Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Radioaktív földi paradicsom: a Bikini-atoll története

    2018. július 25. - csokiduda

    Morajló tenger, pálmafák, korallzátonyok; ezeknek a gondolatára már mindenki fürdőruhában képzeli el magát egy ernyő alatt koktéllal a kezében, ám a Bikini-atoll esetében míg előbbiek megvannak, utóbbi csak hiú ábránd - hála az emberiség egyik legkegyetlenebb kísérletsorozatának. Pont a mai napon 72 évvel ezelőtt hajtotta végre az amerikai hadsereg a Baker fedőnevű kísérleti atomrobbantást a Bikini-atollnál. Ez volt a világ első, víz alatt felrobbantott nukleáris fegyvere. Ennek történetéről és későbbi következményeiről olvashatsz itt most kicsit bővebben.

    bikini_borito_csokiduda.jpg

    A Bikini-atoll a Marshall-szigetekhez tartozik, a Csendes-óceánon található. Összesen 23 szigetből áll, melyek mintegy 594 km²-nyi lagúnát ölelnek körbe, a szárazföld összterülete nagyjából 8,8 km². Ennek legnagyobb szigete a  4 kilométer hosszú Bikini sziget, ahol 1946 és 1958 között 23 nukleáris töltetet robbantottak fel a Crossroads hadművelet keretein belül (ez egy olyan katonai tudományos kísérletsorozat volt, melynek célja az atombombák hatásának tanulmányozása volt a haditengerészeti hajókra). 

    bikini_hajo_csokiduda.jpg

    Csak hogy történelmileg kicsit jobban el tudjuk helyezni magunkat: a második világháború éppen csak lezárult, a szovjet-amerikai szembenállás és az új világrend pedig éppen csak kialakulóban volt. A hidegháborús fegyverkezési verseny roham léptekben indult meg a Hirosimában és Nagaszakiban történtek után. Mivel a tengeri hadviselés fontos színtérré vált a harcok során, logikus lépésnek tűnt az atombombák ilyen környezetben történő tesztelése. Központi kérdés volt, hogy hajóflottákat ugyanúgy pusztítja-e el a bomba, mint ahogy városokat tett földdel egyenlővé. Miután a japánokat elűzték a Marshall-szigetekről 1944-ben és ezek az amerikai haditengerészet fennhatósága alá kerültek, tökéletes helyszínnek tűnt a tesztelésre. 

    A Bikini szigetet ennek megfelelően 1946-ban elkezdték kiüríteni. Mivel az a robbantásokat megelőzően lakott terület volt, így az amerikai hadsereg megkérte az ott élő 167 őslakost a békére hivatkozva, hogy ideiglenesen hagyják el otthonukat. A kitelepítés során a lakosokat a Kili-szigetre 800 km-re délkeletre szállították. Ezt követően egy egész tengeri armada özönlötte el a helyszínt: 242 hajó, 156 repülőgép, 25.000 db nukleáris felszerelés, valamint több mint 5000 élő állat, hogy legyen mivel tesztelni a radioaktív berendezéseket. Az amerikai hadsereg tagjai és hozzátartozói is ezrével jöttek a szigetre elvégezni a munkát.

    bikini_welcome_csokiduda.jpg

    Az első kísérleti robbantást 1946 július 1-én végezték, ám ez nem hozta az elvárt eredményeket. Ez nem víz alatti volt, hanem csak úgy mint Japánban, itt is a levegőben a célpont felett hajtották végre a detonációt. A robbanás során 5 hajó süllyedt el és nagyjából két tucat megsérült, de a pusztítás messze nem volt olyan elsöprő, mint várták. A hajókon levő kísérleti állatoknak (egerek, malacok, kecskék és patkányok) csak a tizede pusztult el azonnal, illetve a sugárzás következtében további 15%, de a nagy részük túlélte. Mondhatni ezek az eredmények csalódást okoztak.

    1946. július 25-én végezték el az első víz alatti robbantást. A bombát 27 méteres mélységben aktiválták a USS LSM-60 hadihajó alatt. A robbantás körzetében több tucat hajó és tengeralattjáró várta a "sorsát", olyan óriási 200-250 méteres hajók, mint a 27 ezer tonnás USS Arkansas hadihajó, a 32 ezer tonnás Nagato, és a 37 ezer tonnás USS Saratoga repülőhordozó. A robbanástól számított 760 méteres körzetben minden hajó elsüllyedt, és egy közel 2,5 kilométeres körzetben minden hajó súlyos sérüléseket szenvedett. A teszt során felhasznált mind a 95 hajó radioaktív szennyezést kapott. A víz, mint közeg elnyelte a hang és fényhatást, így maga a robbantás a körülményekhez képest csendesen zajlott. A nukleáris láncreakció által fújt, forró gázból álló buborék nagyjából 4 milliszekundum alatt érte el a felszínt, és a tengerfeneket egyszerre. A tenger mélyén egy majd 600 méter átmérőjű krátert hagyott maga után, míg a felszínen egy 1.800 méter magas gejzírben tört ki, nagyjából kétmillió tonna vizet és homokot kilőve ezzel a levegőbe. Az USS LSM-60 egyetlen darabját sem találták meg utólag. A robbantás egy lökéshullámot indított el a víz alatt és felett egyaránt, ami egy cunamit eredményezett, 30 méteres hullámokkal. Ennek vonzáskörzetében az összes hajó és tengeralattjáró elsüllyedt, vagy súlyos sérüléseket szenvedett. A kísérleti állatként használt malacok mind meghaltak, csupán patkány élte csak túl a csapást.

    bikini_mozi_csokiduda.jpg

    Már ez önmagában is igen súlyos, ám ezt csak tetézték azok az eredmények, amiket a robbantás után épen maradt hajók vizsgálatakor kaptak. A radioaktív vízpermet a halálos sugárdózis 20-szorosával borította be a környéket. Próbálták megtisztítani a szennyezett hajókat, nem túl sok sikerrel. A nagyjából épségben maradt 36 hadihajót a közeli Kwajalein atollhoz vontatták és elsüllyesztették.

    bikini_ma_csokiduda.jpg

    A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség 1997-ben úgy ítélte, hogy a sziget elég biztonságos ahhoz, hogy sétáljunk rajta. Bár a sugárzás még mindig magas, a mért értékek már nem veszélyesek az egészségre. Az atoll tehát több hónapos tartózkodással is biztonságosan látogatható, sokan keresik fel búvárkodás céljából - mind az itteni tengeri élővilág, mind az elsüllyedt hadihajók kedvelt desztinációk. A Bikini-atollt a mai napig lakhatatlannak tartják, mivel az itt termelt ételek szennyezettek és hosszútávú fogyasztásuk igen veszélyes. 1968-ban az USA ugyan átmenetileg lakhatóvá nyilvánította a szigetet és megkezdték a lakosok visszatelepítését, ám amikor 1978-ban a mérések nagyon rossz értékeket mutatta, a szigetet újra kitelepítették. Az őslakosok perbe fogták az Államokat, a per után 150 millió dolláros kártérítést kaptak. Hát ez az elveszett paradicsom esete a víz alatti bombával röviden.

    Forrás:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Bikini-atoll
    http://whc.unesco.org/en/list/1339/gallery/
    https://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/07/25/feltamadott_a_tenger/
    http://lemon.hu/2015/09/14/a-latszat-csal-ilyen-egy-mergezett-foldi-paradicsom/
    https://www.planetdeadly.com/human/incredible-nuclear-explosion-photos

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr5014133919

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    De Wer 2018.07.26. 05:46:35

    A legközelebbi víz alatti nukleáris kísérlet 1955-ben volt a Wigwam-hadművelet keretén belül. Az amerikai kormány még háromszor tesztelt nukleáris fegyvert víz alatt. Az utolsót 1962-ben, egy évvel az előtt, hogy aláírták és érvénybe lépett volna a nukleáris kísérleteket részben betiltó egyezmény.

    Mr. Rocketfinger 2018.07.26. 14:46:30

    nem elhanyagolható info, hogy a Baker 21 kilotonna, a Crossroads összes robbantása együtt pedig összesen kb 42 megatonna volt.
    www.youtube.com/results?search_query=baker+nuclear

    gigabursch 2018.07.26. 14:46:38

    Nem tudom ki volt az a majom, aki elterjesztette a desztináció szót, de az utóbbi pár hónapban folyton ez folyik még a csapból is.

    ÚTICÉL?!?!?

    Egyébiránt a japán flotta zászlóshajójáról érdemes lett volna bővebben írni.

    ¿Qué tapas hay? 2018.08.19. 11:54:21

    Apróságok: A Crossroads tesztsorozat csak a leírt két (A és B) kísérletből állt, a C-t (Charlie) törölték. A további 21 kísérleti robbantás további három (Castle, Redwing, Hardtack I.) kísérletsorozat keretében történt. Az atoll elszennyezésében a Crossroads-teszteknek jelentéktelen szerepe volt, a legtöbb szennyezést a hatásai szempontjából alulkalkulált Castle Bravo, illetve a kifejezetten piszkos bombának szánt Redwing Flathead okozta.

    @Mr. Rocketfinger: A Crossroads összes robbantásának kumulált értéke 46 kt. 1946-ban nem volt még Mt-nagyságrendű robbanás előidézésére alkalmas eszköz.

    Amúgy a Bikini-atoll (mint az egykori csendes-óceáni tesztterület jelképes része) 2010-től UNESCO világörökségi helyszín.
  • süti beállítások módosítása