Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

 • 10 érdekesség a Holdról!

  2018. július 27. - csokiduda

  A sajtóból már több helyről is értesülhettünk egy különleges csillagászati eseményről, ami egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő, ez pedig nem más, mint a mai holdfogyatkozás. Ami ha minden igaz, az  évszázad leghosszabb (majdnem 103 percig fog tartani) teljes holdfogyatkozása lesz, ami kiegészül azzal a ténnyel, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ma, így az szabad szemmel is megfigyelhetővé válik. Ráadásul mindez Európából is látható lesz. Ennek az együttállásnak az okán úgy gondoltuk, összegyűjtünk nektek néhány érdekességet a Holdról.

  hold_borito_csokiduda.jpg

  1. Több, mint 40 éve nem járt ember a Holdon. 

  Kezdjük egy kis statisztikával! A holdexpedíciók során 27 űrhajós járt a Hold térségében, közülük 12 ember (mind amerikai férfi) le is szállt a holdfelszínre. Együtt hozzávetőleg 12,5 napot töltöttek ott, ezalatt 14 alkalommal hagyták el a leszállóegységeket 80 óra 26 perc időtartamra. 379,5 kilogrammnyi kőzetmintát hoztak és majd 100 kilométert jártak be. 

  2. A holdra szállás szoftverét egy nő írta.

  A szoftver Margaret Hamilton nevéhez fűződik, akit később a NASA-nál végzett munkájáért ki is tüntették. Eredetileg matematikus volt, de programozni is megtanult. Már a Manhattan Terv kezdete óta elvárták, hogy a programozást nők csinálják, míg a fizikusok főleg elméleti kérdésekkel foglalkoztak.  Ms Hamilton volt a holdra szállás navigációs programjának vezető szoftvermérnöke.

  hold_foto_csokiduda.jpg

  3. A mi Holdunk az egyetlen a Naprendszerben, melynek állandó, majdnem tökéletes keringési pályája van.

  Érdekesség, hogy a Hold tömegközéppontja 2 kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint a geometriai középpontja, de ezt az anomáliát kiegyenlíti a Hold nem látható túlsó oldalán, a Földtől legtávolabbi pontján egy kisebb kidudorodás. Ettől lesz a Hold keringési pályája tökéletesen precíz a Föld körül!

  4. Visszhangzik a Hold.

  1969. november 20-án az Apolló-12 felszálláskor ledobta a holdmodult, ami visszazuhant a Holdra. A zuhanás következtében létrejött egy mesterséges holdrengés, mely során a Hold több, mint egy óráig visszhangzott - épp úgy mint egy harang! Az Apolló-13 ezzel kapcsolatban már szándékosan végzett kísérletet, melynek eredménye igen meglepő volt: a szeizmikus műszerek rögzítették, hogy a becsapódás visszhangja 3 óra 20 percig hallatszott mintegy 40 km mélységig. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a Hold szokatlanul könnyű, üreges.

  hold_ember_csokiduda.jpg

  5. Meglepően sok emberi tárgy maradt a Holdon.

  Természetesen voltak tárgyak, amiket az asztronauták direkt vittek magukkal - Armstrongék például egy medált Jurij Gagarin és Vlagyimir Komarov tiszteletére, egy szilíciumlemezt (rajta Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon és még világszerte 73 ország vezetőinek jókívánságait tartalmazó üzenettel) és egy aranyszínű olajfaágat - voltak olyan dolgok, amiket azért hagytak ott, hogy legyen hely a kőzetmintáknak visszafelé. Ilyen például a fent maradt 12 pár űrbakancs vagy 6 amerikai zászló. A fura tárgyak listájáról az én személyes kedvencem a kortárs művészek kicsinyített művei, köztük néhány Andy Warhol darab.


  6. A Hold kizsákmányolását űrjogi egyezményekkel védik.

  A Hold jogi szempontból pont olyan besorolású, mint a tengerek nemzetközi vizei: ezzel biztosítják az azon való bármely fegyver telepítésének tilalmát. A Világűr egyezményhez mindeddig 98 ország csatlakozott. 

  hold_fa_csokiduda.jpg

  7. A Földön van közel 400 olyan fa, ami a Holdról érkezett.

  Vagy valami ilyesmi. Egészen pontosan 1971-ben az űrhajós Stuart Roosa vitt magával ötszáz famagot, mint személyes tárgyat. Roosa évekkel korábban a US Forest Service ejtőernyős tűzoltója volt és ennek emlékére választotta ezt a nem mindennapi csomagot. Később a magokat a Földön kicsíráztatták és elültették az USA-ban.

  8. A Hold folyamatosan távolodik.

  A Földtől forgási energiáját a Hold keringési energiává alakítja és emiatt az évente 3,8 centiméterrel távolodik tőlünk. Jelenleg nagyjából 384 000 km távolságra kering a bolygótól, de a számítások szerint a keletkezése után mindössze 25 000 km-re volt a Földtől. ez egészen új értelmet ad annak, hogy "I love you to the moon and back!".

  hold_elso_foto_csokiduda.jpg

  9. Az első fennmaradt fotográfiát a Holdról John W. Draper angol tudós készítette 1840. március 26-án.

  Draper 1839-ben a New York-i egyetemen kapott professzori állást, ahol dagerrotip eljárással maga is nekilátott a fotográfia felfedezésének. 1839–1840 telén próbált a Holdról felvételeket készíteni, végül csak tavasszal járt sikerrel. A New York-i Egyetem obszervatóriumának tetején felállított kamerájával mintegy 30 perces expozíciós idővel sikerült rögzítenie a növésben lévő hold képét. 

  10. Nem a Hold az egyetlen!

  Közel 30 éve fedezte fel J. D. Waldron a 3753 Cruithne trójai kisbolygót (hivatalosan „földközeli objektumot”), amiről 1997-ben derült ki, hogy a Föld körül kering, csak nem úgy, mint a Hold vagy a műholdak, hanem lópatkó alakú pályán.

  hold_fazisok_csokiduda.jpg

  https://keptelenseg.hu/viccek/erdekessegek-a-holdrol-99899
  http://houali.com/2012/08/27/15-leleplezo-teny-a-holdrol/
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_els%C5%91_fotogr%C3%A1fia_a_Holdr%C3%B3l
  https://444.hu/2015/02/26/tudtad-hogy-a-foldnek-van-egy-masik-holdja-is

  6 dolog, amit Jennifer Lopez tanított nekünk!

  Vendégírás a Kultúregyszarvútól

  Jennifer Lopez ma ünnepli 49. születésnapját. A Puerto Ricó-i származású, többszörös Grammy-díjas énekesnő már 20 éve van a zenei pályán és ma már a popszakma egyik legnagyobb neve. Úgy gondoltam ezen a jeles napon ideje hát számot vetni és megnézni, hogy a dalaiból mit is tanultam eddigi életem során, milyen tanulságokat is szűrtem le. Boldog születésnapot J.Lo, a számok neked szólnak! 

  jlo-4.jpg

  1. Élj teljes életet és élvezd azt!

  A Let's Get Loud című slágere az összes 90-es évek buli szíve és lelke. Latinos dallamok, pörgős ritmus - mindenki ismeri és szereti. Bár maga a szöveg nem túl bonyolult, mégis benne vagy egy olyan fokú életigenlés, amit kicsiny kis országunkban szerintem tanítani kéne!

  2. Mindegy hova születsz, ha van tehetséged és kitartásod!

  A Jenny From The Block című szám az énekesnő életéről szól - arról, hogy hogyan sikerült kitörnie, jobban mondva betörnie a kőkemény show business-be, illetve hogy ő ettől még ugyanaz a lány maradt. Ez a szám inspiráció lehet sok más tehetséges fiatal számára is.

  3. Ha egy kapcsolatban vannak is problémák, mindent helyre lehet hozni, ha dolgozunk rajta!

  A Get Right című igen sikeres nóta egyik fő üzenete, hogy ha akarjuk, akkor mindent rendbe tudunk hozni és az első nehézségnél nem szabad feladni. Ez szerintem egy  olyan tanulság, amit ma sokan elfelejtenek. A dolgok ritkán működnek maguktól, tenni is kell érte és akkor egyenesbe jön minden!

  4. A szerelmet nem drága ajándékokban mérik!

  A Love Don't Cost a Thing arra próbál rávilágítani, hogy a mai kapcsolatok nagyon elanyagiasodtak, de drága ajándékokkal nem lehet megvenni, ami igazán fontos - az odafigyelést és törődést! Persze néha egy-egy apróság jól esik az ember lelkének, de ez nem pótolja a tetteket és érzéseket!

  5. Kicsit kerekesebb vagy, mint a szupermodellek? Nem baj, szeresd magad, ahogy vagy!

  Hál' Istennek a világ kezd lassan ráébredni, hogy az emberek nem egyformák és ha valaki kicsit kerekebb, az kifejezetten dögös, nem szégyellnivaló dolog. J.Lo már elég régóta vállalja idomait, kifejezetten büszke rá. Amúgy egyre több ezt a gondolatot éltető dal szól a rádiókból, egyik ilyen az Iggy Azalea-val közös Booty című szám!

  6. A nők igazi férfiakra vágynak, nem kisfiúkra!

  Azt hiszem sok nő szívből egyetért az Ain't Your Mama összes betűjével. A kapcsolatok hajlamosak elcsúszni abba az irányba, hogy a pasik olyan törődésre, kiszolgálásra vágynak párjuktól, mint amit anyukájuktól kaptak gyerekként. Fiúk, tessék felnőni a párkapcsolatokhoz!

  Te mit tennél még a listára?

  Samuel Colt - aki miatt szólhat a hatlövetű

  Megvan az a westernfilm jelenet, amikor a jó és a rossz egymással szemközt áll, épp megy le a nap, kihalt az utca és mindkét férfi hirtelen mozdulattal a pisztolytáskájához kap? Szerintem mindenki bólogat erre a kérdésre, hisz ma már nincs olyan kisfiú, akinek ne lenne egy ilyen forgó táras kis csodája. És hogy ezt kinek köszönhetjük? Samuel Coltnak, aki ma ünnepelné 204. születésnapját. Ennek tiszteletére beszéljünk kicsit róla, hogy ki is volt ő és milyen találmányok fűződnek még a nevéhez a világ egyik leghíresebb kézifegyverén kívül.

  colt_borito_csokiduda.jpg

  1814-ben született a connecticuti Hartfordban. Az apja, Christopher egy farmer és az anyja Sarah itt éltek együtt. A kisfiú gyerekkora nem volt tragédiáktól mented. Az első ilyen csapás 6 éves korában érte, édesanyja meghalt. Aztán apja újranősült, és lett hat testvére - három lány és három fiú. Ebből már fiatal korában meghalt mind a három lány és egy fiú - betegség és öngyilkosságok sora. Talán ezek is okot adtak, arra, hogy 11 évesen tanoncként elszegődjön Glastonbury-be egy farmra. A farm tulaja számos enciklopédiát tartott a házban, amit a kis Samuel előszeretettel olvasgatott. Tetszettek neki a puskaporról szóló szócikkek, illetve tetszett neki a gondolat, hogy sok ember olyan dolgokat talált már fel, amiket mások korábban lehetetlennek hittek. Ekkor kezdte foglalkozni egy olyan kézifegyver gondolata, amivel újratöltés nélkül akár 5-6 lövést is le lehet adni, a "lehetetlen pisztoly" ötlete.  15 évesen elkezdett dolgozni apja textilgyárában és elkezdett iskolába is járni, ám rossz magaviselete és pirotechnikai csínyei miatta apja úgy vélte, hogy jobb ha a fiú tengerre száll és kitanulja a hajózás mesterségét.

  colt_fegyver_csokiduda_1.jpg

  A legendárium szerint pont ekkor, a hajó fedélzetén született meg a forgótár gondolata, ahogy a fiú a kormánykereket nézte. Még ezen az úton elkészítette fegyverének első prototípusát fából, majd amint visszatért az Államokba 1832-ben, apjával készítettek fémből két másik prototípust, de ezek nem működtek megfelelően. Apja nem volt hajlandó több pénzt áldozni a projektre, így Samuelnek kellett előteremteni a fejlesztésekre a kellő összeget. Többek között vásárokon és városi mulatságokon árult, méghozzá nevetőgázt, mint "az ünnepelt Dr. Colt New Yorkból". Abból amit összegyűjtött elkészítette a revolver működő prototípusát, amit aztán 1835-ben Angliában és Franciaországban, majd 1836-ban Amerikában szabadalmaztatta. Alapított egy vállalatot, ám az a kevés megrendelés tükrében hamar csődbe is ment. Alig száz darabot sikerült eladnia – a fegyver ekkor még túl súlyos volt és könnyen meghibásodott, így veszélyt jelentett használójára.

  colt_gyar_csokiduda.jpg

  Az ezt követő időszakban Samuel Morséval, a távíró feltalálójával kezdett közös munkába. Colt a fegyveren kívül más találmányokkal is előállt az évek során, az ő nevéhez fűződik a víz alatt használható távíróvezeték, illetve a víz alatt használható robbanószerkezet alapelve is. Morse biztatta őt, hogy értékesítsék az előbbit, ami nagy népszerűségnek örvendett a távírók elterjedésével párhuzamosan. Colt fejében született meg először egy transzatlanti távírókábel megvalósításának gondolata. 

  colt_dobozos_csokiduda.jpg

  A feltalálónak az utolsó esélyt az 1846-os Mexikóban kitört háború jelentette, ahol az indiánok ellen Texasban már hatásosnak bizonyult fegyver legújabb verziójából 1000 darabot rendelt az amerikai hadsereg. Mivel ekkor Coltnak épp nem volt gyára, így a gyapotmagtalanító gépet feltaláló Eli Whitney fiával beszélte meg, hogy annak az egyik telepét alakítják át. Ez az üzlet végre elindította őt a gazdagság és a hírnév felé vezető úton, a forgótáras revolverek végre szélesebb körben is el tudtak terjedni. 1855-ben szülővárosában, Hartfordban felépítette a világ akkor legmodernebb gépekkel felszerelt, magánkézben lévő fegyvergyárát. Rövid idő alatt napi 150 jó minőségű és remekül működő fegyvert állítottak elő, elsőként a Colt-gyárból kerültek ki szabványos és sorozatban gyártható alkatrészek. 

  colt_arany_csokiduda.jpg

  A vállalkozó nem csak az amerikai hadseregtől, hanem Európából is számos nagy megrendelést kapott.  Több uralkodónak (I. Miklós, II. Sándor orosz cárok, VII. Frigyes dán király) számára készített a gyár díszberakásos fegyvereket. Colt tehetséges cégvezetőnek is bizonyult, az 1860-as évekre kiépítette az egész világot behálózó értékesítési hálózatát. Az ő neve lett az egyik legismertebb márkanév. 1862. január 10-én, 47 évesen halt meg, gyáraiban rövid élete során majd 400 ezer fegyver készült, ő pedig körülbelül 350 millió dollárt halmozott még fel életében és hagyott örököseire, feleségére és sógorára, Richard Jarvisre. Érdekesség a fegyverrel kapcsolatban, hogy a legsikeresebb Colt-modellt, a Békecsinálóként ismert, majd minden westernfilmben feltűnő 45-ös kaliberű revolvert, csak a feltaláló halála után jóval később, 1873-ban kezdték el gyártani. Ez volt az a fegyver, amellyel aztán „meghódították a Nyugatot”. 

  Forrás:
  https://nimrodderringer.hu/samuel-colt/
  http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1814_julius_19_samuel_colt_szuletese/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Colt
  https://mno.hu/eletmod/200-eve-szuletett-samuel-colt-1237844

  Vin Diesel öt arca, amit eddig nem ismertél!

  A színész idén töltötte be 51. életévét, de szerintem az az érzése az embernek, hogy alkut kötött az ördöggel, mert látszani, nem látszik rajta a kor. Július 18-i születésnapja remek alkalom arra, hogy kicsit megemlékezzünk életéről és munkásságáról A New York-i születésű színész, producer és forgatókönyvíróról a legtöbb embernek szerintem a Halálosabb iramban jut eszébe, de Vin nem csak ezt a karaktert tudja eljátszani a vásznon - ennél azért színesebb az a paletta. Ne tévesszen meg senkit a marcona külső, egy igen olvasott és intelligens ember bújik meg mögötte. Íme néhány filmbéli alak, akinek már a bőrébe bújt - méghozzá nagy sikerrel!

  vin_diesel_borito_csokiduda.jpg

  Vin Diesel, mint Adrian Caparzo közlegény
  (Ryan közlegény megmentése, 1998)

  Ez a szerep volt az első nagy áttörés a karrierjében. Addig is aktívan tevékenykedett, de ez volt az első nagy Hollywood-i produkció, amiben részt vett. Spielberg külön a kedvéért írta bele a karaktert a történetbe - bár a szerep nem volt nagy és a vásznon sem töltött sok időt, mégis fordulópontnak számít. Itt megmutathatta a világnak a drámai oldalát. A film további kapukat nyitott meg előtte -  többek között jellegzetesen mély hangjának köszönhetően (15 évesen elszakadt az egyik hangszála) ő narrálhatta a Szuperhaver című rajzfilmet, amit Brad Bird rendezett. Bár ez az animációs film hazánkban kevésbé ismert, szerintem egy nagyon jól sikerült alkotás, szóval érdemes megnézni - Vin Diesel eredeti hangjával!

  vin_diesel_ryan_kozlegeny_csokiduda.jpg

  Vin Diesel, mint Richard B. Riddick
  (Pitch Black - 22 évente sötétség, 2000)

  Bár a gyártó a filmhez egy ismertebb színészt szeretett volna erre a szerepre szerződtetni, a producer és a rendező ragaszkodott a színészhez - mindannyiunk nagy örömére. Nagyon leegyszerűsítve egy szökött fegyencet és gyilkost alakít ebben a lebilincselő sci-fiben, akiben azért lakozik jóság is. Kicsit kimért, okos karakter. Ebben a filmben a szereplők egy idegen bolygón szörnyek ellen küzdenek, mégsem a látvány és képi világ kerül csak a középpontba, hanem a karakterek fejlődése is. Az első film sikere után a színész még párszor a karakter bőrébe bújhatott, mindemellett videojáték is készült belőle.

  vin_diesel_riddick_csokiduda.jpg

  Vin Diesel, mint Chris Varick
  (Brókerarcok, 2000)

  Igaz ebben a filmben mellékszereplőként egy igen beszédes, jószívű brókert alakít csak, mégis érdekes pontja ez pályájának.   Egy öltönyös, ambiciózus férfit alakít, akit a pénzszerzés motivál, ám a filmben végül jó útra tér. Ez egy kitörési lehetőség volt az eddigi akcióval teli filmekhez képest. A színész állítása szerint karakteréhez nagyban merített ihletett abból az időszakból, mikor kidobóként dolgozott menő bárok előtt, illetve mikor telefonos ügynökként tevékenykedett. Sok hasonló kaliberű embert láthatott ebben az időszakban, mert szerintem a játéka mellékszálhoz képest kiemelkedően jó.

  vin_diesel_brokerarcok_csokiduda.jpg

  Vin Diesel, mint Jack DiNorscio
  (Védd magad!, 2006)

  Szívből sajnálom, hogy ez a film nálunk nem került mozikba és a televízióban is csak igen ritkán láthatjuk ezt a filmet - és nem csak azért mert itt Vin Dieselnek van haja(!). Szerintem kifejezetten humoros és érdekes igaz történet alapján készült maffiás film. A történetben egy hosszan elhúzódó maffia pert követhetünk végig, ahol a vádlott Jack DiNorscio saját magát védi - igen egyedi stílusban.Szerintem sikerült elkapnia a karakter lényegét, szóval akinél eddig kimaradt ez a mű, pótolja! Ígérem, megéri.

  vin_diesel_vedd_magad_csokiduda.jpg

  Vin Diesel, mint Shane Wollfe
  (Gorilla bácsi, 2005)

  Ebben az esetben nem egy komoly, drámai filmről beszélünk, ahol az ember megcsillogtathatja minden színészi képességét, mégis felkerült ebbe a válogatásba, hiszen Vin Diesel itt megmutathatta, hogy egy családi vígjátékban is helyt tud állni. Bár szerepe szerint egy kommandóst játszik - így az akció mégis csak jelen van - ezúttal most 5 gyerek gondozásával kell megküzdenie az ő védelmük érdekében. Ez több helyzetkomikumra ad okot, amit szerintem Vin tökéletesen megold könnyeden és viccesen.

  vin_diesel_gorilla_ba_csokiduda.jpg

  A listánál olyan szerepeit válogattuk össze, amik talán kevésbé ismertek és eltérnek azoktól a karakterektől, akikkel szinte összefonódott az arca - ezért nem szerepel itt Xander Cage (xXx) vagy Dominic Torretto (Halálos iramban).

  Reméljük tetszett a bejegyzés! Ha így van, kövess minket facebookon is, hogy láthasd folyamatosan megújuló tartalmainkat!

  https://www.facebook.com/csokiduda.blogja/

  Disneyland, az álmok otthona

  Vendégírás a Kultúregyszarvútól

  Mivel a '90-es évek elején láttam meg a napvilágot, így talán az sem meglepő, hogy a mesék és azon belül is Disney csodálatos világa a gyerekkori élményeim szerves részévé vált. Mickey egér, Donald kacsa, Dumbo, Bambi és a hercegnőkről már ne is beszéljünk - ez a csodálat a mai napig tart és kislány korom óta nagy álmom, hogy eljuthassak Disneylandbe. Bár erre régóta Párizsban is van lehetőség, az igazi mégis csak az eredeti és legelső Disneyland lenne, ami 1955-ben július 17-én nyitotta meg kapuit a közönség számára Los Angeles mellett. Az évforduló alkalmából itt a világ leghíresebb vidámparkjának története és egy pár érdekesség hozzá.

  disneyland_borito_csokiduda.jpg

  Kezdjük a park történetével! Walt Disney fejében már a II. világháború előtt megfogalmazódott egy olyan vidámpark ötlete, ahol felnőttek és gyerekeik egyszerre kapcsolódhatnak ki, de az akkori gazdasági és háborús helyzet nem tette lehetővé ennek a megvalósítását. Az akkori eredeti terv még az volt, hogy a burbanki filmstúdió mellett épül a létesítmény 8 hektáron, ám az örök álmodozó elképzelései akkorára nőttek a "kényszerszünet" alatt, hogy ez már nem volt elég. A tökéletes helyszín megtalálása kulcsfontosságú volt, hiszen kellett a hely a vízeséseknek, tündérmese palotáknak, hegyeknek, űrrakétáknak, hatalmas teáscsészéknek - mindennek, amikre szükség volt, hogy a varázslat földje létrejöhessen.Végül a Los Angeles melletti Anaheimre esett a választás, ahol 160 hektárnyi földet vettek meg a Santa Ana felé tartó autóút mellett, ahol 1954 nyarán megkezdődhettek az építési munkálatok.

  disneyland_planning_csokiduda.jpg

  Több hektárnyi narancsfát irtottak ki és összesen 15 házat mozgattak odébb, hogy az álom megvalósulhasson. Az eredeti költségek 8 millió dollárról 17 millióra emelkedtek, így a finanszírozáshoz újabb támogatók kellettek. Walt Disney végül az ABC televíziós csatornával egyezett meg, ahol az alku értelmében az utolsó hónapokban rendszeres műsorral jelentkezett a parkról - azt ezzel közelebb hozva a leendő közönséghez. A végén már egy ország izgult, hogy elkészüljön a csoda. A megtervezés folyamatában a rajzfilmstúdió grafikusa segítettek. Az alapkoncepció öt különböző világ létrehozása volt a parkon belül: a századfordulós kisvárost idéző főutca, mely az idősebbeknek nosztalgia, a fiataloknak időutazás nagyapáik világába; Kalandország, ami az egzotikus dzsungelekbe kalauzolja a látogatót; Fantáziaország, amit Peter Pan és társai ihlettek; Határvidék, ami a régi vadnyugatot eleveníti fel és Jövőország, amit a technikai újdonságoknak szánt. Maguk a munkálatok nem mentek simán, talajszerkezeti problémák miatt a folyók alját újra kellett kezdeni, de az utolsó pillanatra a megnyitó napjára minden a helyére került.

  disneyland_pier_csokiduda.jpg

  A megnyitót közvetítette az ABC, így majd 90 millió tévénéző követhette nyomon az eseményeket. Az ünnepség vasárnap volt és a tényleges kapunyitás  hétfőre volt ütemezve, de a megjelent tömegre és érdeklődésre való tekintettel beengedték a megjelenteket. Mondhatni Murphy szelleme is megjelent, mert ami elromolhatott, az el is romlott ezen a napon. Megolvadt az aszfalt, nem mentek az ivókutak, nem mentek a látványosságok technikai okokból. Az igencsak döcögős megnyitóhoz képest azonban Disneyland  világ első számú vidámparkjává nőtte ki magát. A nyitás óta már több bővítésen és átalakításon keresztül ment Disneyland, de a legtöbb látványossága változatlanul maradt, így a Főutca végén található Csipkerózsika palota is, ami amúgy egy létező német kastély mintájára született, amit II. Lajos tervezett és építtetett Neuschwachsteinben.

  disneyland_cups_csokiduda.jpg

  És még néhány érdekes tény és adat, amit valószínűleg nem tudtál!

  1.  A kezdeti 18 látványossághoz képest már 51-et élvezhet a közönség.

  2.  Több híres színész is itt kezdte pályafutását - Michelle Pfeiffer Alíz volt Csodaországban, míg Steve Martin mágusként kezdte.

  3. A legnépszerűbb Disneyland-szuvenír a Mickey egér fül, több mint 84 millió darabot adtak el a nyitás óta.

  4.  Walt Disneynek volt egy titkos apartmanja a Főutcán a tűzoltóság felett, ami azóta is neki van fenntartva. Az ablakban pislákoló fény az ő állandó jelenlétét hivatott jelképezni.

  5. Egészen 2000-ig az alkalmazottaknak tilos volt szakállat/bajszot hordani, hajat festetni, piercinget/tetoválást csináltatni.

  6. Az egész park területén egyetlen helyen szolgálnak fel alkoholt, a Disneyland's Clubb 33-ban - ez a hely a VIP vendégek fogadására szolgál.

  7. A Matterhorn szikla belsejében van egy kosárpálya, amit csak a dolgozók használhatnak.

   

  Forrás:
  http://maison.blog.hu/2013/06/23/disney_767
  http://www.justdisney.com/disneyland/history.html
  https://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2009/07/17/1955_megnyilik_az_elso_disneyland/
  https://www.rd.com/advice/travel/disneyland-facts/