Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

  • John McCain - akiért már tényleg a harang szól

    Vendégírás a Kultúregyszarvútól

    2018. szeptember 06. - csokiduda

    Nem tudom, hogy mi magyarok mennyire követjük nyomon az amerikai politikát, annak működését és szereplőit, így hát csak a saját nevemben tudok nyilatkozni a témában. Engem személy szerint lenyűgöz az a fajta teátrálisság, ami mind a jogi rendszerüket, mind a politikájukat jellemzi. A választások hatalmas tömegeket mozgatnak meg és mindig nagy a verseny a jelöltek között. Augusztus végén távozott az élők sorából az én egyik személyes kedvenc "amerikai politikus-rocksztárom", John McCain. Rendhagyó módon, az ő emléke előtt tisztelegve az életéről és az arról szóló dokumentumfilmről szeretnék Nektek írni.

    john_mccain_borito_csokiduda.jpg

    Az én szememben McCain az az ember, aki megtestesítette az amerikai hazafiasságot és öntudatot. Politikai szereplőként az a fajta korrektség ami őt jellemezte, szerintem példamutató lehet sok korunkbeli szenátornak vagy közéleti szereplőnek. De hogy mi is teszi őt ennyire hitelessé?

    john_mccain_interview_csokiduda.jpg

    Először is azok az értékek, amiket családjából hoz. Apja és apai nagyapja életében is fontos volt az igazságosság és a hazafiasság, mind a ketten az amerikai haditengerészet tengernagyai voltak, így az sem csoda a fiatal fiú is erre az útra lépett. A fegyelem fontossága és az a szellem, hogy szolgáld a hazád a lehető legjobb módon - ezek mind olyan dolgok, amiket felmenőitől kapva hoz az ember - még ha ez egy olyan fajta keménységgel és önfejűséggel is jár, amit nem feltétlenül tekint mindenki értéknek. A filmből is egy kiváló példa az apja korrektségére, hogy amikor fia hadifogoly lett, bár magas pozícióban ült és közbenjárhatott volna az ügyében, mégsem tette azt. Nem kivételezett. Ez egyesek számára kegyetlennek hathat, szerintem ez az elvekben való szilárd hit. A vietnámi háborúban volt repülőgéppilóta és egy támadás során Hanoi tartományban lelőtték a gépét és hadi fogoly lett belőle. Évekig kínozták és tartották fogva, de csak úgy mint apja, ő sem élt vissza helyzetével és a menekülés reményében nem adta fel hitét hazájában és kitartott.

    john_mccain_fiatal_csokiduda.jpg

    Mindezek után a mozgásszervi problémái miatt nem folytathatta olyan formában katonai karrierjét, ahogy szerette volna, pedig ez volt az álma. Ekkor jött képbe a politika. Munkássága során sok formabontó kezdeményezése volt, ami nem mindig egyezett a pártja által vélt normákkal, elvekkel, mégis minden erejével küzdött az általa vélt célért, mert az a saját meggyőződése volt. Fontos volt neki, hogy transzparensen dolgozzon, hogy akik hisznek benne, azoknak nyugodt lelkiismerettel adhassa a szavát. Szerintem azon kevesek közé tartozik, akik valóban szavahihetőek, pont a nyíltsága és őszintesége miatt. Persze ez együtt jár a hirtelenséggel is, ami lehet a negatív oszlopba kerülne egy összegzésnél.

    john_mccain_straighttalk_csokiduda.jpg

    Tetteivel és gondolkodásával olyan barátokra tett szert, akik sokszor a jogi vitákban, politikai harcokban nem az ő oldalán álltak. A filmben olyan emberek nyilatkoztak, mint Obama, aki ellen veszített a 2008-as választáson, vagy Biden szenátor. Az, hogy nem csak a barátaid és követőid ismernek el téged, hanem az ellenfeleid is, az szerintem ékes jele annak, hogy milyen ember is vagy. A szeretet és tisztelet látszik minden egyes emberen, aki nyilatkozott róla a dokumentumfilm során - az őszinte. Nem pózolás a film kedvéért, hanem az igazság kedvéért.

    john_mccain_family_csokiduda.jpg

    Az, ahogy a diagnosztizált agydaganatával küzdött és nem hagyta, hogy a betegség hatalmasodjon el rajta, sokunknak lehet iránymutatás nehéz helyzetekre. A filmben szintén visszatérő motívum a kedvenc könyve, az Akiért a harang szól. Kiskorában csodálta ezt a könyvet és szentül hiszem, hogy valóban úgy élte életét és úgy halt meg, mint a kedvenc hőse. Ez a dokumentumfilm nem csak érdekes és szeretetreméltó, de szerintem vannak benne tanulságok arról, hogyan is érdemes élni. Isten nyugosztalja John McCain-t!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csokiduda.blog.hu/api/trackback/id/tr514222853

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
  • süti beállítások módosítása