Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • 10 érdekesség a Holdról!

    2018. július 27. - csokiduda

    A sajtóból már több helyről is értesülhettünk egy különleges csillagászati eseményről, ami egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő, ez pedig nem más, mint a mai holdfogyatkozás. Ami ha minden igaz, az  évszázad leghosszabb (majdnem 103 percig fog tartani) teljes holdfogyatkozása lesz, ami kiegészül azzal a ténnyel, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ma, így az szabad szemmel is megfigyelhetővé válik. Ráadásul mindez Európából is látható lesz. Ennek az együttállásnak az okán úgy gondoltuk, összegyűjtünk nektek néhány érdekességet a Holdról.

    hold_borito_csokiduda.jpg

    1. Több, mint 40 éve nem járt ember a Holdon. 

    Kezdjük egy kis statisztikával! A holdexpedíciók során 27 űrhajós járt a Hold térségében, közülük 12 ember (mind amerikai férfi) le is szállt a holdfelszínre. Együtt hozzávetőleg 12,5 napot töltöttek ott, ezalatt 14 alkalommal hagyták el a leszállóegységeket 80 óra 26 perc időtartamra. 379,5 kilogrammnyi kőzetmintát hoztak és majd 100 kilométert jártak be. 

    2. A holdra szállás szoftverét egy nő írta.

    A szoftver Margaret Hamilton nevéhez fűződik, akit később a NASA-nál végzett munkájáért ki is tüntették. Eredetileg matematikus volt, de programozni is megtanult. Már a Manhattan Terv kezdete óta elvárták, hogy a programozást nők csinálják, míg a fizikusok főleg elméleti kérdésekkel foglalkoztak.  Ms Hamilton volt a holdra szállás navigációs programjának vezető szoftvermérnöke.

    hold_foto_csokiduda.jpg

    3. A mi Holdunk az egyetlen a Naprendszerben, melynek állandó, majdnem tökéletes keringési pályája van.

    Érdekesség, hogy a Hold tömegközéppontja 2 kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint a geometriai középpontja, de ezt az anomáliát kiegyenlíti a Hold nem látható túlsó oldalán, a Földtől legtávolabbi pontján egy kisebb kidudorodás. Ettől lesz a Hold keringési pályája tökéletesen precíz a Föld körül!

    4. Visszhangzik a Hold.

    1969. november 20-án az Apolló-12 felszálláskor ledobta a holdmodult, ami visszazuhant a Holdra. A zuhanás következtében létrejött egy mesterséges holdrengés, mely során a Hold több, mint egy óráig visszhangzott - épp úgy mint egy harang! Az Apolló-13 ezzel kapcsolatban már szándékosan végzett kísérletet, melynek eredménye igen meglepő volt: a szeizmikus műszerek rögzítették, hogy a becsapódás visszhangja 3 óra 20 percig hallatszott mintegy 40 km mélységig. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a Hold szokatlanul könnyű, üreges.

    hold_ember_csokiduda.jpg

    5. Meglepően sok emberi tárgy maradt a Holdon.

    Természetesen voltak tárgyak, amiket az asztronauták direkt vittek magukkal - Armstrongék például egy medált Jurij Gagarin és Vlagyimir Komarov tiszteletére, egy szilíciumlemezt (rajta Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon és még világszerte 73 ország vezetőinek jókívánságait tartalmazó üzenettel) és egy aranyszínű olajfaágat - voltak olyan dolgok, amiket azért hagytak ott, hogy legyen hely a kőzetmintáknak visszafelé. Ilyen például a fent maradt 12 pár űrbakancs vagy 6 amerikai zászló. A fura tárgyak listájáról az én személyes kedvencem a kortárs művészek kicsinyített művei, köztük néhány Andy Warhol darab.


    6. A Hold kizsákmányolását űrjogi egyezményekkel védik.

    A Hold jogi szempontból pont olyan besorolású, mint a tengerek nemzetközi vizei: ezzel biztosítják az azon való bármely fegyver telepítésének tilalmát. A Világűr egyezményhez mindeddig 98 ország csatlakozott. 

    hold_fa_csokiduda.jpg

    7. A Földön van közel 400 olyan fa, ami a Holdról érkezett.

    Vagy valami ilyesmi. Egészen pontosan 1971-ben az űrhajós Stuart Roosa vitt magával ötszáz famagot, mint személyes tárgyat. Roosa évekkel korábban a US Forest Service ejtőernyős tűzoltója volt és ennek emlékére választotta ezt a nem mindennapi csomagot. Később a magokat a Földön kicsíráztatták és elültették az USA-ban.

    8. A Hold folyamatosan távolodik.

    A Földtől forgási energiáját a Hold keringési energiává alakítja és emiatt az évente 3,8 centiméterrel távolodik tőlünk. Jelenleg nagyjából 384 000 km távolságra kering a bolygótól, de a számítások szerint a keletkezése után mindössze 25 000 km-re volt a Földtől. ez egészen új értelmet ad annak, hogy "I love you to the moon and back!".

    hold_elso_foto_csokiduda.jpg

    9. Az első fennmaradt fotográfiát a Holdról John W. Draper angol tudós készítette 1840. március 26-án.

    Draper 1839-ben a New York-i egyetemen kapott professzori állást, ahol dagerrotip eljárással maga is nekilátott a fotográfia felfedezésének. 1839–1840 telén próbált a Holdról felvételeket készíteni, végül csak tavasszal járt sikerrel. A New York-i Egyetem obszervatóriumának tetején felállított kamerájával mintegy 30 perces expozíciós idővel sikerült rögzítenie a növésben lévő hold képét. 

    10. Nem a Hold az egyetlen!

    Közel 30 éve fedezte fel J. D. Waldron a 3753 Cruithne trójai kisbolygót (hivatalosan „földközeli objektumot”), amiről 1997-ben derült ki, hogy a Föld körül kering, csak nem úgy, mint a Hold vagy a műholdak, hanem lópatkó alakú pályán.

    hold_fazisok_csokiduda.jpg

    https://keptelenseg.hu/viccek/erdekessegek-a-holdrol-99899
    http://houali.com/2012/08/27/15-leleplezo-teny-a-holdrol/
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_els%C5%91_fotogr%C3%A1fia_a_Holdr%C3%B3l
    https://444.hu/2015/02/26/tudtad-hogy-a-foldnek-van-egy-masik-holdja-is

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr6814144831

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása