Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Összefüggések, amikre eddig nem gondoltál!

Csokiduda Blogja

 • Készülj az őszre!

  5 program, ha az idő hűvösebbre fordul

  2018. augusztus 18. - csokiduda

  A nyár mindig izgalmasnak ígérkezik. A jó időben, napsütésben sokat lehet kirándulni és sok szabadtéri program közül választhat az ember fia-lánya. Mindenki szorgosan gyűjtögeti az élményeket, amiknek az emléke aztán majd felmelegíti az év többi részében, hiszen ahogy jönnek a hideg és borongós hónapok, mindenki egyre inkább húzódik a négy fal közé. Pedig a közelgő ősz is tartogat érdekes programokat és lehetőségeket, amiért érdemes elhagyni a házat. Pont emiatt úgy gondoltuk, hogy még időben összegyűjtünk Nektek pár olyan lehetőséget, amit érdemes felvenni a kipipálandó programok közé!  

  oszi_program_borito_csokiduda.jpg

  Őszi Etyeki Piknik (2018.09.01-02.)

  Etyek minden évszakban várja a látogatókat egy-egy hétvégén a híres-neves piknikjén már 2013 óta. Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk gasztronómiai kincseivel ismerkedhetünk meg - mindig az adott évszak jellegzetességeit kiemelve. Kiváló magyar borászoknál kóstolhatunk, különleges gasztronómiai ízélményekkel gazdagodhatunk, illetve művészeti előadások színesítik a napokat. Az őszi esemény középpontjában a szüret, must sajt és mulatság, a néphagyományok állnak. Idén lesz a programban bor- és pezsgőkóstolás, sonkák, sajtok, szörpök és lekvárok, házi sütemények és megannyi finomság. Az ügyesebbek megfesthetik saját e-tyek pólójukat, a szablyás pezsgőnyitás, a „Pohárral a kézben” szőlőtúra, a gyerekeknek népi játszótér és póni-lovagoltatás pedig már csak a hab a tortán, ahogy azt a honlap is írja. A vörösboros marhapörkölt áfonyával istenien hangzik!

  Belépő: nincs belépő, minden programot ingyenesen lehet látogatni
  Honlap: etyekipiknik.hu 
  Kinek ajánlott: Ínyenc baráti társaságoknak, indián nyárban romantikázó pároknak tökéletes program

  oszi_program_etyek_csokiduda.jpg

  Baradla-barlang

  Ha az erdei túrákhoz már túl hideg van, akkor sem kell nélkülöznünk a természet szépségeit - kiváló alternatíva az Aggteleki Nemzeti Park ékköve, a Baradla-barlang. A Világörökség része a 25 kilométer összhosszúságú barlangrendszer, a térség egyik legrégebben kutatott, legismertebb, képződményekben leggazdagabb látnivalója. Az odalátogatók különböző távú és időtartamú túrákat tehetnek, az aggteleki rövid túra az egyik legnépszerűbb. Mindössze egy óra alatt végigjárhatjuk a függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók hosszú sorát, amik olyan fantázianeveket viselnek, mint az Anyósnyelv, a Mikulás vagy a Tigris. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben a barlang kiváló akusztikáját is megtapasztalhatjuk. Nyilván a bátrabbak ennél hosszabb és komplexebb túrákra is vállalkozhatnak.

  Belépő: 2.000-3.000 Ft 
  Honlap: http://www.anp.hu/
  Kinek ajánlott: Természetbarátoknak, túrakedvelőknek, szuper közös családi kiránduláshoz

  oszi_program_baradla_csokiduda.jpg

  Sziklakórház Atombunker Múzeum

  A Sziklakórház a Budai Vár alatt található barlangrendszer egy kiépített része. A Várhegy alatti, világviszonylatban is ritka barlangok a jégkorszak után mosódtak ki forrásvizek segítségével. A mintegy 10 km hosszú barlangrendszer jelentős részét a II. világháború kitörésével, 1939-től megerősítették, óvóhellyé alakították át. A későbbi Sziklakórház sok funkciót töltött már be a hosszú évek alatt, napjainkban múzeumként működik, ahol majd egész évben látogathatóak állandó és időszakos kiállítások. A hely olyan különleges programot is nyújt, mint az extrém kémjáték vagy egy atomcsapás modellezése - Európában egyedülálló helyszínen, Budapest szívében!

  Belépő: 4.000 Ft 
  Honlap: https://www.sziklakorhaz.eu/
  Kinek ajánlott: Történelem iránt rajongóknak, de nem szokványos céges workshopokhoz is szuper helyszín

  oszi_program_sziklakorhaz_csokiduda.jpg

  Disznótoros Kolbászfesztivál (2018.10.12-14.)

  Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a rendezvény a Vasúttörténeti Parkban, ahol három napon át disznóvágással, óriási kolbászvásárral (több, mint 250 fajta!), kézműves vásárral és mindenféle alkoholos ital kóstolójával, családi folklór programokkal várják az érdeklődőket. Az ország minden pontjáról érkeznek kolbászkészítők, sőt még a határon túlról is. A hazai ízeket mindenki jutányos áron élvezheti, a frissensült húsételek ára 600Ft/10dkg-ban van maximalizálva. Egyúttal a Vasúttörténeti Park  látnivalóit is élvezheti a közönség, így tulajdonképpen ez egy kettő az egyben program. 

  Belépő: 4.000 Ft 
  Honlap: http://www.disznotoroskolbaszfesztival.hu/
  Kinek ajánlott: Haspókoknak, kolbászrajongóknak, a vasúttörténet szerelmeseinek

  oszi_program_disznotoros_csokiduda.jpg

  Murder - a gyilkos tárlat (2018.06.23-2019.02.28.)

  Ősszel szívesen takarózunk be egy jó kis krimivel -  de miért is tennénk, ha most ősszel testközelből is átélhetnénk azt? A tárlat közel 1.000 m2-es kiállítóterén, 21 szobán keresztül mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait. Minden érzékre ható speciális effektekkel és a legmodernebb technológiákkal valóban megeleveníti a gyilkosokat és történeteiket, így például a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, Hasfelmetsző Jacket vagy éppen Al Caponét. Az interaktív kiállítást brutalitása miatt csak 16 éven felüliek látogathatják.

  Belépő: 3.500-4.000 Ft 
  Honlap: http://www.murder.hu/
  Kinek ajánlott: Kicsit erősebb idegzetűeknek, akiket érdekelnek a híres gyilkosságok

  oszi_program_murder_csokiduda.jpg

  A Sziget Fesztivál evolúciója

  A Sziget Fesztivál egy egyszerű zenei fesztiválból mára már életérzéssé nőtte ki magát és csak napok kérdése, hogy ez a varázsvilág ismét megnyissa kapuit az Óbudai-szigeten. Még mielőtt vadul a hátizsákunkat pakolnánk az idei "adag" előtt, úgy véltük, hogy érdekes lenne megismerni egy kicsit a történeti hátteret és áttekinteni a korábbi évek reklámjait, szlogenjeit és plakátjait. Hát nézzük, hogy alakult az "evolúció"!

  sziget-arculata-2017.jpg

  Időszámításunk előtt, avagy mi volt a Diákszigetet megelőzően?

  Az Óbudai-sziget már a fesztivál-éra előtt is helyszínt adott könnyűzenei eseményeknek. Az első ilyen esemény 1980-ban tartott „Fekete Bárányok” koncert volt, ahol a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band lépett fel. Ezt az akkori Ifjúsági Magazin és az Express Utazási Iroda szervezte. Ebben a korszakban ezek az együttesek bár népszerűek voltak, politikai okokból mégsem csinálhattak nagylemezt, innen az elnevezés. A rendezvényen nagyjából 25.000 fő vett részt. 1981-ben a sziget adott otthont a „Szuperkoncert” elnevezésű rendezvénynek, ahol több akkori ismert magyar rockegyüttes is fellépett. 1991-ben a szovjet csapatok kivonulásának alkalmából az Aurora zenekar első albumának nevéről kölcsönzött "Viszlát Iván!" fesztivált.

   fekete_baranyok_8325_283850.jpg

  A Diáksziget - a kezdetek

  A mai Sziget története 1993 nyarán indult útnak. Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs ötlete nyomán ebben az évben rendezték meg először a Diákszigetet, amit akkoriban a világ legolcsóbb nyaralásaként hirdettek. A rendezvény szlogenje a "Kell egy hét együttlét!" volt. A majdnem 200 programon összesen 45.000 látogató vett részt, ami igen sikeres kezdésnek bizonyult. Ez talán annak is köszönhető, hogy egy napijegy ára akkor még csak 300 forint volt, de az sem elhanyagolható tény, hogy Göncz Árpád akkori köztársasági elnök volt a fesztivál egyik fővédnöke. 

  sziget-arculata-1993.jpg

  Az ezt követő évben, 1994-ben ünnepelte a woodstock-i zenei fesztivál a 25. évfordulóját. Ennek tiszteletére kapta az akkori Diáksziget az Eurowoodstock alcímet. Olyan neves előadók fokozták a hangulatot, mint a Jethro Tull vagy Ten Years After. A neves külföldi előadók és népszerű hazai együttesek ebben az évben már nagyjából 149.000 látogatót vonzottak.

  sziget-arculata-1994.jpg

   

  A Pepsi Sziget évei

  1996-ig ezek a sikerek egyre csak fokozódtak. Egyre több ember, egyre több program, ami magával vonzotta a költségek növekedését is - itt volt az ideje szponzorokat keresni. A Pepsi úgy vélte ez egy kifizetődő befektetés volna, így hát a nevét is adta a kezdeményezéshez és ő volt a fesztivál főszponzora egészen 2001-ig. 

  pepsi_sziget_96.jpg

  Szerintem az első igazán emlékezetes reklámfilm az az 1998-as volt, amikor Szabó Simon (aki a reklámban nem csak szemtelenül fiatal, hanem hosszú sötét haja is van!) leviszi a szemetet és egy hét múlva jön, ami ugye párosul a "Találj egy jó kifogást és légy ott." szlogennel. Ekkor már 266.000 látogatóról beszélhetünk, ami azért igen szép szám.

  2000-ben már a trailer stílusú reklámspot hódított. Szerintem kevésbé lett ütős, mint az előző belinkelt darab, de szintén mókás - ekkor a szlogen a "Tudom mit teszel idén nyáron!" volt. Ez volt az első teltházas év, ami mintegy 324.000 látogatót kóstált akkor.

  2001-ben lejárt a szerződés a Sziget szervezői és a Pepsi között. A Pepsi továbbra is szponzor maradt, de már nem, mint névadó fő partner. Ebben az évben a "nagy magyar valóságot" idéző reklámokkal próbálták bevonzani az embereket. Több verzió is készült erre a témára ebben az évben. Az én személyes kedvencem az aluljáróban tukmálós kisfilm.

  Sziget Fesztivál - az önállósodás időszaka

  A 10. fesztivál marketingjét szerintem becsülettel megnyomták akkoriban, hiszen a rendezvény új arculatát adó Kistehén még annak is megvan, aki soha életében nem járt Sziget Fesztiválon. Most a legtöbb olvasó fejében ezt olvasva felmerül az "Én vagyok a kis tehén, ülök a fa tetejéén" rigmus. Szintén ebben az évben volt először látogatható a Luminárium. Azok kedvéért, akik még nem jártak a Szigeten: ez egy nagyjából 800 m2-es, speciális műanyagból, fóliából és nagy teljesítményű légbefúvókból kialakított színes tér, ami a részben fényáteresztő falakon áttörve pszichedelikus színorgiával varázsol álomvilágot a benne csendes pihenőt tartó vendégeknek. Különleges élmény, ha arra jársz, ne hagyd ki!

  A telepi ping-pong bajnok-féle "Ki a kirááály?" a 2007-es év kisfilmje,ami bár mókás volt, nem ütötte meg a következő év termésének a szintjét. Az egyik legemlékezetesebb reklám - a telepi suttyó, aki hanta-énekli a fellépők slágereit - például "Prodidzsáj"-t. Ebben az évben összesen 385.000-n látogattak ki. 

  Sziget Fesztiválköztársaság - az életérzés

  A Fesztiválköztársaság felemelkedésével leáldozott a vicces, magyarokat célzó reklámok időszaka és 2013 óta az image filmek és fesztivál himnuszok kerültek a főszerepbe, már ami a kommunikációjukat illeti. Ennek nem titkolt oka, hogy egyre több külföldit vonz az esemény és az ilyen spotokkal jobban el lehet ezt a közönséget érni. Az "Island of Freedom" jelzőt is hasonló okokból kapta. 

  Az én két kedvenc himnuszomat a Punnany Massif és az Irie Maffia jegyzi. Előbbi a 2013-as fesztiválé, az utóbbi pedig a 2015-ös.

  Az ideire pedig hangolódjunk végül a tavalyi Mary PopKids nótájával. Szabadság, szerelem! :)

  Források:
  https://socfest.hu/fesztival/sziget/sziget-arculata/
  http://kreativ.hu/cikk/nezze_meg_az_elmult_24_ev_sziget_reklamjait
  https://welovebudapest.com/2014/08/11/a-diakszigettol-a-fesztivalkoztarsasagig-a-sziget-sztori-szamokban/
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Sziget_Fesztiv%C3%A1l
  http://www.electronicbeats.hu/nyugalom-szigete-szigeten-luminarium/

  10 érdekesség a Holdról!

  A sajtóból már több helyről is értesülhettünk egy különleges csillagászati eseményről, ami egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő, ez pedig nem más, mint a mai holdfogyatkozás. Ami ha minden igaz, az  évszázad leghosszabb (majdnem 103 percig fog tartani) teljes holdfogyatkozása lesz, ami kiegészül azzal a ténnyel, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ma, így az szabad szemmel is megfigyelhetővé válik. Ráadásul mindez Európából is látható lesz. Ennek az együttállásnak az okán úgy gondoltuk, összegyűjtünk nektek néhány érdekességet a Holdról.

  hold_borito_csokiduda.jpg

  1. Több, mint 40 éve nem járt ember a Holdon. 

  Kezdjük egy kis statisztikával! A holdexpedíciók során 27 űrhajós járt a Hold térségében, közülük 12 ember (mind amerikai férfi) le is szállt a holdfelszínre. Együtt hozzávetőleg 12,5 napot töltöttek ott, ezalatt 14 alkalommal hagyták el a leszállóegységeket 80 óra 26 perc időtartamra. 379,5 kilogrammnyi kőzetmintát hoztak és majd 100 kilométert jártak be. 

  2. A holdra szállás szoftverét egy nő írta.

  A szoftver Margaret Hamilton nevéhez fűződik, akit később a NASA-nál végzett munkájáért ki is tüntették. Eredetileg matematikus volt, de programozni is megtanult. Már a Manhattan Terv kezdete óta elvárták, hogy a programozást nők csinálják, míg a fizikusok főleg elméleti kérdésekkel foglalkoztak.  Ms Hamilton volt a holdra szállás navigációs programjának vezető szoftvermérnöke.

  hold_foto_csokiduda.jpg

  3. A mi Holdunk az egyetlen a Naprendszerben, melynek állandó, majdnem tökéletes keringési pályája van.

  Érdekesség, hogy a Hold tömegközéppontja 2 kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint a geometriai középpontja, de ezt az anomáliát kiegyenlíti a Hold nem látható túlsó oldalán, a Földtől legtávolabbi pontján egy kisebb kidudorodás. Ettől lesz a Hold keringési pályája tökéletesen precíz a Föld körül!

  4. Visszhangzik a Hold.

  1969. november 20-án az Apolló-12 felszálláskor ledobta a holdmodult, ami visszazuhant a Holdra. A zuhanás következtében létrejött egy mesterséges holdrengés, mely során a Hold több, mint egy óráig visszhangzott - épp úgy mint egy harang! Az Apolló-13 ezzel kapcsolatban már szándékosan végzett kísérletet, melynek eredménye igen meglepő volt: a szeizmikus műszerek rögzítették, hogy a becsapódás visszhangja 3 óra 20 percig hallatszott mintegy 40 km mélységig. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a Hold szokatlanul könnyű, üreges.

  hold_ember_csokiduda.jpg

  5. Meglepően sok emberi tárgy maradt a Holdon.

  Természetesen voltak tárgyak, amiket az asztronauták direkt vittek magukkal - Armstrongék például egy medált Jurij Gagarin és Vlagyimir Komarov tiszteletére, egy szilíciumlemezt (rajta Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon és még világszerte 73 ország vezetőinek jókívánságait tartalmazó üzenettel) és egy aranyszínű olajfaágat - voltak olyan dolgok, amiket azért hagytak ott, hogy legyen hely a kőzetmintáknak visszafelé. Ilyen például a fent maradt 12 pár űrbakancs vagy 6 amerikai zászló. A fura tárgyak listájáról az én személyes kedvencem a kortárs művészek kicsinyített művei, köztük néhány Andy Warhol darab.


  6. A Hold kizsákmányolását űrjogi egyezményekkel védik.

  A Hold jogi szempontból pont olyan besorolású, mint a tengerek nemzetközi vizei: ezzel biztosítják az azon való bármely fegyver telepítésének tilalmát. A Világűr egyezményhez mindeddig 98 ország csatlakozott. 

  hold_fa_csokiduda.jpg

  7. A Földön van közel 400 olyan fa, ami a Holdról érkezett.

  Vagy valami ilyesmi. Egészen pontosan 1971-ben az űrhajós Stuart Roosa vitt magával ötszáz famagot, mint személyes tárgyat. Roosa évekkel korábban a US Forest Service ejtőernyős tűzoltója volt és ennek emlékére választotta ezt a nem mindennapi csomagot. Később a magokat a Földön kicsíráztatták és elültették az USA-ban.

  8. A Hold folyamatosan távolodik.

  A Földtől forgási energiáját a Hold keringési energiává alakítja és emiatt az évente 3,8 centiméterrel távolodik tőlünk. Jelenleg nagyjából 384 000 km távolságra kering a bolygótól, de a számítások szerint a keletkezése után mindössze 25 000 km-re volt a Földtől. ez egészen új értelmet ad annak, hogy "I love you to the moon and back!".

  hold_elso_foto_csokiduda.jpg

  9. Az első fennmaradt fotográfiát a Holdról John W. Draper angol tudós készítette 1840. március 26-án.

  Draper 1839-ben a New York-i egyetemen kapott professzori állást, ahol dagerrotip eljárással maga is nekilátott a fotográfia felfedezésének. 1839–1840 telén próbált a Holdról felvételeket készíteni, végül csak tavasszal járt sikerrel. A New York-i Egyetem obszervatóriumának tetején felállított kamerájával mintegy 30 perces expozíciós idővel sikerült rögzítenie a növésben lévő hold képét. 

  10. Nem a Hold az egyetlen!

  Közel 30 éve fedezte fel J. D. Waldron a 3753 Cruithne trójai kisbolygót (hivatalosan „földközeli objektumot”), amiről 1997-ben derült ki, hogy a Föld körül kering, csak nem úgy, mint a Hold vagy a műholdak, hanem lópatkó alakú pályán.

  hold_fazisok_csokiduda.jpg

  https://keptelenseg.hu/viccek/erdekessegek-a-holdrol-99899
  http://houali.com/2012/08/27/15-leleplezo-teny-a-holdrol/
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_els%C5%91_fotogr%C3%A1fia_a_Holdr%C3%B3l
  https://444.hu/2015/02/26/tudtad-hogy-a-foldnek-van-egy-masik-holdja-is

  6 dolog, amit Jennifer Lopez tanított nekünk!

  Vendégírás a Kultúregyszarvútól

  Jennifer Lopez ma ünnepli 49. születésnapját. A Puerto Ricó-i származású, többszörös Grammy-díjas énekesnő már 20 éve van a zenei pályán és ma már a popszakma egyik legnagyobb neve. Úgy gondoltam ezen a jeles napon ideje hát számot vetni és megnézni, hogy a dalaiból mit is tanultam eddigi életem során, milyen tanulságokat is szűrtem le. Boldog születésnapot J.Lo, a számok neked szólnak! 

  jlo-4.jpg

  1. Élj teljes életet és élvezd azt!

  A Let's Get Loud című slágere az összes 90-es évek buli szíve és lelke. Latinos dallamok, pörgős ritmus - mindenki ismeri és szereti. Bár maga a szöveg nem túl bonyolult, mégis benne vagy egy olyan fokú életigenlés, amit kicsiny kis országunkban szerintem tanítani kéne!

  2. Mindegy hova születsz, ha van tehetséged és kitartásod!

  A Jenny From The Block című szám az énekesnő életéről szól - arról, hogy hogyan sikerült kitörnie, jobban mondva betörnie a kőkemény show business-be, illetve hogy ő ettől még ugyanaz a lány maradt. Ez a szám inspiráció lehet sok más tehetséges fiatal számára is.

  3. Ha egy kapcsolatban vannak is problémák, mindent helyre lehet hozni, ha dolgozunk rajta!

  A Get Right című igen sikeres nóta egyik fő üzenete, hogy ha akarjuk, akkor mindent rendbe tudunk hozni és az első nehézségnél nem szabad feladni. Ez szerintem egy  olyan tanulság, amit ma sokan elfelejtenek. A dolgok ritkán működnek maguktól, tenni is kell érte és akkor egyenesbe jön minden!

  4. A szerelmet nem drága ajándékokban mérik!

  A Love Don't Cost a Thing arra próbál rávilágítani, hogy a mai kapcsolatok nagyon elanyagiasodtak, de drága ajándékokkal nem lehet megvenni, ami igazán fontos - az odafigyelést és törődést! Persze néha egy-egy apróság jól esik az ember lelkének, de ez nem pótolja a tetteket és érzéseket!

  5. Kicsit kerekesebb vagy, mint a szupermodellek? Nem baj, szeresd magad, ahogy vagy!

  Hál' Istennek a világ kezd lassan ráébredni, hogy az emberek nem egyformák és ha valaki kicsit kerekebb, az kifejezetten dögös, nem szégyellnivaló dolog. J.Lo már elég régóta vállalja idomait, kifejezetten büszke rá. Amúgy egyre több ezt a gondolatot éltető dal szól a rádiókból, egyik ilyen az Iggy Azalea-val közös Booty című szám!

  6. A nők igazi férfiakra vágynak, nem kisfiúkra!

  Azt hiszem sok nő szívből egyetért az Ain't Your Mama összes betűjével. A kapcsolatok hajlamosak elcsúszni abba az irányba, hogy a pasik olyan törődésre, kiszolgálásra vágynak párjuktól, mint amit anyukájuktól kaptak gyerekként. Fiúk, tessék felnőni a párkapcsolatokhoz!

  Te mit tennél még a listára?

  Rehab - téma és variációk

  Amy Winehouse-ra emlékezünk

  A 2000-es években Amy Winehouse botrányaitól és különböző függőségi gondjaitól (drog, alkohol) volt hangos a sajtó világszerte, ám azt hiszem azt még a legnagyobb pletykalapok sem vitatják el tőle, hogy tehetséges volt. A hangi adottságai, a személyisége, stílusa és a dalai mind egyediek és tele voltak lélekkel. Hét éve ezen a napon vesztette életét a többszörös Grammy-díjas énekesnő londoni otthonában alkoholmérgezésben. Ennek az emlékére gyűjtöttük össze Nektek egyik legnagyobb sikerének, a Rehab című számnak, különböző stílusú feldolgozásait és néhány érdekes módot arról, hogy kik hogyan állítottak emléket a fiatalon elhunyt művésznek. Kezdjük is az utóbbival.

  amy_winehouse_borito_csokiduda.jpg

  Talán az egyik legnagyobb szabású az életéből készített dokumentumfilm, amit Asif Kapadia jegyez és amit 2015 nyarán mutattak be - Amy: Az Amy Winehouse-sztori címmel. A 2016-ban Oscart is nyert film szerintem hiteles és sallangtól mentes lett, végtelenül szomorú. Bemutatja rengeteg nyilatkozaton, interjún, rokonokon, barátokon és házi videón keresztül, hogy mik is azok az okok, amik lépésről-lépésre, egymást erősítve vezettek a tragédiához. Elgondolkodtató darab, nem véletlen a díjazás sem. 

  amy_winehouse_masodik_csokiduda.jpg

  A film mellett állítottak az énekesnőnek szobrot a londoni Camdenben. ez eredetileg a Roundhouse szórakozóhely elé került volna, ám a család javaslatára inkább az énekesnőhöz közelebb álló Stables Market nevű piactérre rakták, de édesapja alapítványt is létrehozott a nevével drogproblémákkal küzdő gyerekek megsegítésére. Ami nem kifejezetten megemlékezés, ám szerintem még említésre méltó, hogy mivel kicsivel 28. születésnapja előtt távozott el az élők sorából, így csatlakozhatott a Club 27-hez. Ez egy jelenség a popkultúrában, azokra a híres zenészekre utalnak ezzel, akik 27 éves korukban haltak meg. Illusztris zenészek listájához csatlakozott így Amy, olyan nevek szerepelnek rajta, mint Jim Morrison, Kurt Cobain vagyJanis Joplin.

  És akkor jöjjenek a feldolgozások!

  Times Red (X-Factor UK, 2012) / pop verzió

  Jóképű fiúk, kockahas, eredeti hangzás. A trió a brit X-Factor műsorában tűnt fel ezzel a feldolgozással, ahol kissé újraértelmezték a nótát és nagyon mai popos hangzásúra csinálták. Kétségtelenül más, mint az eredeti - mind hangzásban, mind üzenetében.

  The Jolly Boys / reggae verzió

  A személyes kedvencem ez a feldolgozás. Már eleve az tény a banda, aki feldolgozza is jelentős élettapasztalatokkal rendelkezik, érdekessé teszi, de szerintem ez a műfaji hangzás végeredményben passzol a dalhoz, a mondanivalóhoz. Szerintem majdnem annyira szerethető, mint az eredeti.

   Terra Naomi / akusztikus verzió 

  Ez egy nagyon lágy hangzású akusztikus feldolgozás, egy fiatal lány feldolgozásában. Szerintem kellemes hallgatni és meglepően jó érzéssel tölti el hallgatóját a nóta. Kevésbé erőteljes, mint az eredeti, de nem lesz kevésbé hallgatható ettől.

  Ministry / metál verzió

  Jómagam nem kedvelem a kiabálós metált, de mindenképpen szerettem volna ilyet a feldolgozások sorába, hiszen ebből is látszik, hogy mennyire széles körben ihlette meg az embereket ez a dal és Amy. Mivel nem mozgok otthonosan ebben a világban, azt, hogy jó-e, döntsétek el Ti!

  Indya / rock'n'roll verzió

  Szerintem ennek a verziónak kifejezetten jó lett a hangszerelése és bár az énekesnő hangjával nem vagyok teljesen szerelembe esve, azért úgy gondolom, hogy van helye a gyűjtésben, mivel ismételten csak egy másik műfajon szólaltatja meg. Az táncoló bőrszerkós csajok is nagyon rock'n'roll a klipben.

  Bolivar Blues / jazz verzió

  Szerintem a lány kísértetiesen hasonlít külsőre az énekesnőre és a hangjában is van valami különös huncutság. Sokkal finomabb, mint Winehouse-é, de szerintem nagyon elkapta a dalt és ezt a jazzes stílust is. A másik kedvenc a listánkról.