igazi mégis csak az eredeti és legelső Disneyland lenne, ami 1955-ben július 17-én nyitotta meg kapuit a közönség számára Los Angeles mellett. Az évforduló alkalmából itt a világ leghíresebb vidámparkjának története és egy pár érdekesség hozzá.

    disneyland_borito_csokiduda.jpg

    Kezdjük a park történetével! Walt Disney fejében már a II. világháború előtt megfogalmazódott egy olyan vidámpark ötlete, ahol felnőttek és gyerekeik egyszerre kapcsolódhatnak ki, de az akkori gazdasági és háborús helyzet nem tette lehetővé ennek a megvalósítását. Az akkori eredeti terv még az volt, hogy a burbanki filmstúdió mellett épül a létesítmény 8 hektáron, ám az örök álmodozó elképzelései akkorára nőttek a "kényszerszünet" alatt, hogy ez már nem volt elég. A tökéletes helyszín megtalálása kulcsfontosságú volt, hiszen kellett a hely a vízeséseknek, tündérmese palotáknak, hegyeknek, űrrakétáknak, hatalmas teáscsészéknek - mindennek, amikre szükség volt, hogy a varázslat földje létrejöhessen.Végül a Los Angeles melletti Anaheimre esett a választás, ahol 160 hektárnyi földet vettek meg a Santa Ana felé tartó autóút mellett, ahol 1954 nyarán megkezdődhettek az építési munkálatok.

    disneyland_planning_csokiduda.jpg

    Több hektárnyi narancsfát irtottak ki és összesen 15 házat mozgattak odébb, hogy az álom megvalósulhasson. Az eredeti költségek 8 millió dollárról 17 millióra emelkedtek, így a finanszírozáshoz újabb támogatók kellettek. Walt Disney végül az ABC televíziós csatornával egyezett meg, ahol az alku értelmében az utolsó hónapokban rendszeres műsorral jelentkezett a parkról - azt ezzel közelebb hozva a leendő közönséghez. A végén már egy ország izgult, hogy elkészüljön a csoda. A megtervezés folyamatában a rajzfilmstúdió grafikusa segítettek. Az alapkoncepció öt különböző világ létrehozása volt a parkon belül: a századfordulós kisvárost idéző főutca, mely az idősebbeknek nosztalgia, a fiataloknak időutazás nagyapáik világába; Kalandország, ami az egzotikus dzsungelekbe kalauzolja a látogatót; Fantáziaország, amit Peter Pan és társai ihlettek; Határvidék, ami a régi vadnyugatot eleveníti fel és Jövőország, amit a technikai újdonságoknak szánt. Maguk a munkálatok nem mentek simán, talajszerkezeti problémák miatt a folyók alját újra kellett kezdeni, de az utolsó pillanatra a megnyitó napjára minden a helyére került.

    disneyland_pier_csokiduda.jpg

    A megnyitót közvetítette az ABC, így majd 90 millió tévénéző követhette nyomon az eseményeket. Az ünnepség vasárnap volt és a tényleges kapunyitás  hétfőre volt ütemezve, de a megjelent tömegre és érdeklődésre való tekintettel beengedték a megjelenteket. Mondhatni Murphy szelleme is megjelent, mert ami elromolhatott, az el is romlott ezen a napon. Megolvadt az aszfalt, nem mentek az ivókutak, nem mentek a látványosságok technikai okokból. Az igencsak döcögős megnyitóhoz képest azonban Disneyland  világ első számú vidámparkjává nőtte ki magát. A nyitás óta már több bővítésen és átalakításon keresztül ment Disneyland, de a legtöbb látványossága változatlanul maradt, így a Főutca végén található Csipkerózsika palota is, ami amúgy egy létező német kastély mintájára született, amit II. Lajos tervezett és építtetett Neuschwachsteinben.

    disneyland_cups_csokiduda.jpg

    És még néhány érdekes tény és adat, amit valószínűleg nem tudtál!

    1.  A kezdeti 18 látványossághoz képest már 51-et élvezhet a közönség.

    2.  Több híres színész is itt kezdte pályafutását - Michelle Pfeiffer Alíz volt Csodaországban, míg Steve Martin mágusként kezdte.

    3. A legnépszerűbb Disneyland-szuvenír a Mickey egér fül, több mint 84 millió darabot adtak el a nyitás óta.

    4.  Walt Disneynek volt egy titkos apartmanja a Főutcán a tűzoltóság felett, ami azóta is neki van fenntartva. Az ablakban pislákoló fény az ő állandó jelenlétét hivatott jelképezni.

    5. Egészen 2000-ig az alkalmazottaknak tilos volt szakállat/bajszot hordani, hajat festetni, piercinget/tetoválást csináltatni.

    6. Az egész park területén egyetlen helyen szolgálnak fel alkoholt, a Disneyland's Clubb 33-ban - ez a hely a VIP vendégek fogadására szolgál.

    7. A Matterhorn szikla belsejében van egy kosárpálya, amit csak a dolgozók használhatnak.

     

    Forrás:
    http://maison.blog.hu/2013/06/23/disney_767
    http://www.justdisney.com/disneyland/history.html
    https://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2009/07/17/1955_megnyilik_az_elso_disneyland/
    https://www.rd.com/advice/travel/disneyland-facts/

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr6914116157

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása