Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Samuel Colt - aki miatt szólhat a hatlövetű

    2018. július 19. - csokiduda

    Megvan az a westernfilm jelenet, amikor a jó és a rossz egymással szemközt áll, épp megy le a nap, kihalt az utca és mindkét férfi hirtelen mozdulattal a pisztolytáskájához kap? Szerintem mindenki bólogat erre a kérdésre, hisz ma már nincs olyan kisfiú, akinek ne lenne egy ilyen forgó táras kis csodája. És hogy ezt kinek köszönhetjük? Samuel Coltnak, aki ma ünnepelné 204. születésnapját. Ennek tiszteletére beszéljünk kicsit róla, hogy ki is volt ő és milyen találmányok fűződnek még a nevéhez a világ egyik leghíresebb kézifegyverén kívül.

    colt_borito_csokiduda.jpg

    1814-ben született a connecticuti Hartfordban. Az apja, Christopher egy farmer és az anyja Sarah itt éltek együtt. A kisfiú gyerekkora nem volt tragédiáktól mented. Az első ilyen csapás 6 éves korában érte, édesanyja meghalt. Aztán apja újranősült, és lett hat testvére - három lány és három fiú. Ebből már fiatal korában meghalt mind a három lány és egy fiú - betegség és öngyilkosságok sora. Talán ezek is okot adtak, arra, hogy 11 évesen tanoncként elszegődjön Glastonbury-be egy farmra. A farm tulaja számos enciklopédiát tartott a házban, amit a kis Samuel előszeretettel olvasgatott. Tetszettek neki a puskaporról szóló szócikkek, illetve tetszett neki a gondolat, hogy sok ember olyan dolgokat talált már fel, amiket mások korábban lehetetlennek hittek. Ekkor kezdte foglalkozni egy olyan kézifegyver gondolata, amivel újratöltés nélkül akár 5-6 lövést is le lehet adni, a "lehetetlen pisztoly" ötlete.  15 évesen elkezdett dolgozni apja textilgyárában és elkezdett iskolába is járni, ám rossz magaviselete és pirotechnikai csínyei miatta apja úgy vélte, hogy jobb ha a fiú tengerre száll és kitanulja a hajózás mesterségét.

    colt_fegyver_csokiduda_1.jpg

    A legendárium szerint pont ekkor, a hajó fedélzetén született meg a forgótár gondolata, ahogy a fiú a kormánykereket nézte. Még ezen az úton elkészítette fegyverének első prototípusát fából, majd amint visszatért az Államokba 1832-ben, apjával készítettek fémből két másik prototípust, de ezek nem működtek megfelelően. Apja nem volt hajlandó több pénzt áldozni a projektre, így Samuelnek kellett előteremteni a fejlesztésekre a kellő összeget. Többek között vásárokon és városi mulatságokon árult, méghozzá nevetőgázt, mint "az ünnepelt Dr. Colt New Yorkból". Abból amit összegyűjtött elkészítette a revolver működő prototípusát, amit aztán 1835-ben Angliában és Franciaországban, majd 1836-ban Amerikában szabadalmaztatta. Alapított egy vállalatot, ám az a kevés megrendelés tükrében hamar csődbe is ment. Alig száz darabot sikerült eladnia – a fegyver ekkor még túl súlyos volt és könnyen meghibásodott, így veszélyt jelentett használójára.

    colt_gyar_csokiduda.jpg

    Az ezt követő időszakban Samuel Morséval, a távíró feltalálójával kezdett közös munkába. Colt a fegyveren kívül más találmányokkal is előállt az évek során, az ő nevéhez fűződik a víz alatt használható távíróvezeték, illetve a víz alatt használható robbanószerkezet alapelve is. Morse biztatta őt, hogy értékesítsék az előbbit, ami nagy népszerűségnek örvendett a távírók elterjedésével párhuzamosan. Colt fejében született meg először egy transzatlanti távírókábel megvalósításának gondolata. 

    colt_dobozos_csokiduda.jpg

    A feltalálónak az utolsó esélyt az 1846-os Mexikóban kitört háború jelentette, ahol az indiánok ellen Texasban már hatásosnak bizonyult fegyver legújabb verziójából 1000 darabot rendelt az amerikai hadsereg. Mivel ekkor Coltnak épp nem volt gyára, így a gyapotmagtalanító gépet feltaláló Eli Whitney fiával beszélte meg, hogy annak az egyik telepét alakítják át. Ez az üzlet végre elindította őt a gazdagság és a hírnév felé vezető úton, a forgótáras revolverek végre szélesebb körben is el tudtak terjedni. 1855-ben szülővárosában, Hartfordban felépítette a világ akkor legmodernebb gépekkel felszerelt, magánkézben lévő fegyvergyárát. Rövid idő alatt napi 150 jó minőségű és remekül működő fegyvert állítottak elő, elsőként a Colt-gyárból kerültek ki szabványos és sorozatban gyártható alkatrészek. 

    colt_arany_csokiduda.jpg

    A vállalkozó nem csak az amerikai hadseregtől, hanem Európából is számos nagy megrendelést kapott.  Több uralkodónak (I. Miklós, II. Sándor orosz cárok, VII. Frigyes dán király) számára készített a gyár díszberakásos fegyvereket. Colt tehetséges cégvezetőnek is bizonyult, az 1860-as évekre kiépítette az egész világot behálózó értékesítési hálózatát. Az ő neve lett az egyik legismertebb márkanév. 1862. január 10-én, 47 évesen halt meg, gyáraiban rövid élete során majd 400 ezer fegyver készült, ő pedig körülbelül 350 millió dollárt halmozott még fel életében és hagyott örököseire, feleségére és sógorára, Richard Jarvisre. Érdekesség a fegyverrel kapcsolatban, hogy a legsikeresebb Colt-modellt, a Békecsinálóként ismert, majd minden westernfilmben feltűnő 45-ös kaliberű revolvert, csak a feltaláló halála után jóval később, 1873-ban kezdték el gyártani. Ez volt az a fegyver, amellyel aztán „meghódították a Nyugatot”. 

    Forrás:
    https://nimrodderringer.hu/samuel-colt/
    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1814_julius_19_samuel_colt_szuletese/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Colt
    https://mno.hu/eletmod/200-eve-szuletett-samuel-colt-1237844

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr9814121641

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    rezgaras 2018.07.20. 17:11:30

    Colt talán legnagyobb érdeme nem maga a fegyver volt, hanem a csereszabatosság. Előtte is készítettek fegyvereket egyforma alkatrészekből, de ezek nem voltak teljesen egyformák, az alkatrészeket "össze kellett csiszolni". Colt gyártósora olyan pontosan dolgozott és az alkatrészeknek akkora tűrése volt, hogy válogatás és összecsiszolás nélkül is működtek. Emlékszünk a "A Jó, a Rossz és a Csúf" filmre? A Csúf bemegy a fegyverboltba és a kapott alkatrészekből összerak egy pisztolyt (amit aztán ráfog a kereskedőre). Na ez a jelenet pont a Colt csereszabatosságról szól.
  • süti beállítások módosítása