Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • Hazugságok mágusa - a Bernie Madoff-sztori

    2018. szeptember 03. - csokiduda

    A fehérgalléros bűnözés virágkorát éli napjainkban, de a közhiedelmekkel ellentétben ez a jelenség nem új keletű. A 90-es évek óta számos nagyszabású csalás lepleződött le, amikben dollárok millióit lovasították meg jóhiszemű emberektől. Ezeknek a modern kori tolvajoknak az élete már több életrajzi ihletésű filmnek adott alapot az utóbbi években. Gondoljunk csak Jordan Belfort (Wall Street farkasa) történetére, ami hatalmas sikert aratott a mozikban. Így hát talán az sem csoda, hogy az HBO-t megihlette a világ egyik legnagyobb pénzügyi csalása, amit Bernie Madoff vitt végbe - életéről a film Hazugságok mágusa címmel elérhető, parádés szereposztással. 

    hazugsagok_magusa_borito_csokiduda.jpg

    Mielőtt azonban magáról a filmről írnék, beszéljünk kicsit a piramis játékokról és Bernie Madoffról. Ugyanis ennek az embernek ezzel a szisztémával megközelítőleg 65 milliárd dollárt sikerült meglovasítania, ami azóta is példátlan (vagy csak még nem bukott le, aki csinálja). No de mi is az a piramisjáték/pilótajáték? Alapvetően ez egy olyan felépített hierarchikus pénzügyi szervezet, ahol az újonnan belépett emberek belépési díját a piramisban felette álló tagok kapják meg. Ennek egy speciális fajtája a Ponzi-rendszer, mely kitalálójáról, Charles Ponziról kapta a nevét. Ő volt az, akinek a fejében megszületett az 1920-as években a gondolat, hogy hogyan tudja kijátszani a nemzetközi válaszdíj szelvények rendszerét. Ötlete lényegében az volt, hogy különböző országokban megveszi azt, majd Amerikában a többszöröséért eladja a kuponokat. Mivel a bankok nem támogatták ötletét, kénytelen volt befektetőket keresni. Azt ígérte nekik, hogy  50%-os nyereséget tud nekik szerezni 45 napon belül, illetve 100%-os nyereséget 90 napon belül a szelvényekkel, valójában azonban az új ügyfelek pénzéből fizette ki a régi klienseit. Az eredetileg átmeneti megoldásként szolgáló pilótajáték rendszer hamar akkora méretűvé lett, hogy világossá vált, hogy ebből nincs kiút. Végül újságírók és pénzügyi szakemberek buktatták le a sémát, amivel 20 millió dollárnyi veszteséget okozott. 

    hazugsagok_magusa_hasonlosag_csokiduda.jpg

    Bernie Madoff ezt az alapelvet felhasználva saját rendszert épített, mellyel ő jegyzi a világ legnagyobb méretű ilyen jellegű csalását. De ki is volt ő? 1938-ban született New Yorkban. A tőzsde világa már gyerekkora óta jelen volt életében, hiszen édesanyjának brókercége volt. Már iskolás éveiben szerepet vállalt a családi jótékonysági alapítvány, a Madoff Charitable Foundation ügyeiben. Jogi tanulmányokba kezdett, majd azt félbe hagyva azt saját vállalkozásba kezdett. Közel 5.000 dollárból indította el saját brókerházát, a Bernard L. Madoff Investment Securities-t. Azt ezt követő évtizedekben az amerikai pénzügyi világ egyik meghatározó alakja lett. Az ő ötletei alapján alapították meg a technológiai részvényeket összesítő tőzsdét, a NASDAQ-t, aminek a 90-es években székelő elnöke is volt. Mindemellett nem csak a pénzügyi világban volt neve, hanem a New York-i elit körében is  nagy elismerésnek örvendett. Sokat jótékonykodott, a különböző alapítványok pénzeit is ő kezelte. Talán ezért is volt a közvélemény számára olyan megdöbbentő hír, hogy a csalássorozat egészen a hetvenes évekig nyúlik vissza. 

    hazugsagok_magusa_bernie_csokiduda.jpg

    Maga a film javarészt a 2008-as eseményeket dolgozza, illetve az azt követő évek főbb történéseit. Fontos, hogy nem csak Madoff szemszögéből, hanem a családtagjaiéból is látjuk a történéseket. A szuper szereposztásnak köszönhetően érezhető a kettősség, bizonytalanság, vívódás, ami őket éri. A két fiú tragédiája szerintem szívszorító. A megfelelési kényszerük az apjuk felé, hogy a csalás után meg kell kérdőjelezniük minden belső értéküket - ez mind átjön hála Alessandro Nivolanak és Nathan Darrownak. Michelle Pfeiffer karaktere is átjön, Robert de Niro pedig megszólalásig hasonlít Madoffra. A rendezésnél kicsit a stáb biztosra ment, de szerintem összességében egyben van az egész. A záró mondat teszi kerekké és elgondolkodtatóvá az egészet. Szerintem az IMDB-pontozás nem tükrözi ennek a filmnek a valódi értékét. Sokkal jobban adja vissza az érzéseket és eseményeket, nekem tetszett. Ötből egy erős négyes fölé. 

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr3214218779

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása